Liikunta edistää terveyttä
Liikunta on tärkeä osa terveellistä elämäntapaa, sillä se parantaa sekä fyysistä että henkistä hyvinvointia. On tärkeää löytää liikuntamuoto, josta nauttii, ja muistaa sisällyttää lepopäiviä harjoitteluun ylikuormituksen välttämiseksi.
Liikunta osana terveellistä elämäntapaa
Liikunta on tärkeä osa terveellistä elämäntapaa, ja jokaisen tulisi pyrkiä liikkumaan vähintään puoli tuntia päivässä. Tämä määrä liikuntaa riittää saavuttamaan terveyshyötyjä ja parantamaan kuntoa. Kaikenlainen liikunta on arvokasta ja terveellistä, olipa kyseessä sitten aktiiviliikkujan harrastus, kilpaurheilijan harjoittelu tai arkiliikunta.
Terveyshyötyjä voi saavuttaa jo lisäämällä tavallista arkiliikuntaa, kuten kävelyä tai pyöräilyä. Lisäksi riittävä proteiinipitoinen ja monipuolinen ruokavalio tukee lihasten kasvua ja palautumista.
Miksi liikunta on tärkeää?
Nykyisin ihmiset liikkuvat selvästi vähemmän kuin aiemmin, mikä johtuu toimintaympäristön ja elämäntapojen muutoksista. Fyysisen työn sijaan yhä useampi tekee istumatyötä ja kulkee autolla töihin ja harrastuksiin, mikä vähentää terveyden kannalta tärkeää arkiaktiivisuutta. Liikkumattomuudesta aiheutuvat ongelmat ovat vakavia ja yleismaailmallisia; Maailman Terveysjärjestö WHO on listannut liian vähäisen liikkumisen neljänneksi suurimmaksi kuolinsyyksi maailmassa.
Liikunta tarjoaa monia terveyshy ötyjä, jotka vaikuttavat sekä fyysiseen että henkiseen hyvinvointiin:
- Kansansairauksien ennaltaehkäisy. Liikunta vähentää riskiä sairastua sydän- ja verisuonitauteihin, tyypin 2 diabetekseen ja tiettyihin syöpämuotoihin.
- Painonhallinnan tukeminen. Säännöllinen liikunta auttaa painonhallinnassa.
- Luuston vahvistaminen. Liikunta parantaa luuston terveyttä ja vähentää ikääntyneiden kaatumisriskiä.
- Henkisen hyvinvoinnin parantaminen. Liikunta lievittää lievää masennusta ja lisää työssä jaksamista, mikä parantaa kokonaisvaltaista henkistä hyvinvointia.
- Sosiaalisen hyvinvoinnin edistäminen. Yhteiset liikuntakokemukset tuovat sosiaalista hyvinvointia ja vahvistavat yhteisöllisyyttä.
Löydä liikunnan ilo ja tasapaino
Löydä oma lajisi
Liikunnan tulisi olla sellaista, mistä nautit ja tuottaa iloa. On tärkeää löytää laji, joka motivoi sinua liikkumaan säännöllisesti. Treenimäärää on vaikea määritellä, koska se riippuu valitsemastasi lajista, harjoittelun intensiteetistä ja aiemmasta liikuntataustastasi. Tärkeintä on kuunnella omaa kehoa ja edetä omassa tahdissa.
Muista lepopäivä
Lepopäivä kerran viikossa on tärkeä osa harjoittelua, sillä se mahdollistaa elimistön palautumisen. Lepopäivänä voi kuitenkin harrastaa kevyttä palauttavaa liikuntaa, kuten venyttelyä ja lihashuoltoa. Palautumista voidaan edistää levolla, ravitsemuksella, harjoittelun rytmittämisellä, lihashuollolla ja monipuolisilla alku- ja loppuverryttelyillä.
Vältä ylikuntoa
Ylikunto on tila, jossa elimistöä on rasitettu enemmän kuin se pystyy palautumaan. Tämä voi ilmetä esimerkiksi huonona olona, väsymyksenä ja kohonneena sykkeenä. Jos epäilet ylikuntoa, on tärkeää vähentää liikuntaa merkittävästi.
Ylikuormituksen ehkäisyssä keskeistä on huolehtia riittävästä palautumisesta. Tähän kuuluvat erityisesti riittävä lepo ja ravinto, joista ei voi tinkiä pitkällä aikavälillä. Keho kompensoi puutteet levossa ja ravinnossa jossain vaiheessa, tavalla tai toisella.
Milloin lääkäriin?
Jos haluat keskustella oikeanlaisesta liikunnasta tai jos olosi ei ole hyvä liikunnasta huolimatta, liikuntalääketieteen asiantuntija voi auttaa. Lääkärin puoleen kannattaa kääntyä myös, jos epäilet rasitusvammaa. Kehittyvän rasitusvamman oireita voivat olla esimerkiksi nivelkivut, turvotus, pistely, puutuminen tai rajoittunut liike. Voit varata ajan Mehiläisen verkkoajanvarauksesta tai soittaa asiakaspalveluumme numeroon 010 414 00 (pvm/mpm).