Vaihdevuodet ja työkyky – vinkit työssä jaksamiseen
Keski-iässä ammatillinen osaaminen on huipussaan, mutta samaan aikaan vaihdevuosioireet voivat koetella työkykyä ja työhyvinvointia. Vaikka vaihdevuosioireita voi lievittää, myös työpaikan rooli on tärkeä.
Artikkelissa asiantuntijana
Tarkistettu 11.9.2024
Vaihdevuodet ja työkyky tiiviisti
- Hoitamaton, vaikea vaihdevuosioireilu voi lisätä sairauspoissaoloja.
- Avoin keskustelu ja työpaikan joustavat järjestelyt edistävät vaihdevuosi-ikäisten työhyvinvointia.
- Hankalia vaihdevuosioireita hoidetaan hormonihoidolla, jonka tehoa voi tukea terveellisillä elämäntavoilla.
Esivaihdevuodet – kun oudot oireet yllättävät nelikymppisen
Keski-iässä ammatillinen osaaminen on usein vahvaa, kokemusta on karttunut ja motivaatio itsensä kehittämiseen on korkealla. Lisäksi perhetilanne on monilla helpottunut, kun pikkulapsivaihe on jäänyt taakse.
Juuri kun tuntuu, että olet parhaassa vireessä, saatat huomata kärsiväsi katkonaisista yöunista, mielialan laskusta ja kognitiivisista ongelmista. Jos olet 45–55-vuotias, nämä oireet voivat liittyä vaihdevuosiin. Estrogeenitason laskuun liittyvät vaihdevuosioireet voivat alkaa jo vuosia ennen kuukautisten loppumista eli varsinaista menopaussia. Tätä vaihetta kutsutaan perimenopaussiksi eli esivaihdevuosiksi.
Vaihdevuodet ja työssä jaksaminen – muistivaikeuksia, alakuloa ja itsetunto-ongelmia
Vaihdevuodet koskevat kaikkia naisia, mutta oireiden voimakkuus vaihtelee yksilöllisesti. Monet pärjäävät vaihdevuosioireiden kanssa hyvin, mutta ainakin puolet naisista kokee vaihdevuosioireet häiritseviksi.
Pahimmillaan vaikeat vaihdevuosioireet johtavat ammatillisen itsetunnon laskuun, jolloin työuralla eteneminen voi alkaa epäilyttää ja osa-aikatyöhön siirtyminen saattaa tuntua houkuttelevalta. Vaikeat esivaihdevuosi- ja vaihdevuosioireet voivat vaikuttaa työhyvinvointiin ja työkykyyn monella tavalla:
Yöunien katkonaisuus vaikuttaa yleiseen jaksamiseen ja tarkkaavaisuuteen. Pitkään jatkuneena univaje voi näkyä esimerkiksi asiantuntijatyössä keskittymis- ja muistivaikeuksina ja jopa heikentää työturvallisuutta fyysisissä tehtävissä ja kriittisissä toimenkuvissa, kuten esimerkiksi sairaanhoitajan tai poliisin työssä.
Mielialaoireet, kuten mielialavaihtelut, alakuloisuus ja ahdistuneisuus, voivat olla erityisen hankalia esimerkiksi asiakaspalvelutyössä, jossa edellytetään reipasta ja iloista asennetta.
Kognition heikentyminen voi hidastaa ajattelua ja toimintaa etenkin monimutkaista ajattelua vaativissa työtehtävissä, kuten esimerkiksi johtotehtävissä tai vaikkapa opettajan työssä.
Kuumat aallot aiheuttavat hallitsematonta ja yllättäen ilmaantuvaa voimakasta hikoilua ja kasvojen punoitusta, jotka voivat tuntua kiusallisilta esimerkiksi neuvottelutilanteissa tai esiintymistä vaativassa työssä.
Tihentynyt virtsaamisen tarve voi muodostua ongelmaksi esimerkiksi ulkotöissä tai pitkää paikallaoloa edellyttävissä tehtävissä, kuten esimerkiksi bussin kuljettajan työssä.
Vaihdevuodet työpaikalla – avoimuus ja joustavuus tukevat työkykyä
Vaihdevuodet eivät ole sairaus vaan luonnollinen osa naisen elämää. Hyvinvoivassa työyhteisössä työntekijöiden eri elämänvaiheet ja -tilanteet sekä niihin liittyvät tarpeet huomioidaan osana yleistä työhyvinvointia.
Työpaikoilla vaihdevuosioireilua voidaan helpottaa esimerkiksi näillä keinoilla:
- Vaatetus. Hengittävät ja kevyet materiaalit työasuissa helpottavat kuumista aalloista kärsiviä.
- Lämpötila ja ilmanvaihto. Hyvä ilmanvaihto, työtilan viilennysmahdollisuus tai vaikkapa tuuletin työskentelypisteessä auttavat hikoiluun.
