Ensiaputaidot tarpeen myös urheilukentällä – lääkäri kertaa, mitä jokaisen tulisi tietää
Lehdistötiedote 22.6.2021
Vakava sairauskohtaus tai tapaturma voi tapahtua joukkuekaverille tai kilpakumppanille myös urheilukentällä. Professori, liikuntalääketieteen erikoislääkäri Olli J. Heinonen Urheilu Mehiläisestä kertaa ensiaputoimet erilaisiin tilanteisiin.
Tuupertuminen tai tajuttomuus
Harvinaisissa tapauksissa urheilija voi menettää tajuntansa ilman ilmeisen näkyvää syytä, kuten esimerkiksi törmäystä. Syynä voi tällöin olla esimerkiksi sydämen rytmihäiriö tai aivoverenkierron häiriö. Tilanne voi olla vakava, jos henkilö ei heti kaatumisen jälkeen nouse itse ylös tai jos hän ei tiedä aikaa tai paikkaa. Tilanne on aina vakava, jos hengitystä tai sykettä ei ole havaittavissa. Toimi näin, jos olet osallisena tilanteessa:
- Pysy itse tilanteessa rauhallisena.
- Aseta henkilö selälleen ja avaa hengitystiet päätä ojentamalla ja leuan kärjestä ylös kohottamalla.
- Tarkista hengittääkö hän normaalisti ja tuntuuko kaulalta tai ranteesta pulssi.
- Toimi yhteistyössä muiden paikalla olijoiden kanssa ja ottakaa yhteys 112:een
- Jos henkilö hengittää ja pulssi on tasainen ja säännöllinen, käännä hänet kylkiasentoon.
- Jos pulssi ei tunnu tai hän ei hengitä, aloita paineluelvytys. Jatka paineluelvytystä, kunnes paikalle saadaan sydäniskuri (defibrillaattori) tai kunnes ensihoitoyksikkö ottaa vastuun tilanteesta.
Päävamma esimerkiksi törmäyksen seurauksena
Aivot ovat hyvin suojassa törmäyksiltä, sillä ne ovat nesteen ympäröimänä ja suojaamina. Päävammassa pää heilahtaa voimakkaasti ja aivot liikkuvat nesteessä, mutta pään liikkeen pysähtyessä aivokudos jatkaa vielä liikettään ja törmää kallon luuhun aiheuttaen oireita, kuten sekavuutta, muistamattomuutta ja päänsärkyä. Toimi näin, jos olet osallisena tilanteessa:
- Pysy itse rauhallisena. Tarkista onko henkilö tajuissaan, hengittääkö hän ja tuntuuko pulssi.
- Pelkkä lievä kolahdus ei aiheuta suurempia toimenpiteitä.
- Voimakkaamman iskun tai aivotärähdyksen jälkeen älä jätä henkilöä yksin vaan seuraa, että hän voi hyvin. Urheilusuoritusta ei saa jatkaa. Vointi voi huonontua vielä useita tunteja tapaturman jälkeen.
- Pahoinvointi, päänsärky, muistikatko, muistamattomuus, sumuisuus ja sekavuus vaativat aina lääketieteen asiantuntijan välittömän arvion.
Äkkivammat: polvet, nilkat, reidet
Esimerkiksi nopeissa pelitilanteissa voi polviin, nilkkoihin ja reiden alueelle tulla äkillisiä vammoja, jotka aiheuttavat kipua. Jalalle on ehkä vaikea varata ja vammautuneeseen kohtaan voi nousta turvotusta. Toimi näin, jos olet osallisena tilanteessa:
- Laita vammautuneeseen kohtaan kylmää esimerkiksi kylmäpakkauksen avulla.
- Anna vammautuneelle kohdalle kompressiota eli puristusta esimerkiksi joustositeellä. Nosta raaja kohoasentoon.
- Ensiavun jälkeen voi arvioida tilannetta, mutta urheilusuoritusta kannattaa harvoin jatkaa.
- Lääketieteen asiantuntijan tapaaminen on tarpeen, jos vamma ei parane muutaman päivän kuluessa, raajalle on hankala varata tai se on liian kipeä.
Lihaskrampit
Krampissa on kyse lihaksen kivuliaasta supistumisesta. Urheilijalla krampit tulevat yleensä alaraajan lihaksiin, tyypillisesti pohkeisiin. Krampin aiheuttaa tavallisesti kovalla teholla tehty urheilusuoritus, esimerkiksi kovan jalkapallo-ottelun jälkimmäisellä puoliajalla. Toimi näin, jos olet osallisena tilanteessa:
- Hoida kramppia varovaisella venytyksellä ja hieronnalla esimerkiksi ottelun aikana. Kylmä voi joskus helpottaa tilannetta.
- Suorituksen jälkeen on tärkeätä saada nestetasapaino kuntoon vaikkapa urheilujuoman avulla sekä tankata energiaa. Varovaista venytystä ja hierontaa on hyvä jatkaa.
- On tärkeätä antaa lihakselle palautumisaikaa ennen seuraavaa kovaa rasitusta. Mikäli epäilet, että kyseessä voisi olla pieni lihasvamma tai krampit alkavat toistua, on hyvä arvioida tilanne yhdessä terveydenhuollon asiantuntijan kanssa.
Ruhjeet, haavat, mustelmat
Joskus urheilusta seuraa myös pienempiä ruhjeita ja haavoja. Toimi näin, jos olet osallisena tilanteessa:
- Pyri tyrehdyttämään verenvuoto heti esimerkiksi painamalla haavaa puhtaalla sidetaitoksella 5-10 minuuttia.
- Puhdista haava tai ruhje heti kun mahdollista. Vesi ja saippua ovat toimivia puhdistusaineita.
- Siisti pieni haava voidaan sulkea esimerkiksi perhosteipeillä. Laita haavan päälle puhdas sidos.
- Muista päivittää kuntoon jäykkäkouristusrokotus.
Asiantuntijana jutussa toimi Olli J. Heinonen, professori ja liikuntalääketieteen erikoislääkäri Urheilu Mehiläisestä. Heinonen toimii muun muassa Pikkuhelmareiden (WU23) joukkuelääkärinä.