Lääkäri syksyn kuntobuumista: ”Jännevammat lisääntyvät”
12.8.2016
Lähestyvä syksy täyttää juoksutapahtumat, kuntopolut ja palloiluhallit kesäterässä olevilla kuntoilijoilla. Ortopedian ja traumatologian erikoislääkäri Tero Yli-Kyyny Mehiläisestä näkee buumin kääntöpuolen vastaanotollaan: jännevammat lisääntyvät, kun kesälomien jälkeen liikunta aloitetaan liian rajusti.
"Kun kesän jälkeen palataan tauolla olleen reippaan ja vauhdikkaan lajin pariin, syntyy kuormituksesta helposti jännevammoja", kuvailee ortopedian ja traumatologian erikoislääkäri Tero Yli-Kyyny Mehiläisestä.
Rasitukseen sekä jänteiden ja tukikudosten ylikuormittumiseen liittyviä kiputiloja näkyy Yli-Kyynyn mukaan syksyisin vastaanotolla päivittäin, vakavia jännerepeämiä syntyy onneksi harvemmin.
"Esimerkiksi akillesjännevamma voi syntyä syksyn ensimmäisellä sulkapallovuorolla, kun ensimmäisiä kovempia palloralleja lyödessä isketään palloa takakentältä ja samalla ponnistetaan pohkeella eteenpäin", Yli-Kyyny kuvailee.
Maltilla liikkeelle – huomio myös lihaskuntoon
Lääkäri muistuttaa kuntoilubuumin keskellä maltista. Jos aloittaa liikunnan tuoreeltaan, ei kannata heti lähteä kokeilemaan, kuinka pitkälle jaksaa juosta. On parasta aloittaa rauhallisesti, asteittain ja tunnustellen - ensimmäiset lenkit vaikka kävellen niin, että mukana on hölkkäpyrähdyksiä.
"Elimistö tottuu rasitukseen ja osaa säädellä sitä oikealla tavalla, kun aloittaa riittävän varovasti matkoja ja kuormitusta lisäten", Yli-Kyyny toteaa.
Juoksun aloittavan kuntoilijan alaraajat ovat kovilla ja kuormitukseen liittyvät kiputilat tulevat helposti esille. Tämä korostaa hyvän lihaskunnon merkitystä.
"Keskivartalon puutteellinen hallinta voi johtaa oireiluun polven, nilkan ja jalkaterän alueella varsinkin, jos aloitustahti on liian raju."
Kuntosaliharjoittelu, kuntopiirit, jne. voivatkin olla hyvä ottaa ohjelmaan muun liikunnan ohelle.
3K: tuttu neuvo toimii edelleen
3K:ta eli kylmä, koho ja kompressio ovat paras ensi- ja kotihoito liikuntavammoihin. Jos äkillinen ja voimakas kipeytyminen tapahtuu esimerkiksi kesken juoksulenkin tai pelivuoron, ei suoritusta kannata jatkaa. Jatkaminen voi pahentaa osittaista vammaa. Kotona 3K-hoitoa kannattaa jatkaa parin - kolmen päivän ajan.
"Kylmä auttaa jopa 48-72 tunnin ajan estämään turvotusta, lievittämään kipua sekä vähentämään verenpurkaumaa", sanoo Yli-Kyyny.
Jos kipeytyminen menee noin vuorokaudessa ohi, on kyseessä usein hyvälaatuinen vamma. Jos oireet eivät häviä tai vammakohtaan tulee selvä uusi kipeytyminen, kannattaa käydä lääkärin juttusilla.
"Jos vamman seurauksena liikkumista joutuu rajoittamaan oireen vuoksi, on hyvä tulla lääkärin vastaanotolle tarkistuttamaan, mistä on kyse", Yli-Kyyny kuvaa.
Lääkärin 5 vinkkiä kuntoilukauden aloittajalle
1. Aloita maltilla, asteittain ja tunnustellen.
2. Säätele rasitusta vauhdilla. Syksyn kuntoilun voi aloittaa kävelylenkeillä, joissa mukana on hölkkäpyrähdyksiä.
3. Pidä huolta myös lihaskunnosta.
4. Huolehdi, että harrastusvälineesi ovat asiallisella tasolla. Et tarvitse uusimpia ja hienoimpia välineitä.
5. Jos sinulla on sydän- tai verenkiertoelimistöön liittyviä sairauksia, käy lääkärin vastaanotolla ennen kuntoilun aloittamista.