- Tiedon lisääminen ja avoin keskustelu vaihdevuosiasioista helpottavat vaihdevuosioireiden huomioimista työpaikan käytänteissä. Esihenkilöiden ja henkilöstöhallinnon ammattilaisten kouluttaminen aiheesta edistää mutkatonta suhtautumista vaihdevuosiin.
- Työaikajoustot helpottavat arkea esimerkiksi huonosti nukutun yön jälkeen.
- Etätyö tuo helpotusta hankalilta tuntuviin päiviin – mikäli etätyö on mahdollista. Kotona työskentely voi olla helpotus esimerkiksi voimakkaasta hikoilusta kärsiville, kun suihkussa voi pistäytyä vaikka lounastauolla.
- Vertaistuki. Työpaikalta voi löytyä useita vaihdevuosi-ikäisiä naisia. Vertaistuki auttaa jaksamaan ja voi luoda tärkeää yhteenkuuluvaisuuden tunnetta.
Hankalien vaihdevuosioireiden hoito – mieluisaa liikuntaa ja yksilöllinen hormonihoito
Niin vaihdevuosien aikana ja kuin menopaussin jälkeen sinulla on vielä paljon annettavaa ja koettavaa työelämässä. Siksi vaihdevuosioireita kannattaa hoitaa.
Hormonihoito helpottaa arkea hankaloittavia vaihdevuosioireita. Hoito voidaan toteuttaa monella eri tavalla, ja se suunnitellaan aina yksilöllisesti.
Liikunta tukee hormonihoitoa, lievittää vaihdevuosioireita ja kohentaa terveyttä. Pidä huolta kunnostasi ja aloita liikunta viimeistään nyt!
Painonhallinta on tärkeää, sillä ylipaino pahentaa vaihdevuosioireita ja lisää sydän- ja verisuonisairauksien riskiä.
Mielekäs työ edistää hyvinvointia monella tavalla. Työelämässä koetut onnistumiset parantavat mielialaa ja jaksamista. Työelämässä ei siis tarvitse höllätä. Kun hoidat vaihdevuosioireita, voit nauttia uusista haasteista eläköitymiseen asti.
Luonnollinen osa naisen elämää – 5 faktaa vaihdevuosista
Vaihdevuosilla tarkoitetaan ajanjaksoa, jolloin munasarjojen toiminta hiipuu ja kuukautiset päättyvät. Vaihdevuosien aikana kehon estrogeenin tuotanto lakkaa.
Tyypillisiä vaihdevuosioireita ovat hikoilupuuskat eli kuumat aallot, mielialamuutokset, unihäiriöt, kognitiiviset ongelmat, ihon ja limakalvojen kuivuminen, lihas- ja nivelkivut, sydämen tykytys ja tihentynyt virtsaamisen tarve.
Vaihdevuodet koskevat kaikkia naisia: tavallisesti menopaussi alkaa 45–55 vuoden iässä.
Vaihdevuosioireita voi esiintyä jo vuosia ennen varsinaisten vaihdevuosien alkamista. Silloin puhutaan esivaihdevuosista eli perimenopaussista.
Hankalia vaihdevuosioireita hoidetaan hormonihoidolla, joka korvaa estrogeenin puutoksen. Mikäli kohtu on tallella, tulee estrogeenin ohella käyttää myös keltarauhashormonia. Lääkäri arvioi hoidon sopivuuden ja seuraa hoidon vaikutuksia. Lue lisää vaihdevuosioireiden hoidosta.
Usein kysyttyjä kysymyksiä vaihdevuosista ja työkyvystä
Vaihdevuodet eivät välttämättä vaikuta millään tavalla naisen työkykyyn ja työhyvinvointiin. Noin puolet naisista kokee vaihdevuosioireet häiritseviksi. Hankalat vaihdevuosioireet voivat hoitamattomina heikentää työkykyä ja työhyvinvointia. Vaikeita oireita voidaan hoitaa hormonihoidolla. Hyvin hoidetut vaihdevuosioireet eivät vaikuta negatiivisesti naisen työkykyyn tai työhyvinvointiin.
Kyllä, vaikeat vaihdevuosioireet voivat haitata eri tavoin työssä selviämistä ja johtaa jopa sairauspoissaoloihin. Siksi vaihdevuosioireita kannattaa hoitaa.
Jos vaihdevuosioireet uhkaavat työkykyäsi ja työhyvinvointiasi, ota asia esille työterveyshuollossa. Työterveyden sairaanhoitolääkäri voi määrätä hormonihoidon vaihdevuosi-ikäiselle naiselle.
Tiedustele työterveydestäsi, kuuluvatko gynekologin palvelut työterveyssopimukseesi. Voit tulla myös itsemaksavana asiakkaana asiantuntevan gynekologin vastaanotolle. Tutustu gynekologeihimme ja varaa aika tästä.