Mehiläisen ja ArcDian koronatestausinnovaation tarkkuus osoitettu tiedejulkaisussa – menetelmä mahdollistaa myös muiden hengitystieinfektioiden testauksen
Lehdistötiedote 18.10.2021
Mehiläisen ja ArcDian vuosia kestäneen yhteistyön pohjalta kehitetyn koronatestausinnovaation tarkkuus on osoitettu arvostetun Nature-tiedejulkaisijan vertaisarvioidussa Scientific Reports -tutkimusartikkelissa. Turkulaisen ArcDia Oy:n menetelmä hyödyntää patentoitua Suomessa kehitettyä diagnostiikkateknologiaa infektiotautien tunnistuksessa.
mariPOC®-hengitystieinfektiotestien kliinistä toimivuutta on tutkittu ja kehitetty Mehiläisessä aktiivisesti vuodesta 2011. Koronapandemian alkaessa kehitystyön painopiste tiivistyi pandeemisen koronaviruksen liittämiseksi testipaneeleihin. Menetelmä on automatisoitu. Herkkä ja tarkka mittaus tehdään laitteella, ja tulos saadaan viimeistään kahden tunnin kuluessa. Nopeuden lisäksi merkittäviä etuja ovat laitteen käyttömahdollisuus varsinaisten laboratorioiden ulkopuolella sekä useamman taudinaiheuttajan tutkiminen samasta näytteestä.
- Koronapandemian alkuvaiheessa testaaminen saatiin maailmalla nopeimmin rakennettua PCR-menetelmien varaan. PCR vaatii kuitenkin käytännössä keskuslaboratorio-olosuhteet, eikä nopealle kenttätestaamiselle ollut vielä vaihtoehtoja. Tarkalle ja nopealle testausmenetelmälle oli tilaus ja yhdistimme välittömästi voimamme ArcDian osaavan tiimin kanssa, jotta pandeemisen koronaviruksen osoittaminen mariPOCilla saataisiin käyttöön, toteaa Mehiläisen laboratoriosektorin johtaja Kristina Hotakainen.
- Pitkä yhteistyö Mehiläisen kanssa mahdollisti kehitystyön loppuun saattamisen ja testin toimivuuden osoittamisen ripeästi todellisissa olosuhteissa, kuten drive-in testausasemilla, sanoo ArcDia Oy:n tuotekehitysjohtaja Janne Koskinen.
- Yhteistyö kliinisen toimijan kanssa on välttämätöntä menetelmien saamiseksi terveydenhuollon käyttöön. COVID-19-testin kehittämisessä ja validointitulosten julkaisemisessa tehtiin yhteistyötä lisäksi muun muassa THL:n kanssa, ja Mehiläinen saikin viranomaisluvat testien käyttöön jo elokuussa 2020, Koskinen kertoo.
Monipuolisella diagnostiikalla vältetään turhia antibioottikuureja
mariPOC-testimenetelmä on ollut suosittu erityisesti lasten infektioiden diagnostiikassa, sillä samasta näytteestä voidaan osoittaa jopa 11 taudinaiheuttajaa mukaan lukien pandeeminen koronavirus ja tavallinen kausikoronavirus OC34. Menetelmällä tunnistetaan lisäksi esimerkiksi RS-virus, useita parainfluenssan tyyppejä, metapneumovirus, adenovirus sekä influenssa A- ja B-virukset, jotka kaikki saattavat aiheuttaa varsinkin pikkulapsille ja riskiryhmille vaikeitakin tauteja.
- Vaikka hengitystieinfektiot ovat tavallisia ja usein harmittomia, yhä useammin taudille halutaan nimi. Suurin osa hengitystieinfektioista on virusperäisiä, jolloin tarkalla diagnoosilla voidaan välttää turhia antibioottihoitoja, painottaa Hotakainen.
Tarpeettomat antibioottikuurit aiheuttavat muun muassa ripulia ja hiivatulehduksia, ja muuttavat suoliston bakteerikantaa jopa puoleksi vuodeksi. Näiden vaikutusten pitkäaikaishaittoja ei vielä tunneta hyvin. Toisaalta virustaudeista influenssan hoitoon on olemassa lääke, jonka käyttö on aloitettava viimeistään kahden päivän kuluessa oireiden alkamisesta ja tarkka diagnoosi on silloin hyödyksi. Influenssa ja koronainfektio voivat myös esiintyä samanaikaisesti ja tällöin molempien toteaminen ja influenssalääkityksen aloittaminen on tärkeää.
- Jaamme ArcDian kanssa tavoitteen tuottaa parasta diagnostiikkaa potilaiden hyväksi ja yhteistyö on siksi tehokasta ja antoisaa. On hienoa, että Mehiläisessä voimme tuoda panoksemme suomalaisen teknologian kehittämiseen, Hotakainen päätt ää.