Miten aurinko ja UV-säteily vaikuttavat silmiin?
Silmien suojaaminen auringolta on tärkeää, sillä kuten ihokin, myös silmät voivat palaa auringossa. Auringon UV-säteilyllä voi olla myös pitkäaikaisia vaikutuksia silmien terveyteen. Liiallinen auringon UV-säteily vaikuttaa silmän rakenteisiin haitallisesti: se lisää harmaakaihin ja silmänpohjan rappeuman riskiä.
Aurinko ja silmät – miten suojaat silmät auringolta?
Suojaudut helpoiten auringolta, kun käytät laadukkaita aurinkolaseja ja lippa- tai lierihattua. Jos aurinko paistaa todella kirkkaasti, kannattaa aurinkolaseja käyttää, vaikka pysyttelisit varjossa.
Aurinko vaikuttaa silmien lisäksi myös kasvojen ja silmäluomien ihoon vanhentavasti. Runsas ja toistuva UV-altistus lisää erilaisten ihosyöpien riskiä. Muista siis suojata myös ihosi.
Lue myös: Miten suojaat ihon auringolta?
Voivatko silmät palaa auringossa?
Jos UV-altistus on hyvin voimakas, esimerkiksi aurinkoisella säällä vesillä liikuttaessa tai keväthangilla hiihtäessä, voi ympäriltä heijastuva kirkas valo aiheuttaa silmän pinnan sarveiskalvon vaurioitumisen, eli lumisokeuden. Kun käytät aurinkolaseja, jotka suodattavat UV-säteilyä, suojaat silmiäsi palamiselta.
Jos aurinkoisen päivän jälkeen huomaat silmissäsi kipua, punoitusta ja valonarkuutta, voi oireilun taustalla olla voimakkaan UV-säteilyn aiheuttama sarveiskalvon pinnan vaurioituminen. Oireita voit helpottaa apteekista saatavalla kostutusgeeleillä ja pitämällä silmiäsi kiinni.
Millaiset ovat hyvät aurinkolasit?
Jos oleskelet kirkkaassa auringonvalossa, esimerkiksi rannalla tai veneillessä, kannattaa valita aurinkolasit, jotka suojaavat silmiä UV-säteilyltä sekä edestä että silmien sivuilta. Polarisoidut linssit auttavat näkemään veden alle ja vähentävät myös heijastuksia, esimerkiksi märästä tienpinnasta.
Kun valitset aurinkolaseja, kiinnitä huomio näihin seikkoihin:
- ovatko aurinkolasit mukavat ja pysyvät päässä?
- suojaavatko aurinkolasit riittävästi silmiä?
- onko niissä UV 100 % - tai UV 400 -merkintä?
- sopivatko aurinkolasit käyttötarkoitukseen, esimerkiksi urheiluun tai veneilyyn?
- ovatko linssit optisesti laadukkaat?
Lähde: Artikkelia varten on haastateltu silmätautien erikoislääkäri Petri Usmia.