
Mehiläisen ja Työterveyslaitoksen tutkimushanke käynnistynyt: Työterveysneuvottelut työkyvyn tuessa
3.4.2025
.jpg)
Työterveysneuvottelu on yksi työntekijöiden työkyvyn tuen kokonaisuuden avainkohtia. Muusta terveydenhuoltojärjestelmästä poiketen on työterveyshuollolla mahdollisuus tehdä tiivistä yhteistyötä työpaikan kanssa. Työterveysneuvottelussa luodaan työntekijän, työterveyshuollon ja työnantajan yhteistyössä työkyvyn tuen suunnitelma. Kvantitatiivista tietoa työterveysneuvotteluista on kuitenkin ollut varsin vähän käytettävissä.
Mehiläisen ja Työterveyslaitoksen yhteistyönä on käynnistynyt Työterveysneuvottelut työkyvyn tuessa -tutkimushanke. Hankkeessa tarkastellaan Mehiläisen työelämäpalveluissa vuonna 2024 käytyjä 31 000 työterveysneuvottelua ja niiden roolia työkyvyn tuen prosessissa. Tutkimuksen lähtökohtana on vuodesta 2022 Mehiläisessä rakenteisesti kirjattu työterveysneuvottelumuistio, joka antaa eriteltyä lisätietoa niin työterveyshuollon, kuntoutuksen kuin työpaikankin tukitoimista.
Rekisteritutkimuksessa Mehiläisen työelämäpalveluiden tietoihin yhdistetään tutkimuksessa kansallista rekisteritietoa useasta lähteestä (THL, ETK, Kela ja Tilastokeskus). Hanke
- kuvaa työterveysneuvottelujen toteutumista sekä sovittuja työkyvyn tuen toimenpiteitä ennen ja jälkeen neuvottelua,
- tutkii työterveysneuvottelujen yhteyttä työssä jatkamiseen ja
- tunnistaa toisistaan eroavia työterveysneuvotteluihin osallistuneita työikäisten ryhmiä.
Tutkimus tulee antamaan merkittävää lisätietoa työterveysyhteistyöstä ja suomalaisessa työelämässä tosiasiallisesti toteutuvissa toimista työkyvyn tukemiseksi ja työurien pidentämiseksi. Mehiläisen työelämäpalveluiden asiakkaana oli vuoden 2024 lopussa 675 000 henkilöasiakasta ja 24 000 yritysasiakasta.
Tutkimuksen rahoittajat ovat Työsuojelurahasto ja Työterveyslaitos.