Urheilu Mehiläisen joukkuelääkärit: treeni ja lepo tasapainoon jääkiekossa
19.9.2018
Syksyn jääkiekkokausi alkoi ja kiekkoilijat ovat palanneet pelikentille. Nuori kiekkoilija ei ole ollut treenitauolla kesälläkään. HPK:n U20:n joukkuelääkäri Ilari Sauroja Urheilu Mehiläisestä kertoo, että 16 - 20 vuotiaat ovat kovassa tikissä ja joskus ylikuntoisia palatessaan kesän omatoimiharjoittelujaksolta.
Jääkiekkoilijoiden kausi käynnistyy elo-syyskuussa. Kesällä pelaajat treenaavat kuuden viikon omatoimijaksolla. Ohjelma siihen rakennetaan yhdessä joukkueen valmentajien kanssa pelaajan yksilöllisiin kehitystavoitteisiin peilaten. Yleisimmin nuori treenaa kesällä voimaa ja peruskestävyyttä.
Lepo ja palautuminen harjoittelusta on yhtä tärkeää kuin treenaaminenkin toteaa Ilari Sauroja.
−Treenaustahti ja motivaatio on nuorilla huipussaan, jolloin lepo ja palautuminen voi unohtua. Toisinaan joudun ohjeistamaan pelaajan lepoon liiallisen treenauksen seurauksena. Lisäksi ylikuntoinen pelaaja pitää uni-, lepo- ja ruokapäiväkirjaa tilanteen tasapainottamiseksi.
HPK joukkueena houkuttaa nuoria hyvän menestyksen ja ammattimaisen johtamisen ansiosta. Pelaajia joukkueeseen tulee ympäri Suomen.
Nuorten kiekkoilijoiden motivaatiota nostaa tavoite ammattilaisurasta. NHL, jonne huiput imuroidaan usein jo 18-vuotiaina, on monen nuoren pelaajan ykkösunelma.
−Lahjakkaimmat U20-pelaajat treenaavat aktiivisesti miesten mukana. Vähintään muutama nuori nousee joko HPK:n miesten joukkueeseen tai johonkin toiseen SM-liigajoukkueeseen kauden aikana, sanoo Sauroja.
Kontaktilajissa erilaiset vääntövammat, venähdykset, nyrjähdykset ja nivelsiteiden repeämät sekä jännetulehdukset ovat tyypillisiä. Myös polven eturisti- ja sivusidesidevammoja syntyy kaukalossa usein.
Joukkuelääkäri on tiivis osa joukkuetta ja pelaajan luottomies erilaisissa terveysongelmissa.
−Nuoret kiekkoilijat ovat ihannetapauksia joukkuelääkärille. Vammojen sattuessa nuori pelaaja toteuttaa hänelle annettua kuntoutusohjelmaa kellon tarkasti. Jäälle ja treeneihin on kova imu, kun ammattilaisura siintää mielessä, kiittää Sauroja.
Jäätreenikaudella U20-pelaajat treenaavat aamulla ja illalla, yhteensä viisi tuntia päivässä. Viikossa on yksi lepopäivä, mutta useimmat harrastavat liikuntaa omatoimisesti silloinkin.
Kokenut pelaaja kuuntelee kehoaan
HPK:n edustusjoukkueen joukkuelääkäri Marko Kivimäki Urheilu Mehiläisestä allekirjoittaa kollegansa teesit. Kesäharjoittelussa kokeneemmalle pelaajalle fyysisten lajiominaisuuksien ylläpito on harjoittelun ykkösprioriteetteja, kun taas nuorempien pitää vielä jatkuvasti kehittää niin perusominaisuuksia kuin lajispesifejäkin ominaisuuksia.
Riittävä lepo ja palautuminen on välttämätöntä myös miehille, vaikka heillä pelaaminen on rutinoituneempaa kuin nuorilla. Kokeneemmat pelaajat ovat oppineet nuoria paremmin kuuntelemaan omaa kehoaan ja huolehtimaan palautumisesta.
–Kolmikymppisellä ammattilaispelaajalla ongelmana on usein aiemmat vammat. Kehon toimintakyvyn kokonaisvaltainen normalisoiminen on ykkösasia, jotta vältyttäisiin ikäviltä vammakierteiltä, toteaa Kivimäki.
Kivimäen mukaan harjoittelu jatkuu yleensä vammasta huolimatta jossain muodossa, sillä aina voi treenata jotakin kehon osa-aluetta.
- Paluu peliin toteutetaan yleensä asteittain, ja joukkueharjoituksiin osallistutaan vielä toipumisvaiheessa. Kontaktilajissa sattuu ja tapahtuu kaikista ennaltaehkäisevistä toimista huolimatta. Onneksi meillä on käytettävissä Suomen kärkiosaamista edustavat, moniammatilliset asiantuntijatiimit turvaamassa peliuraa.