Mehiläinen aloittaa influenssarokotukset – rokottaminen estää jopa 80 % oireisista influenssoista perusterveellä aikuisella
Lehdistötiedote 27.9.2023
Influenssarokotukset alkavat Mehiläisen lääkärikeskuksissa* maanantaina 2.10. Tavanomaisen influenssaepidemian aikana tautiin sairastuu noin joka kymmenes aikuinen. Koska influenssavirukset muuntuvat ja vaihtelevat vuosittain, kausi-influenssarokote tulee ottaa uudestaan joka syksy.
Influenssaan sairastuu joka talvi 5–15 % väestöstä ja se voi aiheuttaa terveelläkin aikuisella pitkän sairastamisen sekä erilaisia jälkitauteja. Perusterveillä työikäisillä rokottaminen estää parhaimmillaan 7–9 oireista influenssaa kymmenestä.
- Influenssarokote on paras tapa suojautua influenssaa vastaan. Erityisesti rokotteesta hyötyvät alle kouluikäiset lapset, raskaana olevat, yli 65-vuotiaat, sairautensa vuoksi riskiryhmiin kuuluvat ja heidän läheisensä, toteaa Mehiläisen infektiosairauksien erikoislääkäri Veli-Jukka Anttila.
Influenssarokote torjuu myös erilaisia jälkitauteja sekä korvatulehduksia: rokotetuilla lapsilla on influenssakautena ollut jopa kolmannes vähemmän korvatulehduksia kuin rokottamattomilla.
- Suurin osa rokotuksen ottaneista säästyy taudilta ja suojaa läheisensä sekä riskiryhmiin kuuluvat. Rokotuksen ottaneilla mahdollinen tauti on usein myös lievempi ja toipuminen nopeampaa. Rokote kannattaa ottaa syksyllä ennen influenssakauden alkua, sillä vasta-ainesuojan kehittyminen kestää noin kaksi viikkoa, Anttila muistuttaa.
Kotihoitoa vai lääkärin vastaanotolle?
Influenssan oireet ovat äkillisesti nouseva korkea kuume ilman varsinaista nuhaa, lihassäryt, paheneva yskä, otsalle painottuva päänsärky sekä usein myös vatsakivut. Useimmiten hoidoksi riittää lepo, runsas nesteiden nauttiminen sekä oireita lieventävänä lääkityksenä kipu- ja särkylääkkeet.
- Oireisena on syytä pysytellä kotona ja digiklinikka on hyvä vaihtoehto silloin, kun perusterve hyväkuntoinen kaipaa lääkäriltä neuvoja. Riskiryhmään kuuluvien kannattaa hakeutua kuitenkin lääkärin vastaanotolle mahdollisimman pian oireiden ilmaannuttua, sillä tarjolla on lääkehoitoja, jotka lyhentävät oireiden kestoa. Kasvomaskin käyttö on tärkeää, mikäli vastaanotolle tullaan oireisena, Anttila sanoo.
- Influenssaa ei voi erottaa muista flunssataudeista tai koronasta varmuudella ilman laboratoriotestiä. Testatessa on suositeltavaa käyttää yhdistelmätestejä, joissa influenssa ja korona pystytään toteamaan yhdestä näytteestä, hän jatkaa.
Ilman lisätauteja influenssa paranee yleensä alle kahdessa viikossa.
- Influenssarokotuksen lisäksi käsienpesu on paras keino suojautua influenssalta ja flunssaisiin henkilöihin kannattaa pitää etäisyyttä. Oikeanlainen yskimishygienia on taudin leviämisen kannalta tärkeä muistaa, aina tulisi yskiä hihaan käden sijaan. Oireisena tulee välttää ylimääräisiä kontakteja ja pysytellä kotona, eikä mennä esimerkiksi työpaikalle tartuttamaan muita, Anttila päättää.
Mehiläisessä on käytössä influenssakaudella 2023–2024 nelivalenttinen influenssarokote, joka suojaa neljältä influenssaviruskannalta sekä A- että B-virustyyppiä vastaan. Lisäksi yli 60-vuotiaille on saatavilla korkea-annoksinen influenssarokote, joka sisältää enemmän vaikuttavaa ainetta kuin tavanomainen, kansallisessa rokotusohjelmassa käytetty rokote. Rokotteiden lisäksi 2–17-vuotiaille on saatavilla nelivalenttinen influenssarokote nenäsumutteena. Kaikkien rokotteiden viruskannat vastaavat WHO:n suosituksia.
*) Tiedotetta päivitetty 27.9.2023 klo 13.25. Lisätty tieto, että rokottaminen aloitetaan Mehiläisen yksityisissä lääkärikeskuksissa.