Lonkan nivelrikko eli lonkkakuluma
Lonkan nivelrikko tiiviisti
- Lonkan nivelrikon tyypilliset oireet ovat lonkan alueen kivut, jotka lisääntyvät kuormituksessa ja nivelen ääriasennoissa.
- Lonkan nivelrikkoa ei voi parantaa, mutta sitä voidaan oireen mukaisesti hoitaa.
- Jos lonkkakipu on kestänyt useita viikkoja tai lonkan nivelrikko vaivaa arkeasi, on suositeltavaa hakeutua lonkkavaivoihin ja -vammoihin erikoistuneen ammattilaisen vastaanotolle.
Palvelut ja vastaanotot
Ortopedit ovat erikoistuneet tutkimaan ja hoitamaan tuki- ja liikuntaelinvaivoja.
Asiakaspalvelumme 010 414 00 (pvm/mpm) auttaa mielellään sopivan ammattilaisen löytämisessä ja ajan varaamisessa.
Varaa aika ortopedilleFysioterapeuttimme auttavat erilaisten tuki- ja liikuntaelinvammojen kuntoutuksessa ja ennalta ehkäisyssä.
Osa fysioterapeuteistamme on erikoistuneita alaraajafysioterapiaan ja heillä on erityisosaamista alaraajavaivojen hoidosta.
Fysioterapiaan voi tulla ilman lääkärin lähetettä ja tarvittaessa ammattilaisemme osaavat ohjata sinut lääkärin vastaanotolle.
Varaa aika fysioterapeutilleOMT-fysioterapeuttimme tutkivat, hoitavat ja ehkäisevät nivelissä, lihaksissa, hermoissa ja tukirangassa esiintyviä häiriöitä ja kipuja.
Varaa aika OMT-fysioterapeutilleJalkaterapeuttimme edistävät jalkojen terveyttä tutkimalla, hoitamalla ja ehkäisemällä alaraajojen tuki- ja liikuntaelinvaivoja sekä iho- ja kynsiongelmia.
Varaa aika jalkaterapeutilleLonkan nivelrikko – yleinen vaiva
Lonkan nivelrikko eli lonkkakuluma on yleinen vaiva, jossa lonkan nivelrusto rappeutuu ja ohenee. Tämän seurauksena nivelväli hiljalleen kaventuu ja lopulta häviää aiheuttaen lonkan nivelen kipua ja liikerajoituksia. Lonkkanivelen rustokudos ei pysty vaurioiduttuaan uusiutumaan, joten lonkan nivelrikkoa ei voi parantaa, mutta sitä voidaan oireiden mukaisesti hoitaa.
Lonkan nivelrikon syyt
Lonkan nivelrikon alkusyytä ei täysin tunneta. Nivelrikossa eli artroosissa, nivelrusto rappeutuu ja ohenee, minkä seurauksena nivelväli hiljalleen kaventuu ja lopulta häviää. Tämä aiheuttaa lonkkanivelen kipua ja liikerajoituksia.
Nivelrikon riskitekijöitä ovat muun muassa:
- korkea ikä
- perinnölliset tekijät
- ylipaino
- raskas työ
- nivelen tapaturma
- erilaisten nivelen kehityshäiriöiden aiheuttamat rakenneviat
Lonkan nivelrikon oireet
Lonkan nivelrikon tyypilliset oireet ovat lonkan alueen kivut, jotka lisääntyvät kuormituksessa ja nivelen ääriasennoissa. Lonkkakuluman aiheuttamat kivut paikallistuvat usein nivusalueelle ja etureiden yläosiin, mutta kipuoireita voi esiintyä muuallakin lonkan alueella.
Tyypillisiä lonkan nivelrikon oireita ovat:
- jomottava kipu nivusseudussa, pakarassa ja reidessä
- säteilykipu reidessä tai polvessa
- kävelymatkat lyhenevät
- jäykkä lonkka ja rajoittunut lonkan liikelaajuus
- rasituksen jälkeinen särky, joka valvottaa öisin
Lonkan nivelrikon hoito
Lonkan nivelrikon ensisijainen hoito on alkuvaiheessa aina ei-leikkauksellinen eli konservatiivinen. Kuntoutuksen ammattilainen voi auttaa suunnittelemalla ja ohjaamalla omaharjoitteet. Omaharjoitteilla pidetään yllä nivelen liikkuvuutta ja toimintakykyä sekä ehkäistään virheasentoa.
Leikkaushoito tulee kyseeseen, kun konservatiiviset hoitokeinot eivät enää pidä kipuja hallinnassa ja toimintakyky heikkenee.
Konservatiivisia lonkan nivelrikon hoitomuotoja ovat:
- toimintakyvyn ylläpito ja omaharjoittelu
- painonpudotus
- liikunnan lisääminen
- kipulääkitys
- nivelen sisäiset pistoshoidot (kortisoni)
Lonkan nivelrikko – milloin lääkäriin?
Jos lonkkakipu on kestänyt useita viikkoja tai lonkan nivelrikko vaivaa arkeasi, on suositeltavaa hakeutua lonkkavaivoihin ja -vammoihin erikoistuneen ammattilaisen vastaanotolle.
