Mehiläinen Felicitaksessa avautuva keskenmenoneuvola ohjaa keskenmenon kokeneita toipumisen tielle
27.10.2015
Jopa noin 15 % raskauksista keskeytyy ennenaikaisesti. Tapahtuipa keskenmeno millä raskausviikolla tahansa, liittyy siihen fyysisten oireiden lisäksi usein paljon huolta ja voimakkaita tunteita. Nykyistä kokonaisvaltaisemmalla jälkihoidolla voidaan ehkäistä vakavienkin terveydellisten vaaratilanteiden syntymistä ja auttaa keskenmenon kokeneita toipumaan traumaattisesta kokemuksesta. Samalla on mahdollista löytää ne potilaat, jotka tarvitsevat esimerkiksi alkiodiagnostisia tai muita hoidollisia keinoja seuraavan keskenmenon välttämiseksi.
Keskenmenon kokeneet kaipaavat tehokkaan hoidon lisäksi tukea
Valtaosa todetuista keskenmenoista hoidetaan nykyään lääkkeellisesti kotona lääkäriltä saatujen ohjeiden mukaan. Hoitomuoto on yleensä tehokas mutta usein yksinäinen ja pitkä prosessi. Hoidon onnistuminen varmistetaan kotona raskaustestillä. Koska keskenmeno on sekä fyysisesti että henkisesti voimakas kokemus, luo se helposti epävarmuuden ja turvattomuuden tunteita. Mehiläinen Felicitaksen kokonaisvaltaisella jälkiseurannalla voidaan käsitellä keskenmenon syitä ja uusiutumisen todennäköisyyttä. Samalla voidaan vähentää mahdollisten komplikaatioiden riskiä ja ehkäistä negatiivisia vaikutuksia naisen hedelmällisyyteen.
”Olemme asiakaskunnassamme huomanneet, kuinka paljon huolta keskenmenotilanne aiheuttaa ja kuinka paljon enemmän tukea keskenmenon kokeneet kaipaavat. Tänä päivänä keskenmenoja osataan hoitaa lääketieteellisesti tehokkaasti. Monet toivovat silti kokonaisvaltaisempaa hoitomuotoa, jossa he saavat asiantuntevaa tietoa ja tukea”, sanoo erikoislääkäri Merja Tuomi-Nikula Mehiläinen Felicitaksesta.
Alkuvaiheessa annettu tuki auttaa keskenmenosta toipumista
Keskenmenon kokeminen ja tuen tarve on hyvin yksilöllistä. Keskenmenoneuvolan terapeutin vastaanotolle voi tulla missä kriisin vaiheessa tahansa. Asiantuntijan antaman tieto keskenmenon syistä ja seuraavan raskauden onnistumisen mahdollisuudesta voi lieventää mahdollisia itsesyytöksiä ja pelkoja. Etenkin kriisin alkuvaiheessa annettu tuki ehkäisee traumaattisen kriisin aiheuttamaa psyykkistä stressiä ja post-traumaattisen stressireaktion syntymistä.
”Tapahtuipa keskenmeno millä raskausviikolla tahansa, se on aina kriisi, jossa menetetään yllättäen jotain hyvin merkityksellistä. Lapsi alkaa syntyä mielikuvissa heti, kun raskaustesti näyttää positiivista. Keskenmeno herättää usein suuria tunteita kuten surua, vihaa, kaipuuta, suuttumusta ja myös itsesyytöksiä. Ilman riittävää surutyötä keskenmenoon liittyvät tunteet voivat nousta pintaan uuden raskauden tai muiden elämän kriisien myötä. Asian käsittelemisen myötä keskenmeno muuttuu pikkuhiljaa luonnolliseksi osaksi omaa arvokasta elämäntarinaa”, kertoo terapeutti Outi Ansamaa Mehiläinen Felicitaksesta.
Mehiläinen Felicitaksen kokenut erityisosaajatiimi palvelee keskenmenon kokeneita asiakkaita ja tarjoaa sekä lääketieteellisin avun keskenmenon jälkihoitoon ja diagnostiikkaan että psykologisen tuen keskenmenosta toipumiseen.
Lisätietoja:
Merja Tuomi-Nikula, Mehiläinen Felicitas, naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri
Outi Ansamaa, Mehiläinen Felicitas, psykoterapeutti
puhelin 010 414 6650 (pvm/mpm)