Syylä ja syylän poisto
Haluatko päästä eroon ikävistä syylistä? Tutustu erilaisiin tapoihin poistaa syylät ja löydä tehokas ratkaisu iho-ongelmiisi. Tervetuloa ihotautilääkärin vastaanotolle!
Tavallisia syyliä esiintyy yleisimmin käsissä ja jaloissa, joskus kasvoissa ja muuallakin kehossa. Niiden aiheuttajat ovat HP-viruksia (eli ihmisen papilloomavirus), joita tunnetaan toistasataa erilaista. Yhdessä syylässä saattaa kuitenkin olla kahtakin eri virusta.
Syylien itämisaika vaihtelee parista viikosta ainakin kahdeksaan kuukauteen. Syylät häviävät useimmiten ilman hoitoa, sillä elimistö tekee viruksia vastaan vasta-aineita. Syylät eivät olet haitallisia, mutta usein syylistä kärsivä voi tuntea olonsa epämukavaksi tai kokea ne esteettiseksi haitaksi. Koska syylä on viruksen aiheuttama, siihen ei ikävä kyllä ole olemassa varsinaista lääkehoitoa. Jos syylä haittaa sinua suuresti, käännythän lääkärin puoleen.
Syylän oireet
Syylät ovat harvoin kivuliaita, mutta joskus vanhimmat ja suurimmat syylät halkeilevat, ja ne saattavat olla hyvinkin kipeitä. Syylät tarttuvat helposti. Aluksi syylä on ihonvärinen kohouma, joka kasvaa ja muuttuu karheaksi.
Jalkapohjien syyliä on kahta päätyyppiä: ihosta kohoavia, yksittäisiä syyliä tai sisäänpäin kasvavia pieniä syyliä vieri vieressä jopa monen senttimetrin suuruisella alueella niin sanottuna mosaiikkisyylänä. Jalkapohjan syylät ja känsät (liikavarpaat) aiheuttavat usein ikävää kipua kävellessä. Liikkumista haittaavat tai muuten epämukavat känsät ja syylät on suositeltavaa poistaa.
Syylän poistoon on monta keinoa
Syylien hoitoon käytetään samoja pehmentäviä, suojaavia ja keventäviä laastarihoitoja kuin känsien hoitoon. Hoidon tavoitteena on syyläkudoksen poistaminen tai tuhoaminen. Syylän ärsyttäminen hoitoaineilla ja hiomisella saattaa käynnistää vasta-ainemuodostuksen, ja syylä katoaa. Tulehdusvaaran takia syylää ei ole syytä poistaa itse vuolemalla eikä leikkaamalla.
Laastarihoidon lisäksi syylän hoitoon voi kokeilla myös jäädytyshoitoa. On tärkeää, ettet itse yritä poistaa syylää polttamalla, jäädyttämällä, leikkaamalla tai nyppimällä sitä.
Lääkärien käyttämät syylän poistomenetelmät
Jos syyliin ei ole tepsinyt lääkekuuri, voidaan syylän juuri poistaa laserilla tai polttamalla.
Polttaminen ja laserhoito vaativat aina puudutuksen. Hoidon seurauksena hoidettavaan kohtaan syntyy avohaava. Sairaslomaa kirjoitetaan noin 1-2 viikkoa. Syylästä jää aina pieni jälki, sillä hoitoalueelle jää aina arpi. Jalkapohjan arpeen kasvaa usein syylän poiston jälkeen kovettumaa ja arpikudosta, joka saattaa tuntua kävellessä ja pahimmillaan vaivata pitkään.
Lue myös: