Kultaleijonien joukkuelääkärin eväillä urheilumenestykseen
20.1.2016
Suomen nuorten jääkiekkomaajoukkueen joukkuelääkäri, Mehiläisessä vastaanottoa pitävä Petri Paakki painottaa urheilumenestyksen saavuttamisessa määrätietoisuutta ja kokonaisvaltaista elämänhallintaa. Oikotietä menestykseen ei ole, mutta jokainen kuntoilija voi poimia vinkkejä huippu-urheilijoilta harjoittelun rytmittämisessä, kehonhuollossa ja urheiluvammojen hoidossa.
Turun Mehiläisessä vuodesta 2009 vastaanottoa pitänyt ortopedian erikoislääkäri Petri Paakki on toiminut viiden vuoden ajan Suomen Nuorten Jääkiekkomaajoukkueiden lääkärinä. Hän on ollut mukana voittamassa MM-kultaa vuonna 2014 Malmössä sekä juuri päättyneissä Helsingin 2016 kotikisoissa.
- Jääkiekkomaajoukkueessa tehtäviini on kuulunut tapaturmien ja sairauksien hoito sekä urheilijoiden kannalta optimaalisen päivärytmin ja ruokailujen suunnittelu yhdessä valmennuksen kanssa. Lisäksi olen ollut omalla persoonallani mukana tsemppaamassa ja tukemassa joukkuehenkeä, Paakki kertoo.
- 2016 kotikisojen voitto oli jälleen koko vuoden kestäneen pitkäjänteisen ja huolella suunnitellun MM-projektin upea huipennus ja lääkärinä minulle mieluinen kunniatehtävä, Paakki kuvailee.
Huippujen salaisuudet: määrätietoisuus, laatu ja toisto
Joukkuelääkärin näkökulmasta oikotietä urheilumenestykseen ei ole. Yksilön fyysisillä tekijöillä on merkityksensä, mutta kaikki lähtee liikkeelle suunnitelmallisesta määrätietoisuudesta ja tavoitteista.
- Menestyminen vaatii pitkäjännitteisyyttä. Säännöllinen harjoittelu, huolellinen paneutuminen fyysisiin tekijöihin ja elämäntapojen kokonaisvaltainen hallinta ovat avainasioita urheilumenestykseen, sanoo Paakki.
- Huippu-urheilijoiden ammattitaidon kannalta ensiarvoisen tärkeää on päivittäisen tekemisen laatu ja toistojen määrä. Sama pätee myös omassa työssäni urheilukirurgina leikkaussalissa ja vastaanotolla, hän toteaa.
Treeni, ravinto, lepo, lihashuolto ja henkisestä hyvinvoinnista huolehtiminen eivät aina pelkästään riitä huippumenestykseen. Myös muut olosuhteet, kuten taloudelliset seikat, terveydenhuolto ja vakuutukset, kannattaa laittaa kuntoon. Tällöin keskittyminen olennaiseen paranee. Harva menestyy urheilijana yksin, joten ammattilaisten apua kannattaa hakea ja ottaa vastaan.
Kuntoilija! Kuuntele ja huolla kehoasi
Vastaanottotyössään Paakki kohtaa paljon kuntoilijoita, jotka hakeutuvat lääkärin vastaanotolle erilaisten urheiluvammojen - polvikipujen, vääntymisten, revähdysten ja konktaktilajeissa tulleiden ruhjeiden - takia. Paakin viesti kuntoilijoille on pitkälti sama kuin huippu-urheilijoille.
- Laadi itsellesi järkevä pitkäntähtäimen suunnitelma ja harjoitusohjelma. Tällöin terveelliset ruokailutavat, lepo ja itselle sopiva liikunta on helpompi rytmittää omaan arkeen sopivalla tavalla. Samalla riskit ylirasitukseen ja ylikuntoon pienenevät.
Myös harrastelijoiden kannattaa hyödyntää ammattilaisia oman kuntoilunsa tukena.
- Kuuntele omaa kehoasi ja ota tarvittaessa yhteyttä alan ammattilaisiin, kuten urheilijoita hoitaviin lääkäreihin ja fysioterapeutteihin. Näin voit varmistaa, että saat kuntoilusta maksimaalisen hyödyn irti, kunto nousee ja sekä terveys että jaksaminen paranevat. Ammattilaisten avulla myös urheiluvammat tulee hoidettua riittävän ajoissa ja huolellisesti, Paakki sanoo.
- Ennen kaikkea säilytä liikkumisen riemu! Urheilusta ja päivittäisestä tekemisestä nauttiminen oli myös nuorten leijonien valmistautumisessa yksi tärkeä teesi, Paakki toteaa.
Paakin eväät urheilijalle
1. Aseta itsellesi realistiset päämäärät. Ole määrätietoinen ja tavoitteellinen tekemisessäsi.
2. Varmista, että elämäntapasi ovat terveet. Käy säännöllisesti terveystarkastuksissa.
3. Kuuntele kroppaasi ja ole itsellesi kohtuullinen. Vältä ylikunto ja rasitusvammat.
4. Rytmitä elämäsi fiksusti. Vältä stressiä.
5. Käytä ammattilaisten apua.
6. Laita asiasi järjestykseen myös urheilun ulkopuolella.
7. Säilytä liikkumisen riemu!