Napatyrän oireet ja hoito
Napatyrässä vatsaontelon sisältöä työntyy napa-aukosta vatsanpeitteiden läpi. Patin tai pullistuman syynä on usein napatyrään työntynyt rasvakudos.
Napatyrä tiiviisti:
- Napatyrä on yksi yleisimpiä tyrätyyppejä ja sitä esiintyy niin lapsilla kuin aikuisilla.
- Napatyrän oireet ovat yksilöllisiä ja osalla napatyrä voi olla täysin kivuton.
- Oireilevan napatyrän hoito on leikkaus.
Palvelut
Vatsaelin- ja suoliston alueen kirurgit eli gastroenterologian kirurgit tutkivat ja hoitavat vatsaelinten ja suolistonsairauksia.
Varaa aika vatsaelinkirurgin vastaanotolleMehiläisen tytäryhtiöt Virossa tarjoavat napatyräleikkauksia myös suomalaisille asiakkaille.
Palveluista on mahdollista hakea Kelalta korvausta rajat ylittävän terveydenhuollon lain mukaisesti.
Lue lisää (hoitoonviroon.fi)Napatyrän oireet
Napatyrän oireet ovat yksilöllisiä ja osalla napatyrä voi olla täysin kivuton.
Napatyrän oireita voivat olla esimerkiksi:
- Pullistuma, patti ja paineen tunne navan seudulla
- Kipu tai jomotus navan seudulla usein ponnisteluiden jälkeen
- Vatsakipu ja oksentelu
- Jos napatyrä on iso, voi navan alueen iho voi mennä rikki
Napatyrä vauvalla ja lapsella
Lapsen tai vauvan napatyrä on yleinen ja paranee usein itsestään, eikä vaadi leikkaushoitoa. Jos napatyrä on lapsella vielä yli 4-vuotiaana, on hyvä hakeutua lasten vatsan- ja suoliston alueen erikoislääkärille.
Napatyrä aikuisella
Jos aikuisen napatyrä oireilee, on hoitona leikkaushoito. Mikäli napatyrä ei aiheuta kipu- tai muita oireita, ei sitä tarvitse leikata. Pieni oireileva napatyrä voidaan myös ommella kiinni tai korjata pienellä verkolla jopa paikallispuudutuksessa.
Mistä napatyrä johtuu?
Napatyrässä vatsaontelon sisältöä työntyy napa-aukosta vatsanpeitteiden läpi. Pullistuman syynä on usein napatyrään työntynyt rasvakudos. Joskus ihopussiin on työntynyt suoliston osia, jotka voivat kiertyä tyräaukkoon estäen suolen normaalin toiminnan. Napatyrän syynä on vatsapeitteiden puutteellinen sulkeutuminen alkionkehityksen aikana, jota kautta napatyrä pääsee muodostumaan.
Keskivartalolihavuus ja raskaus ovat napatyrälle altistavia tekijöitä.
Milloin lääkäriin napatyrän takia?
Jos napatyrä aiheuttaa vaihtelevassa määrin kipua ja venytyksen tunnetta muiden tyrien tavoin, on hyvä hakeutua lääkärin vastaanotolle.
Lääkärin on hyvä hakeutua myös silloin, jos napatyrä on oireeton, mutta se häiritsee normaalia elämää.
Mene lääkäriin välittömästi, jos:
- Napatyrä kureutuu niin, että sitä ei saada enää painettua takaisin tyräportin läpi
- Napatyrä on kova ja kivulias.
Pitkään jatkunut kuroutuma voi johtaa suolen kuolioon, puhkeamiseen ja vatsakalvotulehdukseen.
Napatyrän hoito
Napatyrän hoito on yksilöllistä ja hoitomenetelmä valitaan aina tyrätyypin mukaan.
- Lasten ja vauvojen napatyrät eivät vaadi hoitoa, sillä napatyrä paranee usein itsestään. Jos napatyrä on lapsella vielä yli 4-vuotiaana, on hyvä hakeutua lääkäriin.
- Aikuisten napatyrä vaatii hoitoa erityisesti silloin, kun se oireilee. Pieni napatyrä voidaan ommella kiinni tai korjata pienellä verkolla jopa paikallispuudutuksessa. Suurempi tai uusiutuva napatyrä korjataan aina tukiverkolla, joka asetetaan lihaskerrokseen tai sen taakse tai vatsaontelon sisäpuolelle. Kookkaiden napatyrien paras hoitomenetelmä on yleensä tähystysleikkaus. Pientä vähäoireista napatyrää ei tarvitset välttämättä leikata.
