Terve suu, parempi olo
Kun ikenet ja hampaat ovat terveet, on helppo hymyillä, syödä, puhua ja elää aktiivista elämää. Tutkimuksissa suun terveys on yhdistetty jopa onnellisuuteen.
Mitkä kaikki aspektit elämässä vaikuttavat hyvinvointiisi? Moni on valmis satsaamaan terveelliseen ruokavalioon, kuntosalikorttiin ja hierojaan. Hyvinvoinnistaan kiinnostunut voisi lisätä listalle säännölliset hammaslääkäri- ja suuhygienistikäynnit.
– Suun terveys vaikuttaa hyvinvointiin kokonaisvaltaisesti: yleisterveyteen, suorituskykyyn, syömiseen ja puhumiseen, sanoo hammaslääkäri Johanna Kukila.
Suorituskyvyllä Kukila viittaa siihen, millaisella panoksella ja energiamäärällä pystyy selviytymään arjesta. Esimerkiksi ientulehdus voi olla täysin oireeton, mutta jos ikenet ovat kauttaaltaan tulehtuneet, se on keholle yhtä vakava tila kuin kämmenen kokoinen avohaava. Keho käyttää koko ajan voimavaroja puolustautuakseen tulehdusta vastaan, minkä seurauksena suorituskyky ja vireystila laskevat.
Terve suu vaikuttaa hyvinvointiin ja elämänlaatuun
Huono suun terveys voi olla esimerkiksi sydän- ja aivoinfarktin sekä monen muun vakavan sairauden riskitekijä. Suun tulehdus voi myös levitä verenkierron kautta muualle elimistöön. Suun terveys ei kuitenkaan ole ainoastaan sairauksien poissaoloa, vaan jotain enemmän: suun hyvinvointia.
Maailman hammaslääkärijärjestö World Dental Federation julkaisi muutama vuosi sitten uuden määritelmän suun terveydelle. Sen lähtökohta oli, että suun terveys -termi pitäisi irrottaa kapeakatseisesta, sairauksiin keskittyvästä näkökulmasta. Suun terveys on olennainen osa hyvinvointia ja yksi elämänlaadun mittari.
Hyvinvoinnin edellytys on, ettei hampaissa ole isoja ongelmia.
– Esimerkiksi reikiintyneistä hampaista tulee epämukava olo. Huono suun terveys voi aiheuttaa häpeää, vaikuttaa sosiaalisiin suhteisiin ja jopa työnsaantiin, Kukila sanoo.
Jokainen, joka on joskus pelännyt hengityksensä haisevan tai hävennyt omia hampaitaan tunnistanee suun vaikutuksen itsevarmuuteen.
Myös tutkimuksissa suun terveyden on todettu olevan yhteydessä yleiseen hyvinvointiin ja jopa onnellisuuteen.
Monia hampaisiin liittyviä ongelmia voi hoitaa hammaslääkärissä. Reiät ja lohkeamat voi ja pitää paikata. Haisevan hengityksen syy voi löytyä esimerkiksi hampaiden kiinnityskudossairaudesta, parodontiitista. Esteettisellä hammashoidolla hammasrivit saa suoraksi ja hymyn kirkkaaksi.
Johanna Kukila kertoo, että hammaslääkärin vastaanotolle tulee toisinaan ihmisiä, joita hävettää avata suu. Kun ongelmat saadaan korjattua ja suu on terve, se hymyilyttää ja herkistää. Eräskin asiakas sanoi Kukilalle, että voi vihdoin elää normaalia elämää.
– Suu on intiimi alue. Moni pelkää muiden ajattelevan, että suusta näkee, kuinka hyvää huolta ihminen on itsestään pitänyt, Kukila sanoo.
Kivunhoito takaa hyvinvointia
Pahimmillaan hammaskipu on niin voimakasta, ettei keskittyminen mihinkään muuhun onnistu. Kuvittele meneväsi vaikka työhaastatteluun pahimmassa hammassäryssä – aika sietämätön ajatus. Onneksi säryn syy selviää nopeasti hammaslääkärin vastaanotolla.
Yön aikainen hampaiden narskuttelu eli bruksismi voi aiheuttaa kipua leuassa, poskissa ja jopa korvissa. Se myös tuhoaa hampaita suojaavaa kiillettä ja kuluttaa hampaita. Narskuttelu vaikuttaa myös uneen ja kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin.
– Narskuttelu tai hampaiden yhteenpureminen heikentää unenlaatua. Narskuttelijan uni ei ole yhtä palauttavaa kuin muiden, Kukila sanoo.
Narskuttelua ei osata ehkäistä. Oireisiin auttaa yön aikana käytettävä purentakisko, joka paitsi suojaa hampaita myös vähentää oireita ja parantaa unenlaatua. Kiskon lisäksi hoidoksi annetaan botuliinipistoksia puremalihaksiin. Ne vähentävät yhteenpuremista ja siitä aiheutuvaa kipua.
Kärsitkö suun ongelmista?
Näihin yleisiin vaivoihin on tarjolla apua:
- Kellastuneita hampaita voi kirkastaa valkaisulla.
- Hampaiden tummentumia ja hammaskiveä voi poistattaa suuhygienistin puhdistuksessa.
- Lohjenneita tai kuluneita hampaita voi muokata paikkaamalla, kruunuilla tai laminaateilla.
- Hampaiden virheasentoja voi korjata oikomishoidoilla. Oikominen on joissain tapauksissa mahdollista tehdä huomaamattomilla, läpinäkyvillä kuorilla.
- Puuttuvan hampaan voi korvata implantilla.
- Haiseva hengitys voi johtua suun tulehduksesta.
Lähteet:
Oral-health-related quality of life: an overview for the general dental practitionerUlkoinen linkki
HammaslääkärilehtiUlkoinen linkki