Digitaaliset palvelut tuovat yhteisöllisyyttä myös ikääntyneille
27.1.2016
Digitrendit näkyvät nyt myös ikääntyneiden hoidossa. Turvallisuutta lisäävien palvelujen lisäksi digitaalisuus tuo ikääntyneiden arkeen yhteisöllisyyttä ja aktiviteetteja. Mehiläinen panostaa hoitajien ja asukkaiden vuorovaikutukseen ottamalla käyttöön äänen ja musiikin voimaa hyödyntävän digitaalisen Sävelsirkku-palvelun. Palvelun tuottaa Sentina Oy.
Digitaaliset palvelut yleistyvät vauhdilla myös ikääntyneiden hoidossa. Turvatekniikka, kuten esimerkiksi erilaiset hätärannekkeet ja liikkumisen seurantaan liittyvät palvelut, ovat jo alalla laajasti käytössä elämänlaadun turvaajina. Toinen kasvava trendi on dialogin ja vuorovaikutuksen vahvistaminen digitaalisten palvelujen avulla.
- Teknologian avulla ikääntyneiden arkeen saadaan näkyvästi uutta iloa. Yhteisöllisyys, yhteydenpito ja vuorovaikutus ovat meille kaikille tärkeitä elämänlaadun elementtejä. Digitaalisten palvelujen avulla näitä työikäisten arjesta tuttuja asioita voidaan tuoda osaksi ikääntyneiden elämää, kuvaa ikääntyneiden palveluista vastaava liiketoimintajohtaja Johanna Asklöf Mehiläisestä.
Ikääntyneille suunnattuja digitaalisia palveluja käytetään usein yhdessä hoitohenkilökunnan kanssa. Kun sisältö ja käyttöliittymän palvelut on suunniteltu ikääntyneiden ehdoilla, myös toiminnan vaikuttavuus paranee. Myös henkilökunta voi näin kohdistaa ajan käyttöä paremmin.
Sävelsirkku tuo lisää yhteistä aikaa musiikin parissa
Asukkaiden ja hoitajien vuorovaikutuksella on suuri merkitys asukkaiden viihtyvyyteen ja elämänlaatuun. Mehiläinen panostaa näihin yhteisiin hetkiin ottamalla alkuvuoden aikana vaiheittain käyttöön Sentina Oy:n tuottaman digitaalisen Sävelsirkku-palvelun.
- Sävelsirkku on mobiililaitteilla käytettävä sovellus, joka laajentaa hoitajan arsenaaliin monia ikääntyneiden kaipaamia ja tarvitsemia tekemisen muotoja - kuten esimerkiksi, yhteisiä lauluhetkiä, liikuntaa, muistelua, tietovisailuja ja hartaushetkiä, kertoo toimitusjohtaja Eija Lämsä Sentinasta.
Kun yhdessä tekemisen pohjalla on digitaalinen palvelu, saavat asukkaat yksilöllisesti musiikin iloa elämäänsä hoitohenkilökunnan taustasta tai vahvuusalueista riippumatta. Myös työn tekemisen mielekkyys kasvaa, kun hoitaja pystyy tarjoamaan asukkaalle juuri häntä kiinnostavaa ja aktivoivaa tekemistä lyhyelläkin valmisteluajalla.
- Tuoreet tutkimukset osoittavat yksilöllisesti valitun musiikin tukevan toimintakykyä ja muistia. Tuttujen laulujen laulaminen tai kuunteleminen tuo mieleen hyviä muistoja elämän varrelta ja yhdessä musisointi tuo myös iloa arkeen. On koskettavaa, kuinka tuttu musiikki saa vaikeastikin muistisairaat aktivoitumaan ja laulu löytyy muistin sopukoista, vaikka puhe olisikin jo jäänyt pois, kuvailee Asklöf.