Puheterapia
- Maksusitoumus. Mehiläisen terapeutit kuntouttavat asiakkaita Kelan, hyvinvointialueiden, sairaanhoitopiirien tai kuntien maksusitoumuksilla. Maksusitoumuksen edellytyksenä on, että terapia sisältyy kuntoutussuunnitelmaan. Katso ohjeet, kuinka hakeutua Kelan vaativaan lääkinnälliseen kuntoutukseen.
- Omakustanteisesti. Meille olet tervetullut myös omakustanteisesti, ilman lääkärin lähetettä.
- Vakuutuksen kautta. Joissakin tapauksissa vakuutus voi kattaa kustannuksia, riippuen vakuutussopimuksesta.
Mehiläisen terapeutit kuntouttavat asiakkaita pääasiassa Kelan, hyvinvointialueiden, sairaanhoitopiirien tai kuntien maksusitoumuksilla.
- Tarvitset kuntoutussuunnitelman. Kuntoutussuunnitelma laaditaan hoitovastuussa olevalla taholla ja siinä otetaan kantaa kuntoutustarpeeseen ja tavoitteisiin. Maksusitoumuksen saaminen edellyttää, että terapiaa suositellaan kuntoutussuunnitelmassa.
- Maksusitoumus. Saat maksusitoumuksen terapiaan Kelalta, sairaanhoitopiiristä, omasta kunnasta tai kaupungilta.
- Ota meihin yhteyttä. Mik äli hoitovastuussa oleva taho ei etsi teille terapeuttia, ole yhteydessä meihin ja kysy mahdollisia vapaita terapiapaikkoja. Selvitämme yhdessä sinulle sopivan terapeutin ja terapian toteutuspaikan.
- Hoidon aloitus. Aloitamme tavoitteen mukaisen terapian.
Puheterapia tiiviisti
- Puheterapia on kuntoutusmuoto, joka tukee puheen ja kielen kehitystä sekä parantaa kommunikaatiotaitoja eri ikäisillä asiakkailla.
- Puheterapia voi keskittyä moniin eri osa-alueisiin, kuten artikulaation kehitykseen, äänenkäyttöön, puheen sujuvuuteen ja vuorovaikutustaitoihin.
- Puheterapia toteutetaan usein asiakkaan arkiympäristössä, kuten kotona, ja se voi olla yksilöllistä tai ryhmämuotoista.
Mitä on puheterapia?
Puheterapian päätavoitteena on parantaa kommunikaatio- ja toimintakykyä jokapäiväisessä elämässä. Kuntoutus suoritetaan usein asiakkaan arkiympäristössä, kuten päiväkodissa, koulussa tai kotona, ja se voi olla yksilö-, ryhmä- tai monimuotokuntoutusta.
Puheterapian kesto ja tiheys määräytyvät yksilöllisesti, mutta monissa tapauksissa terapia on pitkäaikaista, sisältäen viikoittaisia terapiakertoja. Mehiläisen puheterapeutit työskentelevät tiiviissä yhteistyössä kuntoutettavan ja hänen lähipiirinsä kanssa, tavoitteena saavuttaa paras mahdollinen hoitotulos.
Puheterapian menetelmät
Puheen ja kielen hahmottamisen häiriöt voivat olla joko synnynnäisiä tai seurausta vammasta tai sairaudesta. Terapian menetelmät ja harjoitteet räätälöidään asiakkaan iän, taitotason ja tarpeiden mukaan. Usein tutustutaan myös puhetta tukeviin ja korvaaviin kommunikaatiomenetelmiin, kuten viittomakieleen ja kuvakommunikaatioon.
Lasten puheterapiassa harjoitukset tehdään erilaisten leikkien, pelien ja arjessa tapahtuvan harjoitusten avulla. Tavoitteena on kehittää lapsen kommunikaatiota ja vuorovaikutusta arjen tilanteissa.
Puheterapiasta on apua monissa tilanteissa
Puheterapiassa keskitytään monipuolisesti tukemaan ja kehittämään erilaisia puheen ja kielen osa-alueita, jotka ovat keskeisiä yksilön kommunikointikyvyn ja sosiaalisten taitojen kannalta. Puheterapiassa pyritään tukemaan ja auttamaan esimerkiksi seuraavissa asioissa:
- Artikulaatio ja puheen tuotto, kuten äännevirheet (esim. R, S, L, K), suun alueen ja puheen tuoton motoriikka sekä äänenkäyttö.
- Kielelliset taidot, kuten kielen ymmärtäminen, sanavarasto, kielelliset päättelytaidot, käsitteiden hallinta sekä kerrontataidot.
- Sosiaaliset ja kommunikatiiviset taidot, kuten änkytys, vuorovaikutustaidot, kommunikointikyky ja puhetta tukevien kommunikointikeinojen harjoittelu.
- Lukemiseen ja kirjoittamiseen liittyvät haasteet.
- Syömisen ja nielemisen taidot.
