Felicitas – hedelmällisyysterveyden edelläkävijä täyttää 25 vuotta
7.1.2016
Vuonna 1990 Aarne Koskimies ja Henri Kurunmäki tekivät rohkean päätöksen oman lapsettomuusklinikan perustamisesta. Ajatus siitä oli kehittynyt mielessä jo jonkin aikaa ensimmäisen onnistuneen koeputkilapsen syntymän jälkeen.
”Antti Eemelin syntyessä Naistenklinikalla 30.4.1984 jonossa oli jo 300 lapsettomuuteen apua hakevaa pariskuntaa. Oma klinikka antoi meille mahdollisuuden keskittyä yksinomaan lapsettomuuden tutkimiseen ja hoitoon”, Koskimies kertoo.
Kokeilusta kokonaisvaltaiseen hoitoon
”Koeputkihedelmöitykseen suhtauduttiin aluksi epäluuloisesti ja meidän työmme uskottiin jäävän lähinnä kokeiluiksi”, Koskimies muistelee. ”Hoidon käyttöönoton alkuaikoina 70–80-luvulla oli myös yleinen olettamus, että jos ensimmäisellä kerralla ei onnistuta, niin tuskin myöhemminkään. Me kuitenkin uskoimme työhömme, emmekä luovuttaneet heti ensimmäisen epäonnistumisen jälkeen”, Koskimies jatkaa.
Aluksi tutkittiin ja hoidettiin lähinnä munanjohdinvaurioita ja ovulaatiohäiriöitä. Lisäksi saatettiin odottaa hyvinkin pitkään ennen kuin lääkärin vastaanotolle mentiin ja tutkimukset aloitettiin. Nykyään tietämys lapsettomuudesta ja sen syistä on kasvanut ja pariskuntia osataan tutkia ja hoitaa kokonaisvaltaisemmin. Noin 15 prosentilla pariskunnista on jossain elämänsä vaiheessa vaikeuksia saada raskautta alulle. Viimeistään vuoden yrittämisen jälkeen suositellaan hakeutumaan lapsettomuuteen perehtyneen lääkärin vastaanotolle.
Suomen ensimmäinen
Felicitas perustettiin vuonna 1990 ja se oli ensimmäinen lapsettomuushoitoihin erikoistunut yksityisklinikka Suomessa. Monen uraauurtavan hoitomuodon Suomeen tuomisen myötä se on edistänyt suomalaisten hedelmällisyysterveyttä jo 25 vuoden ajan. Klinikka tekee vuosittain yli 1000 lapsettomuushoitoa.
Suurin lapsettomuuteen liittyvä edistysaskel oli varmasti ensimmäisen koeputkilapsen syntymä. Felicitaksen alkuaikoina alaa mullisti erityisesti mikroinjektio, joka toi apua miehestä johtuvaan lapsettomuuteen. Läpimurto tässä tehtiin Suomessa vuonna 1994.
2000-luvulla Felicitas on tuonut monia uusia hedelmällisyyteen liittyviä palveluja, kuten munasolujen ennakoivan pakastuksen, uudentyyppiset hoidot yli 40-vuotiaille sekä Hedelmällisyysneuvolan. Viimeisin palvelu on Keskenmenoneuvola, joka auttaa keskenmenon läpikäyneitä pariskuntia toipumaan menetyksestään.
Felicitaksessa on tälläkin hetkellä käynnissä kehitysprojekteja, joilla tähdätään entistä parempaan tulokseen lapsettomuuden hoidossa.
Lisätiedot:
Mehiläinen Felicitas, naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri Merja Tuomi-Nikula, puhelin 010 414 6650 (pvm/mpm)