Polven eturistisiteen repeämä ja leikkaus
Polven eturistisiteen repeämä on yleinen polven nivelsidevamma. Eturistiside repeää yleensä kerralla kokonaan poikki. Osittaiset repeämät ovat harvinaisempia. Revennyt eturistiside ei parane itsestään, vaan ristisidevamma vaatii useimmiten leikkaushoitoa.
Polven eturistisiteen repeämän oireet
Polven eturistiside voi katketa kun polveen kohdistuu vääntövamma esimerkiksi urheillessa. Eturistisiteen vammoja tapahtuu etenkin kamppailulajeissa, laskettelussa, jalkapallossa, salibandyssa ja muissa pallopeleissä, joissa on paljon nopeita suunnanmuutoksia ja kontakteja.
Polven eturistisiteen vammassa polven vääntyminen on usein voimakkaampi kuin esimerkiksi kierukan repeämän aiheuttamassa vammassa.
Yleensä polven eturistisiteen katkettua tietää, että polvessa meni oikeasti jotakin rikki. Polvi saattaa muljahtaa tai naksahtaa. Tyypillisesti polvi on välittömästi kipeä, eikä urheilua pysty jatkamaan. Yleensä polvi turpoaa parissa tunnissa verenvuodon takia. Turvotusta voi helpottaa mahdollisimman pikaisesti annetun kylmähoidon avulla. Eturistisiteen revettyä polvi voi tuntua pettävän alta.
Toisilla polvi saattaa toimia normaalisti repeämästä huolimatta. Joskus polven eturistisiteen vamma ilmoittaa itsestään esimerkiksi juostessa tai muun urheilusuorituksen aikana, mutta arjessa polvi toimii normaalisti.
Eturistisiteen repeämän hoitaminen
Ortopedi osaa useimmiten epäillä eturistisiteen vammaa oireiden perusteella. Polvi tutkitaan aluksi ortopedin vastaanotolla, ja diagnoosi vahvistetaan magneettikuvauksella. Kuvantamisen avulla vahvistetaan myös polveen mahdollisesti aiheutuneet muut liitännäisvammat.
Eturistisiteen repeämä hoidetaan kuntoutuksella tai leikkauksella. Polven rakenne saattaa olla riittävän tukeva toimimaan normaalisti myös ilman eturistisidettä. Etukäteen on kuitenkin vaikea arvioida, riittääkö hoidoksi pelkkä kuntoutus. Lähes poikkeuksetta urheilijoiden ja erityisesti kilpa- ja ammattiurheilijoiden revenneet eturistisiteet päädytään hoitamaan leikkaamalla.
Lue myös:
Jalkapallomaajoukkueen kapteenin eturistiside laitettiin Mehiläisessä leikkauksella kuntoon
Eturistisiteen repeämän hoitaminen leikkaushoidolla
Ennen eturistisiteen leikkausta suurimman turvotuksen on hyvä olla laskenut. Polven tulee myös liikkua ja etenkin suoristua hyvin. Myös etureiden voiman tulee olla hyvässä kunnossa. Toipuminen voi hidastua, mikäli etureiden lihakset ovat huonossa kunnossa. Ortopedi arvio yksilöllisesti jokaisen tilanteen ennen leikkausta. Yleensä tutkimukset ja leikkaussuunnitelman tehnyt ortopedi myös itse leikkaa polven.
Kuva: Vasemmalla ehjä polven eturistiside ja oikealla eturistisiteen repeämä.
Polven eturistisiteen korjausleikkaus tehdään joko spinaalipuudutuksessa tai nukutuksessa. Ennen leikkausta anestesialääkäri kertoo vaihtoehdoista ja keskustelee asiasta.
Leikkauksessa poistetaan katkennut tai revennyt eturistiside ja rakennetaan potilaan omia varaosia käyttäen uusi eturistiside. Polven eturistisiteen siirre voidaan ottaa ns. hamstring-siirteenä polven sisäreunasta lähtevästä ja polven koukistamisesta huolehtivasta jänteestä, joka kiinnittyy takareiteen. Vaihtoehtoisesti siirre otetaan lähentäjäjänteestä.
