Pienistä kohtaamisista suuriin muutoksiin – laadukas lastensuojelu rakentuu läsnäolosta ja vahvoista rakenteista
25.2.2025

Kun puhutaan lastensuojelusta, Marko Nikkanen tietää, mistä puhuu. Hän on lastensuojelun ammattilainen, joka on nähnyt alan kehityksen eri rooleista käsin neljän vuosikymmenen ajalla. Nykyään hän toimii Mehiläisen sosiaalipalveluissa lastensuojelupalveluita tuottavan Familarin laatujohtajana. Hänen asiantuntijuutensa pohjautuu laajaan käytännön kokemukseen niin lastensuojeluyksiköiden johtamisesta kuin yksiköiden arjestakin.
Nikkasen ymmärrystä lastensuojelun merkityksestä ja vaikutuksesta lapsen elämään syventävät myös lapsena koettu huostaanotto ja sijoitus isovanhempiensa luokse.
– Olen aina ollut lapsen oikeuksien puolustaja. Työssäni keskeistä on miettiä, miten lapsi voi ja miten voimme tukea häntä parhaalla mahdollisella tavalla. Lapsen hyvinvointi on kaiken perusta, Nikkanen painottaa.
Kokemukset ovat opettaneet, että pienilläkin kohtaamisilla voi olla suuri merkitys. Jokainen lapsi tarvitsee tunteen siitä, että hän on tärkeä ja hänen ajatuksillaan on väliä. Tämä näkökulma ohjaa Nikkasen työtä päivittäin.
Arjen tuki ja onnistumiset näkyvät pienissä hetkissä
Lastensuojelu liitetään usein haastaviin tilanteisiin, mutta lastensuojeluyksiköiden arki koostuu kuitenkin enimmäkseen aivan tavallisista asioista – lasten ja nuorten koulupäivistä, harrastuksista, iltapalan äärellä käydyistä keskusteluista ja elämään liittyvien haasteiden ratkomisesta.
Nikkanen näkee lastensuojeluyksiköiden arjessa valtavasti hyviä asioita, kuten lapsen tai nuoren onnistuminen koulussa tai sen, kun hän oppii luottamaan turvalliseen aikuiseen. Nikkasen mukaan nämä ovat hetkiä, jotka tekevät työstä merkityksellistä.
– Nämä pienet askeleet ovat usein pitkän työn tuloksia. Lapsen luottamus ei synny hetkessä. Se vaatii aikaa, johdonmukaisuutta ja aitoja kohtaamisia. Kun lapsi lopulta uskaltaa avautua tai ottaa itse ensimmäisen askeleen kohti muutosta, se tuntuu merkittävältä sekä lapselle että meille ympärillä oleville aikuisille, hän sanoo.
Laadukas lastensuojelu vaatii sekä kohtaamisia että rakenteita
Laadukas lastensuojelu perustuu vuorovaikutukseen, läsnäoloon ja kuuntelemiseen. Luottamuksen rakentaminen voi olla niinkin yksinkertaista kuin yhteisen puheenaiheen löytäminen.
– Keskustelut lemmikeistä, harrastuksista tai lapsen mielenkiinnon kohteista voivat tuntua pieniltä asioilta, mutta juuri näistä hetkistä alkaa rakentua luottamus. Kun luottamus syntyy, avautuu myös mahdollisuus aidolle auttamiselle.
Kohtaaminen edellyttää myös johdonmukaisuutta ja rakenteita, jotka varmistavat, että jokainen lapsi saa tasa-arvoista ja laadukasta tukea. Familarilla on käytössä sertifioitu (ISO 9001) laatu- ja toiminnanohjausjärjestelmä, joka antaa toiminnalle vahvat raamit. Sen lisäksi hyvä johtaminen ja ammattitaitoinen henkilöstö mahdollistavat, että tuotetut palvelut ovat korkealaatuisia. Familarin toimintaa ohjaa ennen kaikkea lastensuojelulaki ja toiminnassa huomioidaan myös viranomaisten ohjeet, laatusuositukset, sijaishuollon valvontaohjelman mukaiset ohjeet ja lastensuojelun eettiset periaatteet.
Laatutyökaluilla, kuten omavalvonnalla, johon sisältyy prosessien ja hoidon sisällön arviointia ja siitä raportointia, toiminnanohjausjärjestelmällä ja kokouskäytännöillä varmistetaan, että yksiköissä työskentelevillä ammattilaisilla on selkeät raamit ja ohjeistukset. Niiden avulla jokainen lapsi saa mahdollisimman laadukasta ja turvallista hoitoa. Familarissa laatu rakentuu huolellisesti suunnitelluista prosesseista, jatkuvasta seurannasta ja henkilöstön vahvasta ammattitaidosta.
Ennaltaehkäisyä ja rohkeutta kehittää
Nikkasen mukaan tulevaisuudessa lastensuojelussa tulisi panostaa entistä enemmän ennaltaehkäisevään työhön, joka mahdollistaa perheiden tukemisen ja lapsen hyvinvoinnin vahvistamisen jo varhaisessa vaiheessa. Kun perheiden tilanteisiin puututaan riittävän ajoissa, voidaan paitsi tukea lapsen kasvua myös vähentää tarvetta myöhemmille, raskaammille toimenpiteille, kuten huostaanotolle tai sijoitukselle.
Lastensuojelutyön merkitystä ei Nikkasen mielestä aina ymmärretä tarpeeksi laajasti, vaikka se vaikuttaa suoraan lasten ja perheiden elämään.
– Tämä työ on valtavan arvokasta. Olen ylpeä siitä, mitä alalla tehdään joka päivä. Meillä on mahdollisuus vaikuttaa suoraan lasten ja perheiden elämään positiivisesti, ja se tekee tästä työstä niin merkityksellistä. Onnistuminen tarkoittaa sitä, että lapsi kokee saavansa apua juuri silloin, kun hän sitä eniten tarvitsee. Siihen pyrimme jokaisessa kohtaamisessa.