Influenssa A(H1N1):n ("sikainfluenssa") hoito Mehiläisessä
5.8.2009
Päivitetty 2.11.2009
Paras tapa suojautua influenssalta, kuten monelta muultakin tarttuvalta taudilta, on säännöllinen käsien saippuavesipesu. Taudin tarttumista kanssaihmisiin voi estää yskimällä poispäin muista ihmisistä kertakäyttöiseen nenäliinaan tai tarvittaessa hihaan. Muista myös pestä kädet aivastamisen ja niistämisen jälkeen.
Tyypilliset oireet influenssa A(H1N1) -taudissa ovat äkillisesti alkava kuumeinen sairaus (yli 38 C, alle 3-vuotiaat yli 38,5 C), jossa on hengitystieoireita kuten yskää tai kurkkukipua. Lisäksi voi esiintyä muita oireita kuten lihassärkyä, päänsärkyä ja ripulia. Influenssa todetaan epidemiatilanteessa pääosin oireiden ja kliinisten löydösten perusteella.
Ne potilaat, joiden oireet ovat lieviä ja jotka eivät kuulu riskiryhmiin, eivät yleensä tarvitse lääkärin tekemään taudin määritystä eivätkä lääkehoitoa. Heidän tautinsa paranee noin viikon kotilevolla. Useimmiten influenssan hoitoon riittää kotihoitona lepo, runsas nesteiden nauttiminen sekä oireita lieventävänä lääkityksenä kipu- ja särkylääkkeet. Tämä koskee myös matkalta palanneita henkilöitä.
Asiantuntijoiden tämänhetkisten ohjeiden mukaan influenssaan määrätään viruslääkkeitä ensisijaisesti sairaalahoitoa tarvitseville ja riskiryhmiin kuuluville potilaille. Riskiryhmiin kuuluvat raskaana olevat naiset sekä tiettyjä pitkäaikaissairauksia sairastavat henkilöt. Potilaat ostavat lääkärin määräämät viruslääkkeet apteekista omalla kustannuksellaan. Hoitava lääkäri voi harkintansa mukaan määrätä viruslääkityksen myös riskiryhmiin kuulumattomille vaikeaoireisille potilaille, jotka eivät kuitenkaan tarvitse sairaalahoitoa.
Influenssa A (H1N1) -tartuntaa epäilevien henkilöiden, jotka kuuluvat riskiryhmiin tai jotka kärsivät vakavista oireista tulee heti ottaa yhteyttä lääkäriin mahdollisen lääkityksen tai muun hoidon arvioimiseksi. Vakavia oireita ovat mm. vaikeus hengittää, kipu tai paine rinnassa, äkillinen huimaus tai sekavuus sekä voimakas tai jatkuva oksentelu. Lisäksi on syytä hakeutua hoitoon, mikäli influenssan kaltaiset oireet häviävät, mutta palaavat sitten kuumeen ja pahemman yskän kera.
Influenssan vuoksi lääkärin vastaanottoaika on syytä varata puhelimitse ja samalla ilmoittaa käynnin syy, jotta vastaanotto voidaan järjestää mahdollisimman turvallisesti. Myös vastaanotolle ilmoittautuessa on syytä kertoa mahdollisesta tartuntaepäilystä. Odotushuoneessa sairastunutta pyydetään käyttämään suu-nenäsuojainta, jollaista myös hoitohenkilökunta voi käyttää sairastuneen kanssa asioidessaan. Mehiläisessä vältämme influenssaepidemian aikana kättelyä.
Riskiryhmien rokotukset ovat alkaneet. Riskiryhmien rokotusjärjestyksestä saa tietoa Terveyden- ja hyvinvoinnin laitoksen kotisivuilta (http://www.thl.fi/Ulkoinen linkki). Oman asuinkunnan terveyskeskukset huolehtivat rokotuksista ja tietoa paikallisista rokotusohjeista saa asuinkunnan terveysviraston kotisivuilta sekä omasta terveyskeskuksesta. Sikainfluenssarokotuksia ei ole mahdollista saada Mehiläisestä tai muualtakaan yksityisestä terveydenhuollosta.
Mehiläisessä seuraamme viranomaisten ohjeita ja toimimme niiden mukaisesti. Ajankohtaista tietoa influenssa A (H1N1) -viruksesta on saatavilla myös osoitteesta http://www.thl.fi/Ulkoinen linkki.