Syö oikein
Moni nainen miettii, miten syödä oikein? Ei ole olemassa yhtä ainoaa tapaa. Kaikkea voi syödä kohtuudella, eikä itselleen pidä olla liian ankara.
Kaikkein paras, turvallisin ja pitkäaikaisesti toimivin tapa syödä on monipuolinen terveellinen ruokavalio, johon eivät kuulu ehdottomat kiellot tai rajoitukset. Ole itsellesi armollinen ja tähtää pikavoittojen sijaan elämäntapamuutoksiin.
Toimiiko pikadieetti?
Olet varmaan lukenut pH-dieetistä, laihdutuspillereistä, veriryhmädieetistä, kaalisoppakuurista ja miljoonasta muusta vastaavasta? Joka kevät ja uusi vuosi on tarjolla erilaisia ja mitä kummallisimpia dieettejä, joilla päästä kesäkuntoon tai hävittää joulukinkut. Näille kuureille yhteistä ovat nopeat tulokset. Tosielämässä pätee valitettavasti sääntö: jos se kuulostaa liian hyvältä ollakseen totta, se on sitä.
Joskus syöminen alkaa hallita elämää. Ruokavalio viedään äärimmäisyyksiin, joko jättämällä jokin tärkeä ravintoaine pois tai syödään "liian terveellisesti". Pahimmillaan tämä voi johtaa syömishäiriöihin.
Elämäntapamuutokset
Se, mikä oikeasti toimii, ovat fiksut elämäntapamuutokset. On kiinnitettävä huomiota uneen, liikuntaan, stressinhallintaan, tapaansa käsitellä tunteita ja tietysti myös ruokavalioon. Tämä on pitkä prosessi. Voisi sanoa, että hyvinvointia, terveyttä ja pysyvää painonhallintaa edistävien tapojen oppiminen ei ole sprintti, vaan maraton – oikeastaan ultrajuoksu. Oikotietä onneen ei ole. Jos elämäntavoissa on muutettavaa, se kannatta tehdä hitaasti ja pienin askelin. Silloin sekä mielelle, että keholle jää aikaa sopeutua muutoksiin.
Liian tiukka ruokavalio
Liian tiukkaa ruokavaliota noudattava rajoittaa syömistään esimerkiksi poistamalla ruokavaliosta tiettyjä ruokia tai ruoka-aineryhmiä. Sen avulla pyritään laihtumaan, saavuttamaan huippuunsa trimmattu keho tai optimaalinen terveys. Ruoka ja syöminen ei enää ole mukavia asioita vaan siitä tulee rasite, koska koko ajan on mietittävä, mitä voi syödä.
Tiukan ruokavalion noudattaminen ei välttämättä ole haitallista, jos on hyvin perehtynyt ravitsemusasioihin ja onnistuu koostamaan syömisensä monipuolisiksi ja riittäviksi rajoituksista huolimatta.
Terveellisen ravinnon peruspilarit top 5
- Syö säännöllisesti ja riittävästi. Nälkä saa tulla, muttei liian kovana. Aterian jälkeen olisi hyvä olla mukavan kylläinen.
- Rauhoita syömishetki. Pureskele kunnolla ja keskity nauttimaan ruoan mauista ja tuoksuista.
- Kasvikset, hedelmät ja/tai marjat kuuluvat jokaiselle aterialle.
- Suosi fiksuja energianlähteitä, esimerkiksi öljyjä, siemeniä, pähkinöitä, kalaa, kanaa, maitotuotteita, palkokasveja, juureksia, perunaa, bataattia ja täysjyväviljoja.
- Ole salliva ja joustava – mikään ruoka ei ole kiellettyä, hyvään ruokavalioon mahtuu myös kohtuudella herkkuja ja muita ravitsemuksellisesti vähemmän laadukkaita ruoka-aineita.
Katso ravintoterapeutin vinkit armolliseen ruokavalioon
Nuoren naisen lääkärit ja asiantuntijat mehiläisellä
Olemme valinneet Mehiläisen asiantuntijoista juuri nuorelle naiselle sopivia ravitsemusterapeutteja ja yleislääkäreitä. Pääset tutustumaan heihin verkkoajanvarauksessa, josta näet vapaat ajat ja vastaanottokäynnin hinta-arvion. Lääkärin nimestä pääset tutustumaan lääkärin esittelyyn
Apunasi on chat-palvelu, jossa vastamme kysymyksiisi, autamme löytämään sinulle sopivimman lääkärin tai asiantuntijan sekä paikan tai ajan.
Haluatko kysyä asiantuntijaltamme?
Nuorten chat palvelee sinua sivun oikeassa alakulmassa. Siellä voit kysyä asiantuntijan neuvoa sinua askarruttavista kysymyksistä. Kysy rohkeasti, me autamme!
Katso, mitä nuoret ovat aiemmin kysyneet!
Lue lisää:
- Terveellinen ruokavalio
- Tiukka ruokavalio
- Syömishäiriöt
- Syömishäiriöiden hoito
- 365 days with Ida: Ruokavaliostani ja ravitsemushistoriastaniUlkoinen linkki
- 365 days with Ida: Lääkärin vastaanotolla ravitsemusasioissaUlkoinen linkki
- 365 days with Ida: Ravitsemusterapeutin vinkit kasvisyöjälleUlkoinen linkki