Henkinen pahoinvointi haittaa yhä useammin yli 60-vuotiaiden seksielämää
19.10.2016
Arviolta 50 % ikääntyneistä pareista kärsii seksiongelmista. ”Henkinen pahoinvointi laskee yhä useammin varttuneiden seksielämän laatua”, toteaa Mehiläisen seksuaali- ja pariterapeutti Jouni Pölönen. Ikääntyneiden seksielämän loppuminen on useimmiten pakon sanelemaa – ei oma valinta.
Uusimpien tutkimusten mukaan henkinen pahoinvointi on yli 60-vuotiaiden ikäryhmässä merkittävin seksielämää haittaava tekijä.
"Arvio on, että noin 50 % pareista kärsii erilaisista seksiongelmista tässä ikäryhmässä – ihan turhaan", sanoo erityistason seksuaali- ja pariterapeutti, seksuaalineuvoja Jouni Pölönen Mehiläisestä.
Ihminen voi olla fyysisesti varsin terve, mutta psyykkiset ongelmat estävät onnellisen seksielämän.
"Huono itsetunto, masennus, parisuhteen ongelmat ja muut asiat, jotka vaatisivat terapia-apua, ovat yleisiä seksielämää huonontavia asioita. Usein niitä yritetään kuitenkin sietää ikään kuin elämään pakollisesti kuuluvina", toteaa Pölönen.
Yli 60-vuotiaiden ikäluokassa on tärkeä ymmärtää terapian hyödyllisyys henkisiin vaivoihin. Ikä ja elämänkokemus eivät automaattisesti suojaa parisuhdeongelmilta.
Myös fyysiset sairaudet haittaavat seksielämää
Miesten erektiohäiriöt ja molempien sukupuolten fyysiset sairaudet, kuten esimerkiksi sydänsairaudet tai virtsaamisvaivat huonontavat myös seksin laatua.
"Säännölliset terveystarkastukset ovat tärkeitä, jotta mahdolliset sairaudet voidaan havaita riittävän ajoissa. Erektiolääkkeiden markkinoille tulo on merkittävästi lisännyt ikääntyneiden seksuaalista aktiivisuutta", sanoo Pölönen.
Hyvä henkinen ja fyysinen yleiskunto, tyytyväisyys seksiin keski-iässä ja erityisesti hyvä parisuhde antavat kaikki edellytykset hyvään seksielämään hyvinkin korkeassa iässä.
Seksielämän loppuminen usein pakon sanelemaa
Seksuaalisuus ja sen perustana halu tunnekiintymykseen ja läheisyyteen ovat keskeisiä ihmisen ominaisuuksia läpi koko elämän. Iäkkäillä naisilla seksuaalisuuden toteuttamisen esteenä on miehiä paljon useammin sopivan kumppanin puute. Pölösen mukaan naiset joutuvat usein tukahduttamaan halunsa.
"Seksuaalinen halu säilyy kuolemaan asti sekä naisilla että miehillä, mikäli ihmisen fyysinen terveys on riittävän hyvä. Seksielämän loppuminen on usein käytännössä pakon sanelema asia, ei oma tahto, kuten usein kuvitellaan ikäihmisillä olevan", Pölönen kuvaa.
Parisuhteen perustoimivuus tärkeä
Pölönen korostaa hyvässä seksielämässä parisuhteen toimivuuden merkitystä. Iästä riippumatta koskettelu ja hellyys ovat perusasioita, joiden päälle hyvä seksi rakentuu molemmilla sukupuolilla.
"Mitä vähemmän seksielämä on yhdyntäkeskeistä, sitä onnellisempaa se on", Pölönen toteaa.
"Rohkeus toteuttaa seksuaalisuutta mahdollisimman monipuolisesti, eli läheisyys, koskettelu, käsien käyttö ja erityisesti suuseksi tuovat onnellisuutta yhdyntöjen lisäksi", hän jatkaa.
Mitä onnellisempaa seksuaalisuuden toteuttaminen on ollut läpi elämän, sitä parempi seksielämä on myös iäkkäänä. Seksuaalisuuteen ja parisuhteeseen liittyvissä kysymyksissä kannattaakin iästä riippumatta kääntyä rohkeasti asiantuntijoiden puoleen.
Lue lisää: seksuaalisuus