Raskaus vaatii erityisen hyvää suunhoitoa
Huono suun terveys voi olla yllättävän vaarallinen syntymättömälle lapselle. Raskaana ollessa kannattaa satsata hammaslääkärikäyntiin: se turvaa uutta elämää.
Suun bakteerit kulkeutuvat myös kohtuun
Moni raskaana oleva ei osaa aavistaa, miten suuri merkitys suun terveydellä on raskaudelle. Hammaslääkärille kannattaa varata aika heti raskauden alussa – tai mieluiten jo raskautta suunniteltaessa.
– Se tiedetään jo yleisesti, ettei vanhempi saa kariesriskin vuoksi laittaa vauvan tuttia omaan suuhunsa, mutta harmillisen harvoin ihmiset ymmärtävät, miten suuri riski huono suun terveys voi olla raskaudelle, sanoo hammaslääkäri Johanna Kukila.
Hampaat ja ikenet voivat tuntua toisarvoisilta, kun raskauden aikana huomio kiinnittyy kasvavaan vatsaan. Sama verenkierto kattaa kuitenkin koko elimistön ja kuljettaa bakteereja suusta muualle kehoon.
Erityisen vaarallinen syntymättömälle lapselle on tavallisesta ientulehduksesta kehittyvä hampaiden kiinnityskudossairaus parodontiitti, joka tuhoaa hampaan luuhun kiinnittäviä sidekudossäikeitä.
Haitalliset taudinaiheuttajat voivat kulkeutua suusta verenkierrossa kohdun alueelle. Ongelmia saattaa aiheutua myös siitä, että suun tulehdus käynnistää kehossa matala-asteisen tulehduksen, joka aktivoi odottavan äidin immuunipuolustuksen. Se voi johtaa kohdunsisäiseen tulehdukseen tai kohdunsuun avautumiseen.
– Pahimmillaan parodontiitti voi aiheuttaa ennenaikaisen synnytyksen, Kukila sanoo.
Parodontiitti on salakavala sairaus, sillä se voi olla pitkään oireeton – vaikka suussa ei olisi kipua, siellä voi olla parodontiitti tai ainakin sitä edeltävä ientulehdus.
Tampereen yliopiston väitöstutkimuksessa selvisi, että myös tavallisesta karieksesta eli hampaan reikiintymisestä alkanut tulehdus voi olla pitkälle edetessään vakava riski raskaudelle. Jos reikiintynyttä hammasta ei paikata ajoissa, bakteerit pääsevät hampaan ydinonteloon ja sitä kautta leukaluuhun. Tulehdus voi johtaa normaalia lyhyempään raskauteen tai vauvan pieneen kokoon.
Suun terveydellä vaikutusta raskaaksi tulemiseen
Aina raskaus ei ala toivotusti eikä selkeää syytä ongelmaan välttämättä löydy. Hammaslääkärikäyntiä voi kuitenkin suositella kenelle tahansa raskautta suunnittelevalle, sillä sen lisäksi, että parodontiitti on riski kehittyvälle sikiölle, se saattaa estää koko raskauden.
Helsingin yliopiston tutkimuksessa selvisi, että parodontiittiin vahvasti liittyvä bakteeri, Porphyromonas gingivalis, löytyi syljestä huomattavasti useammin niiltä naisilta, jotka eivät yrityksestä huolimatta tulleet raskaaksi vuoden seuranta-aikana. Bakteerin ja sen vasta-aineiden löytyminen syljestä nosti hedelmöittymättä jäämisen riskin jopa kolminkertaiseksi.
Raskauspahoinvointi kuluttaa hampaita
Raskaus vaikuttaa koko kehoon, myös suuhun. Hormonitoiminnan muutosten vuoksi sylki happamoituu ja vastustuskyky plakkia vastaan laskee. Riski hampaiden reikiintymiseen kasvaa ja ientulehdukset pahenevat.
– Raskauden aikana joutuu näkemään tavallista enemmän vaivaa, jotta hampaat ja ikenet pysyvät kunnossa, Kukila sanoo.
Erityistä huolenpitoa hampaat vaativat, jos raskauteen kuuluu pahoinvointia ja oksentelua. Oksentelu altistaa suun hampaita kuluttaville vatsahapoille. Vatsahapot syövyttävät hampaita suojaavan kiilteen ja paljastavat hammasluun. Silloin hampaat vihlovat ja reikiintyvät helposti.
– Oksentamisen jälkeen olisi hyvä huuhtoa suu ja syödä vaikka pala happoja neutraloivaa juustoa. Myös pähkinöiden pureskelu auttaa, sillä se stimuloi syljen eritystä. Sylki suojaa hampaita ja puskuroi happoja, Kukila kertoo.
Hampaiden harjaaminen heti oksentamisen jälkeen ei kannata, koska hapoille altistunut kiille kuluu entisestään.
Oletko raskaana? Hoida suutasi näin:
- Varaa aika hammaslääkärille, joka varmistaa, ettei suussa ole reikiä, ientulehdusta tai parodontiittia.
- Varaa aika suuhygienistille ientulehdusta aiheuttavan hammaskiven poistoon. Tarkista suuhygienistin kanssa, että harjaustekniikkasi on oikea ja saat hammasvälit hyvin puhdistettua.
- Harjaa hampaat aamuin illoin ja puhdista hammasvälit kerran päivässä.
- Terve suu kestää vain viisi happohyökkäystä päivässä, mutta moni raskauspahoinvoinnista kärsivä joutuu syömään useammin. Ksylitolipurukumi tai -pastilli ruokailun jälkeen säästää hampaita.
- Jos raskaus aiheuttaa oksentelua, huuhdo suu oksentamisen jälkeen ja neutraloi hapot syömällä vaikka pala juustoa. Älä harjaa hampaita heti oksentamisen jälkeen, sillä se vahingoittaa kiillettä entisestään.
Lähteet:
Tampereen yliopiston väitöstutkimusUlkoinen linkki
Biomedicum HelsinkiUlkoinen linkki