Mehiläinen panostaa sosiaalisen vastuun kysymyksiin
20.9.2024
Sosiaalinen vastuu on yksi yritysvastuun keskeisistä osa-alueista ja ihmisoikeuksilla on tässä työssä merkittävä rooli. Suurille yhtiöille on jo pidempään suositeltu toimintansa haitallisten ihmisoikeusvaikutusten arviointia ja jatkossa yritysvastuudirektiivi tekee tästä EU-alueella velvoittavaa.
Mehiläisen toimintaa ihmisoikeuksien saralla ohjaa vuonna 2023 hyväksytty ihmisoikeuspolitiikka ja siihen sisältyvä ihmisoikeussitoumus. Nyt Mehiläisessä on käynnistetty myös systemaattisempi arviointityö ihmisoikeuksien osalta.
- Ihmisoikeudet ovat läsnä jokaisen mehiläisen arjessa ja asiakaskohtaamisissa päivittäin. On tärkeää, että tiedostamme vaikutuksemme ihmisoikeuksien toteutumiseen sekä erityisesti mahdolliset haitalliset vaikutukset, joita toiminnallamme voi olla. Näin meidän on mahdollista suunnitella toimintamme siten, että ehkäisemme näitä riskejä jo ennalta. On ollut ilo huomata, kuinka ihmisoikeusselvitys ja ihmisoikeuksista puhuminen ovat innostaneet ja aktivoineet mehiläisiä, jotka ovat olleet mukana prosessissa, sanoo yhteiskuntasuhde- ja yritysvastuujohtaja Marina Lampinen.
Alkuvuoden 2024 aikana Mehiläisen sosiaalipalveluissa arvioitiin toiminnan ihmisoikeusvaikutuksia ja toteutettiin Mehiläisen ensimmäinen ”Human rights due diligence”-prosessi. Prosessi toteutettiin YK:n vakiintuneen ohjeistuksen mukaisesti ja sen aikana kuultiin yli 100 Mehiläisen ammattilaista ja sidosryhmien edustajaa. Prosessiin osallistui sosiaalipalveluiden asiakkaiden lisäksi yksiköiden henkilökuntaa, esihenkilöitä, asiantuntijoita sekä johtoa.
Prosessin yhteenvetona saatiin arvio siitä, millaisia ihmisoikeusriskejä toimintaamme liittyy. Tavanomainen toimintamme ei aiheuta vakavia ihmisoikeusriskejä, mutta toimintamme voi vaikuttaa sekä työntekijöiden että asiakkaiden ihmisoikeuksien toteutumiseen. Eritasoisia vaikutuksia tunnistettiin useita ja samalla todettiin, että olemassa olevat toimintatapamme (esimerkiksi hälytyskanavat ja poikkeamajärjestelmä) ehkäisevät kattavasti niitä riskejä, joita arvioinnissa tunnistettiin.
Keskeisimmät kategoriat, joissa vaikutuksia voi syntyä luokiteltiin prosessin aikana seuraavasti:
- työntekijöiden ja asiakkaiden turvallisuus sekä psyykkinen ja fyysinen kuormitus
- maahanmuuttajataustaisten ja muuta kuin kotimaisia kieliä äidinkielenään puhuvien työntekijöiden osuus työyhteisössä: esimerkiksi vaikutukset työyhteisöön ja johtamiseen, vaikutukset työturvallisuuteen ja asukasturvallisuuteen, töiden jakautuminen
- rajoitustoimenpiteet ja itsemääräämisoikeus sekä
- asiakkaiden oikeus saada heille kuuluvia sosiaali- ja terveyspalveluita.
Syksyn aikana sama prosessi käynnistetään myös terveyspalveluiden puolella ja tulemme viestimään jatkossakin ihmisoikeuskysymyksistä.