Munasarjarakkulat murheena?
Munarakkula ja keltarauhasrakkula ovat osa munasarjan tavallista toimintaa. Hyvänlaatuinen nesterakkula eli kysta syntyy, jos puhkeamaton munarakkula tai keltarauhanen kerää sisälleen ylimääräistä nestettä tai verta.
Munasarjojen toiminta tiiviisti
- Kuukautisten alkaminen nuorella on merkki munasarjojen toiminnan käynnistymisestä.
- Kuukautiskierron aikana toiseen munasarjaan kehittyy munarakkula, josta keskikierron vaiheilla irtoaa munasolu.
- Irtoamiskohtaan kehittyy keltarauhasrakkula, joka surkastuu pois noin kahden viikon kuluttua alkavaan kuukautisvuotoon, jos raskaus ei ala.
- Munasarjojen toiminta jatkuu aina vaihdevuosiin asti, jolloin munarakkuloita ei enää kehity ja kuukautiset loppuvat.
Munasarjakystat eli munasarjarakkulat
Munasarjoihin voi syntyä myös muita hyvän- ja pahanlaatuisia nesterakkuloita eli kystia. Toiminnallinen ja hyvänlaatuinen kysta syntyy, jos puhkeamaton munarakkula tai munasarjassa loppukierrossa esiintyvä keltarauhanen kerää sisälleen ylimääräistä nestettä tai verta. Usein nesterakkuloita löytyy sattumalta gynekologisen ultraäänitutkimuksen yhteydessä.
Ultraäänitutkimus emättimen kautta tehtynä selvittää munasarjakystan laatua. Suurin osa ennen vaihdevuosia ilmenevistä kystista on hyvänlaatuisia, mutta ne voivat aiheuttaa alavatsalla kipua ja painontunnetta. Tavallisimpia ovat erikokoiset, kirkasta kudosnestettä sisältävät kystat.
Toiminnallisia kystia voidaan hyvin seurata muutamien kuukausien ajan ja usein ne häviävätkin itsestään. Mikäli kystat eivät häviä, kasvavat tai aiheuttavat voimakkaita oireita, nämä kannattaa poistaa leikkauksessa.
Endometrioosikysta ja dermoidikysta
- Endometrioosikysta eli endometriooma. Endometrioosia eli kohdun limakalvon sirottumatautia voi myös esiintyä munasarjoissa endometrioosikystina eli endometrioomina.
- Dermoidikysta. Kohtalaisen usein esiintyvä alkusukusoluista peräisin oleva dermoidikysta sisältää ihmisen eri kudoksia, esimerkiksi rasvaa, hiuksia, rustoa, luuta ja jopa hampaita.
Endometrioosikystat ja dermoidikystat eivät häviä itsestään ja ne hoidetaankin yleensä poistamalla munasarjasta tuo ylimääräinen kudos. Joskus muutos voi olla niin suuri, että koko toisen puolen munasarja joudutaan poistamaan. Vatsaontelon tähystyksessä tapahtuva munasarjamuutosten hoito sallii nopean kotiutumisen ja toipumisen työkykyiseksi viikossa.