Mehiläinen yleisurheilija Henri Väyrysen taustajoukoissa
4.6.2018
Henri Väyrynen on 26-vuotias pituushyppääjä ja lähes valmis lääkäri Kajaanista. Kesällä 2018 hän tavoittelee menestystä Euroopan mestaruuskilpailuissa Berliinissä. EM-kilpailuiden lisäksi toinen tärkeä tavoite vuodelle 2018 on voittaa ulkoratojen suomenmestaruus heinäkuussa Jyväskylässä Kalevan Kisoissa.
Väyrynen on iloinen Mehiläisen tuesta taustajoukoissaan
- Mehiläisen tuki takaa minulle tarvittaessa nopean hoitoon pääsyn mahdollisen lääketieteellisen ongelman sattuessa kohdalleni. Nopean tutkimusten ja hoidon avulla pystyn helpommin harjoittelemaan kohti tulevia tavoitteitani, hän toteaa.
- On hienoa olla Henrin kautta tukemassa suomalaista kilpaurheilua. Samalla haluamme osaltamme olla kannustamassa kaikkia suomalaisia harrastusliikuntaan, toteaa Mehiläisen aluejohtaja Andreas Taalas.
Lähivuosina Väyrynen pyrkii parantamaan ennätystään ja saavuttamaan oman suorituskykynsä rajat. Hänen ennätyksensä pituushypyssä on 807 cm.
"Ennaltaehkäisyssä kokonaisuus yksittäistä asiaa tärkeämpi"
Tulevana lääkärinä ihmisten terveyden edistäminen sairauksia ennaltaehkäisemällä ja hoitamalla ovat Väyryselle tärkeitä. Myös omia urheiluvammoja Väyrynen pyrkii ennaltaehkäisemään huolellisesti.
- Pituushypyssä ponnistukseen juostaan jopa lähes 40 km/h nopeudella. Lankulla kehoon kohdistuvat voimat ovat suuret, joten myös urheiluvammojen riski on korkea, kuvailee Väyrynen.
- Urheiluvammojen ennaltaehkäisyssä vammoja ehkäisevien asioiden kokonaisuus on mielestäni yksittäistä asiaa tärkeämpi tekijä. Vammojen ennaltaehkäisy koostuu muun muassa huolellisesta verryttelystä, oikeanlaisesta suoritustekniikasta, harjoittelun systemaattisesta suunnittelusta ja seurannasta, ravinnosta, unesta sekä lihashuollosta. Urheilijan arkisiin perusasioihin keskittyminen on keskeistä vammojen ennaltaehkäisyssä, joten pyrin huolehtimaan, että perusasiat ovat kunnossa, kertoo Väyrynen.
Suunnitelmallista lepoa ja palautumista
Väyryselle levon ja palautumisen tasapainon kannalta on tärkeää erityisesti harjoituskausien ja harjoitusohjelman suunnitelmallisuus.
- Suunnitelman ohella myös oman kehon tuntemuksien huomioiminen on tärkeä taito lajissa, jossa haetaan oman suorituskyvyn äärirajoja. Mikäli tunnen, että tarvitsen esimerkiksi enemmän lepoa tai palauttavia harjoituksia, harjoitussuunnitelmaan tehdään tarvittavat muutokset, Väyrynen sanoo.