Työuran eri vaiheet
Työura kestää meillä parhaimmillaan lähes koko aikuisiän ja työuran varrelle mahtuukin erilaisia vaiheita. Koska elämässä tapahtuvat muutokset vaikuttavat työuraan ja vastaavasti työura muuhun elämään, on hyvä välillä pysähtyä miettimään omaa tilannettaan. Erilaiset tuntemukset ja pohdinnat kuuluvat työuralle eikä niistä kannata huolestua. Jos pohdinnat, työn mielekkyys tai oma terveys ovat jatkuvasti mielessä, kannattaa asiasta käydä juttelemassa työterveyden asiantuntijoiden kanssa. Työkykyvalmentajat omaavat valtavan määrän osaamista ja näkemystä työuran eri vaiheisiin ja osaavat auttaa työuran lisäksi koulutukseen ja toimentuloon sekä omaan jaksamiseen liittyvissä asioissa. Työterveyspsykologin vastaanotolla vastaavasti saa jäsenneltyä omaa tilannettaan ja purettua tuntojaan, jos sille on tarve. Työterveyspsykologit ja työkykyvalmentajat auttavat ja sparraavat myös esihenkilöitä ja yrityksen johtoa kuten myös työyhteisöä.
Kerromme alla yleisimpiä asioita ja tilanteita, joista työterveyden vastaanotoille tullaan keskustelemaan. Toivottavasti saat videoista ideoita ja vinkkejä oman työurasi tueksi.
Työuran alku
Työuran alussa on hyvin tavallista pohtia, onko oikealla alalla vai pitäisikö kouluttautua toiselle alalle. Työuran alussa nuori on usein myös itsenäistymisen kynnyksellä ja joutuu sopeuttamaan menoja ja tuloja uuteen elämäntilanteeseen, jolloin erilaiset kysymykset toimeentuloon liittyviin asioihin nousevat esille. Työkykyvalmentajilta saa apua niin toimeentuloon, kouluttautumiseen kuin omien vahvuuksien tunnistamiseen. Katso työkykyvalmentaja Minnan terveiset videolta.
Työelämätaitojen kehittäminen nuorena mahdollistaa kestävän työuran
Opiskelijaelämästä siirryttäessä työelämään moni asia muuttuu ja työelämän pelisäännöt poikkeavat usein työelämän pelisäännöistä. Tiesitkö, että työuran alussa voisi olla loistava hetki tarkastella ja kehittää omia työskentelytapoja? Hyvillä työelämätaidoilla mahdollistat itsellesi mielekkään ja kestävän työuran. Katso työterveyspsykologi Meriken vinkit työelämätaitojen kehittämiseen.
Työuran alussa voi luonnollisesti olla vahva halu näyttää oma osaamisensa ja kyvykkyytensä. Töissä voi olla myös paljon uutta opeteltavaa ja epävarmuus omasta osaamisesta huolestuttaa. Muista, että olet työuran alussa ja vasta opettelet. Työ ei saa kuormittaa liikaa, vaan päivän jälkeen tulisi olla voimavaroja tehdä itsellesi mielekkäitä asioita.
Ota talteen työterveyspsykologimme vinkit työuran alkuun:
Kysy, jos jokin mietityttää - opettele pyytämään apua.
Muista, että työelämä on opettelua – kaikkea ei kuulukaan osata heti; on lupa harjoitella, kasvaa ja kehittyä - koko elämä.
Pyydä palautetta.
Kerro rohkeasti ajatuksiasi, huomioitasi ja näkemyksiäsi.
Muista, että työntekoa on oikeus rajata, ja jokaisella on oikeus hyvää kohteluun.
On tärkeää mahdollistaa muutakin elämää kuin työelämä; palauttava uni, säännöllinen ja terveellinen ruokailu, harrastukset ja läheiset ihmissuhteet tukevat jaksamista.
Työuran keskivaihe
Työuran keskivaiheilla tarkoitetaan aikaa, joka osuu n. 30–60 ikävuoden välille. Näitä vuosia kutsutaan usein ruuhkavuosiksi. Työuran keskivaiheilla usein oma ammatillinen itsetunto on jo kehittynyt, työtehtävää ja työnantajaa on mahdollisesti tullut vaihdettua ja tavoitteet omalle uralle ovat kirkastuneet. Samanaikaisesti on voinut tulla jo perheenlisäystä ja sen myötä omien harrastusten lisäksi myös lasten harrastuksia mukaan elämään.
Ruuhkavuodet – kun aika ei riitä kaikkeen
Mikäli työurasi keskivaiheille osuu työn lisäksi perhe-elämä, ikääntyvät vanhemmat sekä omat harrastukset, voi kokonaisuuden hallinta tuntua raskaalta. Koska tuntimäärä vuorokaudessa on muutoksista huolimatta pysynyt samana, voi olla tarpeen keskustella erilaisista työtehtävien tai työaikojen muutoksista työpaikalla. Keskustelutukea ja neuvoja tilanteeseesi saat työkykyvalmentajiltamme.
Uusia haasteita tai kokonaan uusi ura
Monesti työuralla eteneminen ja uudet haasteet nousevat pohdittavaksi, kun työuraa on jo pidempään takana. Onko työ motivoivaa ja vastaako se toiveitasi, haluatko enemmän haastetta vai kenties jäähdytellä tai siirtyä kokonaan uuden ammatin pariin? Työuran toiveista on tärkeää keskustella niin työnantajan kuin työterveyden asiantuntijoiden kanssa. Mielekkäällä ja motivoivalla työllä varmistat pitkän ja kestävän työuran. Katso työkykyvalmentajan vinkkejä videolta.
Työuran loppu
Mitä tarkoitetaan työuran lopulla? Jos ajatellaan se 60 ikävuoden jälkeiseen aikaan, on työvuosia edessä vielä lähes 10 vuotta. Osalla on virtaa ja haluaa jatkaa työelämässä ja osa henkilökohtaisista syistä tai terveydentilasta johtuen joutuu jäähdyttelemään tai miettimään eläkkeelle jäämistä. Katso työvalmentaja Riitan neuvot videolta.
Kokonaisvaltainen hyvinvointi läpi työuran
Kun työuralla tapahtuu muutoksia, tapahtuu niitä myös henkilökohtaisessa elämässä. Jokainen meistä tietää, että jaksamme paremmin, kun pidämme hyvinvoinnin peruspilareista huolta, mutta työn ja elämän myllerryksessä tämä voi joskus olla haastavaa. Vaatimukset palautumiselle ja hyvinvoinnille ovat myös erilaisia esim. 20-vuotiaana kuin 50-vuotiaana. Työterveys ja sen asiantuntijat ovat apunasi, kun oma hyvinvointisi mietityttää. Katso palvelujohtaja Annan ajatukset kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin.