Epidemia jyllää – influenssan hoitoon on lääke
14.1.2016
Influenssakausi on nyt voimakkaasti käynnissä. Helposti tarttuvan taudin hoitoon on olemassa lääke, joka lyhentää taudin kestoa ja vähentää jälkitauteja. ”Hoito on aloitettava mahdollisimman pian oireiden ilmaannuttua”, toteaa lastentautien erikoislääkäri Jukka Vakkila Mehiläisestä.
Influenssalle tyypillisiä oireita ovat äkillisesti nouseva korkea kuume ilman varsinaista nuhaa, lihassäryt, paheneva yskä, otsalle painottuva päänsärky sekä usein myös vatsakivut. Oireet alkavat nopeasti ja potilas kokee itsensä sairaaksi.
Ensioireiden nopea tunnistaminen influenssaan liittyviksi kannattaa, sillä tautiin on olemassa lääkkeitä.
- Influenssalääkkeen aloittaminen 48 tunnin sisällä ensioireista lyhentää merkittävästi taudin kestoa ja vähentää jälkitauteja, sillä lääke estää viruksen lisääntymisen, kertoo lastentautien erikoislääkäri Jukka Vakkila Mehiläisestä.
Lääkkeet ovat turvallisia myös lasten influenssan hoidossa.
Pikatestillä nopea influenssadiagnoosi
Influenssan toteamiseksi ja hoidon aloittamiseksi on Vakkilan mukaan tärkeää hakeutua lääkärin vastaanotolle pian tyypillisten oireiden ilmaantumisen jälkeen. Influenssan toteaminen tapahtuu vastaanotolla nopeasti.
- Influenssaa ei useinkaan voida erottaa pelkästään oireiden perusteella tavallisesta flunssasta. Sen sijaan influenssavirus voidaan todeta luotettavasti nenänielusta otettavalla pikatestillä. Lääkäri pystyy nopeimmillaan jo puolen tunnin kuluessa näytteen ottamisesta saamaan selville taudinaiheuttajan ja valitsemaan oikean hoidon, Vakkila kuvailee.
Nenänielunäytteestä otettavalla pikatestillä voidaan osoittaa influenssa A- ja B-virukset. Pikatesti havaitsee myös influenssa A:n alatyypit, kuten sika- ja lintuinfluenssan.
Vältä kättelyä influenssaepidemian aikana
Influenssa on vakava infektiotauti, joka voi terveelläkin aikuisella aiheuttaa pitkän sairastamisen ja jälkitauteja. Erityisiä riskiryhmiä ovat pienet lapset, vanhukset sekä monet pitkäaikaissairauksista kärsivät ihmiset.
- Influenssaan sairastuu joka talvi 5-15 % väestöstä, sillä se tarttuu helposti käsien välityksellä esimerkiksi kätellessä tai pintojen kautta. Influenssakausina silmien, nenän ja suun koskettelua käsillä kannattaa välttää, toteaa Vakkila.