Terveellinen arki - arkipäivän valinnoilla on merkitystä
Liikunta ja ruokavalio ovat tehokkaita välineitä tyypin 2 diabeteksen ehkäisyssä. Elämäntavat ovat terveyden kannalta tärkeimpiä mutta samalla vaikeimpia valintoja.
Teemme huomaamattamme joka päivä kymmeniä hyvinvointiimme vaikuttavia valintoja: bussi vai oma auto, hissi vai portaat, omena vai suklaapatukka, iltalenkki vai saippuasarja?
– Terveellisen elämän ainekset ovat hyvin tiedossamme, mutta niiden valikointi osaksi arkea on paljon syvällisempi prosessi kuin moni tulee ajatelleeksi, sanoo Mehiläisen diabetesklinikan vastaava lääkäri Antti Virkamäki.
Mehiläisen diabetesklinikoilla on kehitetty hoitomallia, jonka avulla sairastumisriskille alttiita potilaita motivoidaan kestäviin elämäntapamuutoksiin. Syyllistäminen, saarnaaminen ja äkilliset muutokset eivät johda mihinkään.
– Toimiva potilas-lääkärisuhde on hyvän hoidon perusta. Pyrimme selvittämään potilaan kokonaistilanteen ja löytämään hänen elämästään positiivisia asioita, joita kannattaa vahvistaa. Samalla aukeaa mahdollisuus vaimentaa huonoja valintoja. Muutos voi vaatia todella kovaa pohtimista, mikä jää kiireiseltä ihmiseltä helposti tekemättä. Pinnallinen ja liian radikaali päätös on hataralla pohjalla.
Hitaasti hyvä tulee
Tyypin 2 diabeteksen ehkäisyssä on viisasta edetä pienin askelin. Diabetesklinikalla ei vaadita, että ylipainoisen ja liikuntaa harrastamattoman ihmisen pitää tehdä elintavoissaan täysremontti heti.
– Nopea prosessi on turha ja jopa haitallinen, jos se ei johda mihinkään. Voi olla, että ylipainoinen pystyy laihduttamaan jonkin dieetin avulla rutkasti, mutta tavallisesti kilot tulevat samaa kyytiä takaisin. Jojoilu on haitallista, koska siinä laihtumisessa hävinneet lihakset korvautuvat painon palautuessa rasvalla.
Myöskään liikunnan alueella ei pidä lähteä riuhtomaan. Diabeteksen riskiryhmään kuuluvan ihmisen kannattaa lähteä liikkeelle varoen ja valita itselleen mieluisa liikuntamuoto. Liikunta-annos kasvaa ajan kanssa.
– Tärkeintä on, että liikunta on säännöllistä. Silloin se vaikuttaa kuin lääke, koska se tasapainottaa aineenvaihduntaa ja veren sokeri- ja rasva-arvoja. Liikunnalla on myös mielialaa ja aktiivisuutta kohottava vaikutus.
Tottumusten muuttamiseen tarvitaan kosolti kärsivällisyyttä ja armeliaisuutta itseä kohtaan. On tärkeä sallia itselleen retkahdukset ja epäonnistumiset. Syyllisyys niistä pitäisi unohtaa mahdollisimman nopeasti. Tärkeintä on oikea suunta ja itsensä arvostaminen kaikissa käänteissä.
Viisi tärkeää tavoitetta
Diabeteksen ehkäisystä on tehty paljon tutkimusta. Virkamäki käyttää tutkimustietoa apuna motivoidessaan potilaita hyviin valintoihin. Viisi tärkeää tavoitetta ovat painonpudotus, eläinrasvojen välttäminen ja tyydyttymättömien eli pehmeiden kasvirasvojen suosiminen sekä vähärasvaisten vaihtoehtojen valitseminen. Myös kuitupitoinen, paljon juureksia, kasviksia, hedelmiä ja marjoja suosiva ruokavalio on osoittautunut terveelliseksi.
Liikunnan alueella on havaittu, että sykettä ja hikeä nostattava puolen tunnin päivittäinen liikunta on hyväksi elimistölle.
Diabeteksen riskiryhmään kuuluva hyötyy huomattavasti jo viiden prosentin painonpudotuksesta. Kun esimerkiksi 100-kiloinen laihduttaa viisi kiloa, hänen sairastumisriskinsä pienenee.
– Eräässä tutkimuksessa selvisi, että ulkopuolinen tuki auttoi diabetesriskille altista ryhmää saavuttamaan ruokavalio- ja liikuntatavoitteet huomattavasti paremmin kuin kontrolliryhmä, joka ei saanut tukea. Niistä, joilla toteutui 4-5 tavoitetta, ei sairastunut kukaan.
Selkeää informaatiota
Mehiläisen diabetesklinikoilla tehdään tiimityötä, jota diabeteshoitaja koordinoi.
– Tavoitteemme on, että koko henkilöstö käyttää samoja termejä ja puhuu ymmärrettävää kieltä. On tärkeää, että ihmisille ei jaeta ristiriitaista informaatiota. Silloin he eivät tiedä, ketä uskoa, ja voivat jättää esimerkiksi lääkkeet ottamatta. Hoidon perusteet ja tavoitteet kerrotaan mahdollisimman selkeästi, sillä potilaisiin kohdistuu monenlaisia paineita lähiympäristöstä ja mediasta.
Liikunta ja terveellinen ruokavalio ovat hyväksi silloinkin, kun ihmisellä on vahva perinnöllinen taipumus sairastua tyypin 2 diabetekseen. Terveelliset elämäntavat voivat viivyttää sairauden puhkeamista.