Napatyräleikkaus
Napatyräleikkaus tehdään, jos napatyrä aiheuttaa oireita ja häiritsee normaalia elämää.
- Napatyräleikkauksessa napatyrän sisältö palautetaan ja työnnetään takaisin vatsaontelon puolelle.
- Napatyräleikkaus kestää yleensä noin tunnin.
- Suuret ja uusiutuneet tyrät korjataan aina tukiverkolla, joka asetetaan lihaskerrokseen tai sen taakse tai vatsaontelon sisäpuolelle.
- Kookkaiden napatyrien paras hoitomenetelmä on yleensä tähystysleikkaus, jossa tukiverkko voidaan saada paikalleen pienten tähystysaukkojen kautta.
- Isojen tyrien korjauksen jälkeen sairaalassa menee noin 1–3 vuorokautta.
- Pieni oireileva tyrä voidaan myös ommella kiinni tai korjata pienellä verkolla jopa paikallispuudutuksessa. Toimenpide tehdään usein päiväkirurgisesti.
Kotiutuminen ja toipuminen
- Napatyräleikkauksen jälkeen kotiin voi päästä usein samana päivänä, riippuen leikkauksesta
- Kotiutuminen on mahdollista, kun leikkauksen jälkeiset kivut ovat tavanomaisin lääkkein hallinnassa ja omatoiminen liikkuminen onnistuu.
- Toipumisen aikana voi kokeilla tyrävyötä, samoin muiden apuvälineiden käyttöä suositellaan esim. nostojen tai ponnistusten yhteydessä.
- Kevyt liikkuminen on suositeltavaa, mutta on hyvä välttää fyysistä ponnistelua noin kahden viikon ajan.
- Urheileminen on suositeltavaa noin 4–6 viikon jälkeen leikkauksesta.
- Toipuminen on yksilöllistä. Usein toipuminen ponnistelurajoituksineen vie 1–2 viikkoa. Töihin voi palata voinnin salliessa.
- Sairausloman pituus määräytyy tehdyn toimenpiteen mukaan ja potilaan työstä riippuen. Yleisemmin sairasloman pituus on noin 3–6 viikkoa.
Usein kysyttyä napatyrästä
Napatyrä on tyrätyyppi, jossa vatsaontelon sisältöä työntyy napa-aukosta vatsanpeitteiden läpi. Tämä aiheuttaa patin tai pullistuman navan alueelle.
Napatyrän oireet voivat vaihdella yksilöllisesti. Yleisimpiä oireita ovat pullistuma, patti ja paineen tunne navan seudulla. Joillakin napatyrä voi olla täysin kivuton, kun taas toisilla se voi aiheuttaa kipua tai jomotusta navan seudulla, erityisesti ponnisteluiden jälkeen. Joillakin voi esiintyä myös vatsakipua, oksentelua tai iho-ongelmia navan alueella.
Hoidon tarve riippuu napatyrän koosta ja oireista. Lasten ja vauvojen napatyrät paranevat yleensä itsestään, eikä niitä tarvitse hoitaa. Aikuisilla, joilla napatyrä oireilee, yleisin hoitomuoto on leikkaus. Pieni oireileva napatyrä voidaan myös ommella kiinni tai korjata pienellä verkolla paikallispuudutuksessa.
On suositeltavaa hakeutua lääkärin vastaanotolle, jos napatyrä aiheuttaa kipua ja venytyksen tunnetta tai häiritsee normaalia elämää. Lisäksi on tärkeää mennä lääkäriin välittömästi, jos napatyrä kureutuu niin, ettei sitä saada enää painettua takaisin tyräportin läpi tai jos napatyrä on kova ja kivulias.
Lasten ja vauvojen napatyrät paranevat yleensä itsestään ilman hoitoa. Aikuisilla napatyrä ei yleensä parane itsestään, mutta pieni oireileva napatyrä voi pysyä samankokoisena tai jopa pienentyä ajan myötä.
Napatyräleikkauksessa napatyrän sisältö palautetaan takaisin vatsaontelon puolelle ja tyräportti suljetaan. Tarvittaessa käytetään tukiverkkoa vahvistamaan vatsanpeitteitä. Leikkaus tehdään yleensä paikallispuudutuksessa tai yleisanestesiassa.