Mehiläisen entinen lääketieteellinen johtaja edistää aikuisten miesten terveyttä
17.1.2023
Pitkän ja kunniakkaan uran lääketieteen parissa tehnyt Mehiläisen entinen lääketieteellinen johtaja, lääkintäneuvos Jarmo Karpakka kantaa huolta miesten terveydestä. Vahva tahto nostaa aikuisten miesten hyvinvoinnin teemoja julkisuuteen on jo poikinut kävelyreissun Suomen päästä päähän Jäämereltä Helsinkiin. Nyt Karpakka on koonnut tietoa ja tarinoita miesten terveydestä myös kirjaksi. Vinkit hyvän elämän peruspilareista sopivat meistä useimmille.
Mehiläisessä pääosin lääketieteellisen johtajan tehtävässä lähes 17 vuoden ajan työskennellyt erikoislääkäri Jarmo Karpakka haluaa kannustaa aikuisia miehiä pitämään itsestään parempaa huolta. Huolenpito lähtee liikkeelle hyvän elämän peruspilareista, joita ovat uni, ravinto, liikunta, ihmissuhteet ja myönteisyys.
- Tietoa näistä teemoista on paljon tarjolla, mutta se ei useinkaan saa aikaan muutosta. Haasteena on myös oikean tiedon seulominen kaikesta tarjolla olevasta, kuvailee Jarmo Karpakka.
- Urani aikana myös me lääketieteen asiantuntijat törmättiin usein kysymykseen siitä, millä tavalla saamme huomion miesten terveyskäyttäytymiseen? Usein miehet saattavat hakeutua vastaanotolle vasta, kun vakavaa on jo tapahtunut tai kaveriporukassa on joku sairastunut. Ennaltaehkäisyn ajatusmaailma ja mediassa esillä olevat kokemukset ja niiden kieli ovat voineet tuntua vieraalta.
Kävelyretki Jäämereltä Helsinkiin ja matkan aikana kohdatut henkilöt tarinoineen vahvistivat ajatusta siitä, että toisten kokemuksista oivaltaminen ja vertaistuen kautta terveitten elämäntapojen hoksaaminen voivat olla avainasemassa oman elämän muutoksissa.
- Puolivälin krouvi on itsellänikin jo mennyt. Samalla tiedostan vahvasti, että moni asia on edelleen omissa käsissä – ei kannata syyttää geenejä. On tärkeä keskittyä siihen, mitä voi tehdä. Moni asia liittyy ”korvien väliin” ja toisen aikuisen miehen selviytymistarinan kuuleminen voi jättää oivalluksen myös oman käyttäytymisen muutokseen, Karpakka painottaa.
Lempeiden terveysvinkkien lisäksi Karpakan uutuuskirjaan ”Eläköön mies” onkin koottu aikuisten suomalaisten miesten selviytymistarinoita. Autenttiset tarinat kattavat kaikki miesten kansansairaudet ja keskeisimmät terveyshaasteet sepelvaltimotaudista erektiohäiriöön. Lisäksi tarinoita on esimerkiksi avioerosta ja stressin käsittelystä.
Terveysvinkit lähtevät arjen valinnoista
Mitä sitten pitäisi tehdä oman hyvinvoinnin varmistamiseksi? Liikkeelle on hyvä lähteä pienin askelin. Karpakan ennaltaehkäisevissä suosituksissa korostuvat arjen valinnat ja perusasiat. Ensimmäisenä hän nostaa esiin nukkumisen ja unen. Aiheen, jota aiempina vuosina ei terveyskeskustelussa ja lääketieteessä osattu painottaa nykyisellä tavalla.
- Kun on nukkunut hyvin, on psyykkinen toimintakyky erilainen kuin huonosti nukkuneena. Tämä vaikuttaa siihen, miten ihminen lähtee liikkeelle ja jaksaa olla aktiivinen. Eli lähes kaikkeen muuhun, Karpakka sanoo.
Liikkeelle lähdössä olennaista on arkiaktiivisuus. Kahdeksan tunnin istumisesta aiheutuvat terveyshaitat ovat hänen mukaansa tupakointiin verrattavissa oleva riskitekijä.
- Kun kaikki autossa, töissä ja sohvalla istuen vietetty aika lasketaan yhteen, tarvitaan 1-1,5 tuntia aktiivista liikkumista päivässä, jotta istumisesta syntynyt terveyshaitta saadaan kompensoitua. Siksi on olennaista, että päivän aikana tekee kaikkea muuta kuin istuu, hän sanoo.
Ravitsemuksesta on puhuttu pitkään, ja jo Pohjois-Karjala -projektin ajoista on rasvan ja suolan käytössä tapahtunut hyvää kehitystä. Nyt kuitenkin ylipaino-ongelmat ovat kehitystä keskeyttäneet. Jo pieni arkinen muutos omaan ostokäyttäytymiseen voi saada aikaan terveempiä ruokavalintoja.
- Kaupassa käynti on rutiinia, ja keskimäärin suomalaisten elintarvikkeista 80 % prosenttia onkin joka ostoskerralla samoja. Vaihda rutiinia ja katso sydänmerkkituotteista aina paras vaihtoehto. Näin pienellä voi lähteä liikkeelle, hän vinkkaa.
Annatko negatiivisen ajattelun hallita?
Lopuksi Jarmo nostaa esiin ajattelun merkityksen. Meitä hallitsee usein negatiivinen ajattelu, joka juontaa juurensa muinaisaikoihin.
- Muinaisaikaan se selvisi parhaiten, joka oli kaikkein eniten huolissaan ja hereillä riskeistä. Tämä on jäänyt päälle. Myös me etsimme usein negatiivista esimerkiksi sanomalehdistä, ja mietimme sitä, mitä riskiä eri asioihin sisältyy. Se mikä on positiivista ja kaunista pitää etsimällä etsiä.
Karpakka kannustaa kiitollisuuspäiväkirjan pitämiseen.
- Ajatus voi olla kaukainen, mutta käytännön toteutus voi olla vaikka olla kännykän muistiossa kolme sanaa. Mikä tuntui päivässä mukavalta? Mitä hyvää päivässä on tapahtunut? Tällaisella harjoittelulla oma korvien väli rupeaakin muuttumaan positiivisemmaksi, ja hyvän ja positiivisen huomaaminen tulee tavaksi, hän päättää.
Kuka on Jarmo Karpakka?
- Jarmo Karpakka aloitti uransa erikoistumispaikassaan Oulun Diakonissalaitoksen urheiluklinikalla. Hän väitteli lääketieteen tohtoriksi ja myöhemmin hänet nimitettiin Oulun yliopiston liikuntalääketieteen dosentiksi.
- Urallaan Jarmo työskenteli myös muun muassa Oulun Diakonissalaitoksen sekä Kainuun sairaanhoitopiirin johtavana ylilääkärinä.
- Mehiläisen lääketieteellisenä johtajana sekä Senior Advisor -roolissa hän toimi vuosina 2003-2020.
- Jarmo Karpakan kirja: Eläköön mies! – Enemmän terveitä vuosia (SKS Kirjat 2023) on saatavilla kirjakaupoista.