

Selkäleikkaus mahdollisti Karille aktiivisten eläkepäivien jatkumisen
Artikkelissa asiantuntijoina


Kaukolentoja Kanadasta Eurooppaan, Kauko-itään ja eri puolille Amerikkaa. Lyhyempiä matkoja ahtaissa pienkoneissa ja helikoptereissa. Kari Suopankin ensimmäiset selkäkivut alkoivat jo 1980-luvulla lentokoneessa istumisesta. Työ Vancouverissa vaati paljon lentämistä eikä lennon aikana usein ollut mahdollista nousta liikkumaan. Alkuun kivut pysyivät kurissa lääkkeillä, kortisonipistoksilla ja levolla, mutta selkä jouduttiin lopulta leikkaamaan kahdesti, kun kivut palasivat aina uudelleen.
Eläkkeelle jäätyään Suopanki alkoi kuntouttaa selkäänsä säännöllisesti, mikä mahdollisti paluun rakkaiden harrastusten, golfin ja laskettelun pariin. Hän ei enää halunnut lentää, vaan matkusti vaimonsa kanssa aina autolla niin Lappiin kuin Eurooppaankin. Lopulta pidemmät automatkatkin kävivät mahdottomiksi, ja selkäoireet pahenivat, vaikka Suopanki yritti vähentää istumista ja selän kuormitusta.
Nopea hoitoonpääsy ja kansantajuiset selitykset vakuuttivat
Välilevytyrä uusiutuu helposti, mutta harvoin kolmatta kertaa. Kun Suopanki vuositarkastuksessaan valitti Mehiläisen lääkärille uusiutuneista selkäkivuista, jotka olivat niin voimakkaita, että ne veivät jalat alta, lähetettiin hänet lannerangan magneettikuvaukseen ja ortopedi Jari Salon vastaanotolle. Mehiläisellä leikkaava selkäortopedi Salo kävi läpi Suopankin taustaa ja selitti hyvin kansantajuisesti, mistä selkäydinkanavan ahtauman aiheuttamat kivut johtuvat, mitä kipujen lievittämiseksi voitaisiin tehdä, millaiset mahdollisuudet leikkauksen on onnistua sekä mitä riskitekijöitä on ottaen huomioon Suopankin iän ja kunnon.
- Se ei ollut mitään lääkärien jargonia millä hän asiat selitti, vaan jopa tällainen tavallinen tallaaja ymmärsi, mistä on kysymys, Suopanki kiittelee.
Selkäleikkauksiin liittyy usein pelkoa ja kauhukuvia. Moni ihminen, joka hyötyisi selkäleikkauksesta, ei tiedon puutteen vuoksi uskalla hakea apua, vaan jatkaa kipujen vahvasti rajoittamaa arkea. Selkäleikkauksiin liittyy riskejä, mutta osaavissa käsissä ja kokonaisena hoitoketjuna leikkauksella saadaan yleensä hyvä lopputulos.
Salon vastaanotolla Suopanki esitti kaikki mieltään askarruttavat kysymykset, ja myös ortopedi kyseli tarkasti hänen tilanteestaan. Vaikka edessä oli jo kolmas selkäleikkaus, Suopankille syntyi luottavainen olo.
- Ei kannata itse arvailla, mikä on pielessä, mistä kivut johtuvat ja mitä niiden lievittämiseksi voidaan tehdä, vaan ottaa ortopedin analyysi, Suopanki summaa.
Jälkihoito ja seuranta ylittivät odotukset
Vuoden 2023 alussa Mehiläinen Töölön sairaalan selkäkirurginen tiimi leikkasi Suopankin selän Helsingissä. Leikkaus sujui hyvin ja kivut loppuivat. Jälkitarkastuksen jälkeen Suopanki aloitti selän kuntoutuksen OMT-fysioterapeutti Mikko Eerolan johdolla. Vastaanotolla Suopanki sai tarkat kuntoutusohjeet suullisesti ja kirjallisesti. Ohjeita on päivitetty aina kuntoutumisen edetessä.
- Jokainen käynti ja harjoitteet ovat olleet hyödyllisiä, samoin kuin Mikon kanssa käydyt keskustelut ovat olleet mieluisia ja piristäviä, Suopanki kertoo.
Kotinsa Suopanki on järjestänyt niin, että hän voi tehdä päivittäin noin tunnin harjoitteet muun muassa kuntopyörällä. Päivisin hän käy vaimonsa kanssa pitkillä kävelylenkeillä ympäri Helsinkiä.
Suopanki on ollut erityisen vaikuttunut leikkauksen jälkihoidosta. Hän on voinut olla yhteydessä leikanneeseen lääkäriin vielä kuukausien jälkeenkin.
- Vaikka nämähän ovat hyvin kiireisiä lääkäreitä, miten kivasti Jari Salo on seurannut kehitystä ja tietenkin Mikko Eerola on hoitanut minua, Suopanki iloitsee.
Pitää olla tietenkin kurinalainen ja seurata fysioterapeutin ohjeita.
Leikkaus mahdollisti aktiivisen elämän jatkumisen
Leikkaus on parantanut Suopankin elämänlaatua merkittävästi. Nyt hän pystyy tekemään asioita, joita ei olisi uskonut voida tekevänsä, esimerkiksi hiihtää, golfata ja patikoida. Myös kipujen katkomat automatkat ovat historiaa – nyt Suopanki jaksaa ajaa tuntikaupalla ilman kipuja.
Suopanki toivoo omien kokemustensa rohkaisevan muitakin selkävaivoista kärsiviä hakeutumaan ajoissa hoitoon.
- Ikähän ei usein rajoita selkäleikkausta. Moni 70–80-vuotias ja vanhempikin ajattelee, että hällä väliä, elän kipujen kanssa ja rajoitan elämääni sen mukaisesti. Minusta se ei ole viisas tapa edetä, Suopanki sanoo.
Suopanki on elämässään tinkinyt muista asioista, mutta ei terveydestä. Jälkikäteen hän pohtii, että selkäleikkaukseen olisi kannattanut mennä jo aiemmin, mutta hän epäröi ja kärsi kivuista pitkään.
- Näin hyvin minulle kävi tämän kolmannen leikkauksen jälkeen Mehiläisessä. Kyllä minä suosittelen kaikille, jotka vähän empii, menemään leikkaavan lääkärin vastaanotolle leikkaustarpeen arvioon, Suopanki summaa.