Joskus ortopedi voi päätyä ottamaan BTB-siirteen, jossa siirre otetaan polvilumpion alapuolella olevan jänteen keskikolmanneksesta. BTB-siirteessä on mukana myös pala luuta siirteen molemmissa päissä. Lopputuloksen kannalta ei ole juurikaan eroa BTB-siirteen tai hamstringsiirteen välillä.
Pari harvinaisempaa vaihtoehtoa ovat joko polvilumpion yläpuolelta otettu siirre tai allografti, eli elinsiirtona saatu jänne. Esimerkiksi tilanteissa, joissa polvesta on mennyt useampi nivelside kerralla rikki, eli vaikkapa eturistisiteen lisäksi myös takaristiside, voidaan päätyä kudospankkisiirteen käyttöön. Myös uusintaleikkauksissa, joissa potilaan jo aiempi siirre on mennyt poikki, voidaan päätyä käyttämään kudospankkisiirrettä potilaan oman siirteen sijaan.
Eturistisiteen leikkauksesta toipuminen
Eturistisiteen leikkaus suoritetaan päiväkirurgisena toimenpiteenä, eli lähtökohtaisesti leikkauksen jälkeen pääsee samana päivänä kotiin. Leikkauksen jälkeen tulee käyttää kyynärsauvoja 2–3 viikkoa kunnes kävely alkaa sujua ilman tukea.
Yleensä leikkauksen jälkeen jalalle saa varata painoa vapaasti. Alkuun kävely on kuitenkin ontuvaa.
Leikkauksen jälkeen kohoasento ja kylmähoito nopeuttavat polvea toipumista. Fysioterapiakäynnit aloitetaan noin 2–3 viikkoa leikkauksen jälkeen. Kuntoutuksen alussa keskitytään perusasioihin ja reisilihaksen herättelyyn.
Liikunta tulee aloittaa rauhallisesti. Esimerkiksi kuntopyöräily ja vesijuoksu ovat hyviä tapoja aloittaa kevyt liikkuminen noin kuukauden kuluttua leikkauksesta. Lajista riippuen treenien pariin pääsee palaamaan kun leikkauksesta on kulunut 6–12 kuukautta. Polven oman voiman, hallinnan ja koordinaation palautuminen vaikuttaa yksilöllisesti siihen, miten pian polvi on taas hyvässä toimintakunnossa. Kuntoutuksen ja fysioterapeutin tapaamisen lisäksi jälkitarkastuksia on ortopedin kanssa yhteensä 3–4 kertaa.
Lue lisää:
Hyvä suunterveys helpottaa leikkauksesta toipumista
Aivan kuten alkuperäinen, oma eturistiside, myös uudelleenrakennettu siirre voi revetä ja napsahtaa poikki. Alle 25-vuotiailla siirteen repeämisriski on selvästi korkeampi kuin aikuisurheilijoilla. On erittäin tärkeää huolehtia kuntoutuksesta kunnolla ja aloittaa urheilu maltilla leikkauksen jälkeen.
Kuva: Vasemmalla uusi siirre laitettu paikalleen ja oikealla polven eturistisiteen siirre vuosi leikkauksen jälkeen.
Katso video!
Mitä hyötyä on polven eturistisiteen leikkauksesta?
Polven eturistisiteen leikkauksen tavoitteena on, että potilas pystyy tekemään samoja asioita kuin ennen vammaa. Tutkimusten mukaan yli 80 % ammattiurheilijoista palaa samalle tasolle leikkauksen jälkeen. Lapsilla ja nuorilla paranemisen ennuste on vielä parempi, eli heistä jopa 90 % palaa samalle tasolle kuin ennen vammaa ja leikkausta.
Toipumisessa on suuria yksilöllisiä eroja, ja potilaan oma motivaatio kuntouttamiseen on myös tärkeää hyvän lopputuloksen kannalta.
Mehiläisen ajanvaraus ja leikkaushinnasto
Mehiläisen ortopedit auttavat kaikissa polvivammoihin liittyvissä asioissa. Varaa aika ortopedian ja traumatologian erikoislääkärille Mehiläisen ajanvarauspalvelusta tai soittamalla asiakaspalveluun 010 414 00 (pvm/mpm).
Tutustu myös Mehiläisen sairaalapalveluiden ja leikkausten hinnastoon.
Artikkelissa asiantuntijana ortopedian ja traumatologian erikoislääkäri Janne Sarimo.