Talvilomien aikaan riski rannemurtumille kasvaa – Mehiläinen avaa tapaturmapäivystyksiä ympäri Suomen
Lehdistötiedote 17.2.2023
Liukkaat talvikelit sekä talvilomien urheiluaktiviteeteissa tapahtuvat vammat näkyvät Mehiläisen tapaturmapäivystyksissä. Mehiläisen diagnoosidatan* mukaan rannemurtumat ovat yleisin tapaturmakäyntien syy vastaanotoilla. Kaiken kaikkiaan rannemurtumia suomalaisille sattuu yli 12 000 vuodessa – yleisimmin 55–65-vuotiaille naisille.
Rannemurtuma on aikuisten yleisin murtuma**. Tyypillinen rannemurtumapotilas on 55–65-vuotias nainen. Diagnoosien lisääntyminen liukkaiden kelien aikaan johtuukin keski-ikäisten ja etenkin vaihdevuosi-ikäisten naisten murtumista, sillä ikääntyvillä naisilla luuston haurastuminen on yleistä.
- Vaihdevuosi-ikäisten naisten ranne- ja nilkkamurtumat talvikuukausina ovat selvästi yliedustettuina Mehiläisen diagnoosidatassa. Murtumien hyvä hoito on luonnollisesti tärkeää, mutta sitäkin tärkeämpää on, että riskiryhmässä olevat pyrkivät ennaltaehkäisemään murtumia kiinnittämällä huomiota talviliikkumiseen. Liukuesteet kengissä, koordinaatiokykyä lisäävät pelit, jumpat ja harjoitteet sekä vaikkapa taskulamppu pimeällä liukkaalle pihalle lähtiessä voivat suojata murtumilta, Mehiläisen lääketieteellinen johtaja Kaisla Lahdensuo muistuttaa.
Alkuvuoden liukkaat kelit sekä talvilomien aikaan esimerkiksi hiihtäessä ja lasketellessa tapahtuneet vammat kertautuvat vastaanottokäynneillä maaliskuussa, jolloin rannemurtumien aiheuttamia lääkärikeskuskäyntejä on lähes 35 prosenttia enemmän kuin koko vuoden aikana keskimäärin.
- Ilmiötä selittää talven liukkaiden kelien aiheuttamien murtumien kontrollikäyntien kasautuminen kevättalvelle, sanoo Lahdensuo.
11–14-vuotiaat yliedustettuna rannemurtumissa – myös nilkkamurtumat yleisiä
Diagnoosidatan ikäjakauma kertoo, että myös 11–14-vuotiaat ovat yliedustettuina rannemurtumien määrässä. Alle 20-vuotiailla pojilla rannemurtumat lisääntyvät elo- ja lokakuun välisenä aikana. Ilmiö liittyy todennäköisesti siihen, että monissa urheilulajeissa on tuolloin kiivas harjoitus- ja kisakausi.
Myös nilkkamurtumien käyntipiikki ajoittuu maaliskuulle. Etenkin keski-ikäisten ja vaihdevuosi-ikäisten naisten nilkkamurtumat yleistyvät. Nilkan nyrjähdysvammat ovat yleisiä myös nuorilla, nuorilla aikuisilla sekä keski-ikäisillä potilailla molemmissa sukupuolissa. Nuoremmissa ikäryhmissä nilkkavammoja sattuu eniten elo-lokakuun välisenä aikana.
- Tyypillinen lasten ja nuorten aikuisten urheiluvamma on niin sanottu nilkan nyrjähdys. Tässä luut säilyvät ehjinä, mutta vamma syntyy nilkan nivelsiteisiin. Nämä vammat eivät vaadi leikkaushoitoa, mutta hyvä kuntoutuminen ja uusien vammojen ennaltaehkäisy edellyttävät fysioterapeutin ohjaamaa nilkkaa vahvistavaa harjoittelua, Mehiläisen sairaaloiden kehittämisylilääkäri Tuomas Brinck kertoo.
Mehiläisen tapaturmapäivystykset toimivat yhdeksällä paikkakunnalla
Mehiläinen panostaa vahvasti tapaturmien hoitoon, ja laajentaa tapaturmapäivystyksiään ympäri Suomen. Vuonna 2022 avattujen Vantaan Tikkurilaan ja Tampereen Finlaysoniin lisäksi, tämän vuoden alussa toiminta käynnistyi Espoon Tapiolassa ja Rovaniemellä. Kevään aikana tapaturmapäivystykset avautuvat myös Jyväskylässä ja Kuopiossa. Jo aiemmin tapaturmapäivystykset ovat toimineet Helsingin Töölössä, Turun Neossa sekä Oulussa.
Mehiläisen tapaturmapäivystykset ovat auki viikon jokaisena päivänä, ja niihin voi saapua aina myös ilman ajanvarausta. Tapaturmapäivystyksissä on valmius diagnosoida ja hoitaa monenlaisia vammoja aina nyrjähdyksistä ja venähdyksistä raajamurtumiin. Vammojen kipsaus ja tuenta onnistuvat saman päivystyskäynnin yhteydessä. Useimmat tapaturmat hoituvat ilman leikkausta, mutta tarvittaessa leikkaushoito voidaan toteuttaa Mehiläisen sairaaloissa.
*) Tiedotteen diagnoosidata ajalta 2015-2022.
**) Rannemurtuma. Käypä hoito -suositus. Suomalainen Lääkäriseura Duodecim, 2016 (viitattu 15.2.2023). https://www.kaypahoito.fi/hoi50109