Vastaanotolla tehdään perusteellinen lääketieteellinen tutkimus ja lonkan nivelrikon diagnoosi varmistetaan röntgenkuvauksella. Lääkäri arvioi myös kipulääkkeiden ja kortisonipistosten tarpeen sekä ohjaa tarvittaessa esimerkiksi fysioterapeutin vastaanotolle kuntoutukseen.
Lonkan nivelrikon kuntoutus
Lonkan nivelrikon kuntoutuksen tavoitteena on vaikuttaa toimintakykyyn ja saada kipu hallintaan sekä lievittää sitä. Sopivan kuormittava liikunta yhdessä yksilöllisesti laaditun lihaskunto- ja liikkuvuusharjoittelun kanssa toimii lonkan nivelrikon hoidon perustana.
Kuntoutuksen ammattilainen laatii sinulle yksilöllisen hoitosuunnitelman ja suunnittelee harjoitteet, jotka sopivat vaivaasi, arkeesi ja mahdollisuuksiisi. Terapeutti seuraa vaivan kuntoutumista ja muuttaa tarvittaessa omaharjoitteita.
Lonkan tekonivelleikkaus
Tekonivelkirurgia on ensisijaisesti elämänlaatua parantavaa kirurgiaa ja sen edellytyksenä on aina hankala kiputilanne. Potilaan elämänlaatu paranee yleensä onnistuneella proteesileikkauksella erittäin paljon.
Lonkan tekonivelleikkausta voidaan arvioida tekonivelkirurgin kanssa, jos:
- kipulääkityksen tarve on jatkuvaa
- liikkuminen kipulääkityksestä huolimatta on kivuliasta
- leposärkyä esiintyy
- yöuni on kivun vuoksi häiriintynyttä
- kävelymatka jo merkittävästi lyhentynyt
- konservatiivisesta hoidosta ei ole riittävää apua
Leikkauksesta toipuminen on yksilöllistä, mutta tyypillisesti leikattu lonkka tulee muutamassa kuukaudessa täysin kivuttomaksi. Leikkauksen jälkeinen kuntoutus on oleellinen osa paranemis- ja kuntoutumisprosessia lonkkanivelen leikkauksissa.
Usein kysyttyä lonkan nivelrikosta
Lonkan nivelrikko eli lonkkakuluma on yleinen vaiva, jossa lonkan nivelrusto rappeutuu ja ohenee. Tämän seurauksena nivelväli hiljalleen kaventuu ja lopulta häviää aiheuttaen lonkan nivelen kipua ja liikerajoituksia.
Lonkkanivelen rustokudos ei pysty vaurioiduttuaan uusiutumaan, joten lonkan nivelrikkoa ei voi parantaa, mutta sitä voidaan oireen mukaisesti hoitaa.
Lonkkanivel on hyvin laajaliikkeinen pallonivel, jossa reisiluun pää niveltyy lantioluiden muodostamaan lonkkamaljaan. Niveltä peittää paksu nivelkapseli.
Reisiluun nivelnuppia ja lantion nivelkuoppaa peittää rustopinta. Rustossa on kollageenisidekudoksesta koostuva verkkomainen tukirakenne, jonka ympärillä on vettä ja proteoglykaania sisältävä väliaine.
Nivelnesteen sisältämä valkuaisaine, hyaluronaani, vähentää rustopintojen välistä kitkaa erittäin voimakkaasti. Rustokudoksen ravinnonsaanti tapahtuu liikkeen aikana nivelnesteestä, koska rustokudoksessa ei ole omia verisuonia. Rustokudos ei pysty vaurioiduttuaan uusiutumaan.
Lonkkaniveltä liikuttaa runsas lihaksisto, joiden hyvä toiminta, kestävyys ja voima ovat edellytyksenä turvalliselle liikkumiselle.
Matala lonkkamalja on lonkan rakenteellinen vaiva, joka voi olla lonkkakivun ja lonkan nivelrikon taustalla. Matala lonkkamalja ei tue riittävästi reisiluun pallomaista päätä, jolloin kuorma kohdistuu pienelle alueelle nivelrustoa. Nivelrustoa ei ole tarkoitettu kantamaan tätä kuormaa, joten tämä voi aiheuttaa vuosien kuluessa nivelruston vaurion, joka vähitellen etenee lonkkanivelen nivelrikoksi.
Lonkan nivelrikon alkusyytä ei täysin tunneta. Nivelrikossa eli artroosissa, nivelrusto rappeutuu ja ohenee, minkä seurauksena nivelväli hiljalleen kaventuu ja lopulta häviää. Tämä aiheuttaa lonkkanivelen kipua ja liikerajoituksia.
Tyypillisiä lonkan nivelrikon oireita ovat:
- jomottava kipu nivusseudussa, pakarassa ja reidessä
- säteilykipu reidessä tai polvessa
- kävelymatkat lyhenevät
- jäykkä lonkka ja rajoittunut lonkan liikelaajuus
- rasituksen jälkeinen särky, joka valvottaa öisin
Nivelrikon riskitekijöitä ovat muun muassa:
- korkea ikä
- perinnölliset tekijät
- ylipaino
- raskas työ
- nivelen tapaturma
- erilaisten nivelen kehityshäiriöiden aiheuttamat rakenneviat