Mehiläisestä uutta huippuosaamista Yhdysvaltoihin - Uusi kartiokeilakuvaus kiinnostaa ortopedeja kansainvälisesti
26.8.2014
Amerikan jalkakirurgiyhdistyksen (AOFAS) presidentti, ortopedian erikoislääkäri, tohtori Steven L. Haddad vieraili maanantaina 25.8.2014 Helsingissä. Hän tuli opiskelemaan uusinta luu- ja nivelkirurgiassa eli ortopediassa hyödynnettävää rustokuvaustekniikkaa, kartiokeilakuvausta, Mehiläisen Helsingin sairaalan ylilääkärin Jari Salon johdolla.
Kartiokeilakuvaus on ortopediassa täysin uusi kuvausmenetelmä, jonka on kehittänyt ortopedian professori ja traumatologian erikoislääkäri Jari Salo tiiminsä kanssa Suomessa. Kartiokeilakuvauksella saadaan diagnosoitua sellaisia jalkojen ja käsien luiden ja rustojen vammoja, jotka aiemmin ovat jääneet tunnistamatta ja sen myötä myös hoitamatta. Se tarjoaa myös ensimmäisenä maailmassa mahdollisuuden kuvantaa alaraajoja painonvarauksen alla kolmiulotteisesti, jolloin jalan rakenne ja sen poikkeavuudet nähdään arkielämän kuormitustilanteissa. Toinen edistysaskel on rustojen aivan uuden tason kuvantaminen. . Käytännössä varsin luotettavana pidetty MRI-kuvantaminen pystyy näyttämään vain noin 2/3 polven rustovaurioista. Näin ollen moni potilas jää oireisen polvensa kanssa ilman apua kun diagnoosi ei selviä. Itse kuvaus kestää vain 18 sekuntia ja tehdään seisten tai istuen, tarpeen mukaan.
Kartiokeilakuvaus on moderni kuvantamismenetelmä, joka antaa tutkittavasta kohteesta tarkkaa ja yksityiskohtaista tietoa ortopedian tarpeisiin merkittävästi perinteistä tietokonekerroskuvausta pienemmällä sädeannoksella eli on asiakkaalle säderasitukseltaankin parempi.
Menetelmän yksi merkittävä uusi mahdollisuus on se, että kartiokeilakuvaus tekee mahdolliseksi ensimmäistä kertaa 3D-kuvantamisen painonvarauksen alla, jolloin jalan anatomia ja sen poikkeavuudet nähdään arkielämän kuormitustilanteessa. Kartiokeilakuvauslaitteen avulla päästään nyt ensi kertaa tutkimaan näkemään luiden ja nivelten todellinen liike käytännön tilanteissa.
Tutkimusmenetelmän kehitystyö alkoi jo vuonna 2005 ja kansainvälisesti uraa uurtava työ on tehty yhdessä suomalaisen laitevalmistaja Planmedin, sekä Mehiläisen, HYKS:in, KYS:n, TYKS:n ja erityisesti Itä-Suomen yliopiston lääketieteellisen fysiikan laitoksen kanssa. Suomalainen innovaatio ja toteutus on nyt leviämässä maailmalle. Kansainväliset ortopediaan keskittyvät hoitokeskittymät ovat jo tilanneet laitteita, ja kuvauksen kliinisenä kehittäjänä Mehiläisen Helsingin sairaalan ylilääkäri Jari Salo kiertää eri puolilla maailmaa kouluttamassa laitteiden hyödyntämiseen diagnostiikassa.
Yhdysvalloissa on vasta muutamia kartiokeilakuvauslaitteita, mutta kiinnostus menetelmää kohtaan on erittäin suuri. Nyt Suomessa vieraileva AOFAS:n presidentti Steven L. Haddad haluaa itse tutustua asiaan tarkemmin ja saada kartiokeilakuvausmahdollisuuden omalle praktiikalleen. Tähän asti myös Yhdysvalloissa on puuttunut riittävän tarkka ortopedian alueen luiden ja rustojen diagnostiikka oikean hoidon suunnitteluun ja leikkaustulosten arviointiin.
Steven L. Haddadilla on erittäin laaja kokemus nilkan nivelrikon hoidosta. Hän on alan johtava asiantuntija ja innovaattori, sillä hän on kehittänyt uusia nilkan tekonivelmalleja sekä nivelrikon kirurgiaa. Hän on myös yksi eniten konsultoituja ortopedeja ja alan merkittävä vaikuttaja.
Steven L. Haddadin ja Mehiläisen Helsingin sairaalan ylilääkäri Jari Salon yhteistyö saa myös jatkoa Helsingin tapaamisen jälkeen.
Lisätietoja:
Ylilääkäri Jari Salo, Mehiläinen Helsingin sairaala, puh. 040 160 8447
Mehiläinen-konserni on tunnetuin ja arvostetuin yksityinen sosiaali- ja terveydenhuoltopalveluiden tuottaja Suomessa. Mehiläisen valtakunnallinen palveluverkosto tarjoaa monipuoliset sosiaali- ja terveyspalvelut yksityis-, yritys- ja kunta-asiakkaille. Vuonna 1909 perustetussa Mehiläisessä työskentelee noin 6 200 ammattilaista. Mehiläinen-konsernin liikevaihto vuonna 2013 oli 268,5 miljoonaa euroa. Mehiläinen kuuluu pohjoismaiseen Ambea-konserniin, joka on yksi Euroopan suurimmista terveys- ja hoivapalveluiden tarjoajista.www.mehiläinen.fi