Miten puheterapiaan pääsee maksusitoumuksella?
Mehiläisen puheterapeutit kuntouttavat asiakkaita pääasiassa Kelan, hyvinvointialueiden, sairaanhoitopiirien tai kuntien maksusitoumuksilla.
Kuntoutussuunnitelma laaditaan hoitovastuussa olevalla taholla, kuten asiakkaan omassa kunnassa tai sairaanhoitopiirissä. Suunnitelmassa otetaan kantaa kuntoutustarpeeseen ja tavoitteisiin.
Maksusitoumuksen saaminen edellyttää, että puheterapiaa suositellaan asiakkaan kuntoutussuunnitelmassa.
Maksusitoumuksen puheterapiaan voi saada Kelalta, sairaanhoitopiiriltä, omalta kunnalta tai kaupungilta. Lisäksi jotkin vakuutukset korvaavat puheterapian kustannuksia.
Mikäli hoitovastuussa oleva taho ei etsi teille terapeuttia, ole yhteydessä oman aluekeskuksesi toimistoon ja kysy mahdollisia vapaita terapiapaikkoja. Yhdessä voimme selvittää sinulle sopivan puheterapeutin ja paikan, jossa terapia voidaan toteuttaa.
Aloitamme tavoitteiden mukaisen puheterapian.
Puheterapiasuunnitelma
Puheterapiajakson alussa asiakkaalle laaditaan yksilöllinen puheterapiasuunnitelma, jossa sovitaan käytännön asiat ja miten maksusitoumuksessa määritettyihin tavoitteisiin päästään konkreettisesti.
Puheterapiasuunnitelma syntyy 1–3 kerran arviointijaksolla, jonka aikana haastattelun, havainnoinnin, keskustelun ja erilaisten tehtävien avulla pyritään luomaan kuva asiakkaan:
- puheesta
- kielellisistä taidoista
- kommunikointikyvystä ja arjessa selviytymisestä
- pohditaan keinoja millä asiakkaan taitoja voidaan tukea
Kuntoutusjakson jälkeen puheterapeutti kirjoittaa yhteenvedon, jossa kuvataan toteutunut terapiajakso ja arvioidaan jatkotavoitteet.
Usein kysyttyä puheterapiasta
Puheterapia on terapiamuoto, joka keskittyy puheen, kielen ja kommunikaation parantamiseen ja tukemiseen. Se voi sisältää erilaisia harjoituksia ja menetelmiä, kuten artikulaation harjoittelua, kielen ymmärtämisen ja tuottamisen tukemista, sekä kommunikaatiotaitojen kehittämistä.
Puheterapeutti auttaa ja tukee henkilöitä, joilla on puheen, kielen tai kommunikaation häiriöitä. He työskentelevät asiakkaiden arkiympäristössä, kuten kodeissa, kouluissa tai päiväkodeissa, ja tekevät yhteistyötä asiakkaan lähipiirin kanssa. Puheterapeutin työ sisältää arvioinnin, suunnittelun ja kuntoutuksen, jossa käytetään erilaisia menetelmiä ja harjoituksia asiakkaan tarpeiden mukaan.
Puheterapiassa tehdään monenlaisia toimintoja, jotka tukevat puheen ja kielen kehitystä. Tämä voi sisältää artikulaation harjoittelua, puheen sujuvuuden parantamista, syömisen ja nielemisen taitojen kehittämistä, äänenkäytön harjoittelua, ja monia muita toimintoja, jotka auttavat parantamaan kommunikaatiokykyä.
Henkilön kannattaa hakeutua puheterapiaan, kun hänellä on vaikeuksia puheen tuottamisessa, kielen ymmärtämisessä, äänen käytössä tai muissa kommunikaation osa-alueissa, jotka vaikuttavat arkielämän toimintoihin. Esimerkiksi, jos lapsella on viivästymistä puheen tai kielen kehityksessä, tai aikuisella on ilmennyt puheen muutoksia esimerkiksi aivovamman tai neurologisen sairauden seurauksena, puheterapia voi olla tarpeen.
Lapsi tulisi ohjata puheterapiaan, jos hänen puheen tai kielen kehityksessään havaitaan poikkeavuuksia, kuten viivästymistä ensimmäisten sanojen käytössä, vaikeuksia ymmärtää ohjeita, tai jos lapsi käyttää puhetta vähän verrattuna ikätovereihinsa. Myös, jos lapsella on erityisiä haasteita, kuten äänteiden tuottamisen vaikeudet tai änkytys, puheterapia on suositeltavaa.
Puheterapiaan pääsy vaatii usein lääkärin lähetteen tai kuntoutussuunnitelman, joka oikeuttaa maksusitoumukseen Kelalta tai muulta julkiselta taholta. Itsemaksavana asiakkaana voi varata ajan suoraan puheterapeutin vastaanotolle ilman lähetteitä tai suunnitelmia, ottamalla yhteyttä Mehiläisen terapiaklinikkaan.