Riski aikuisiän diabetekseen lisääntyy ikääntyessä – lääkärin ohjeet tyypin 2 diabeteksen ennaltaehkäisyyn ja hoitoon
10.1.2019
Oikea ruokavalio, liikunnan lisääminen ja ylipainon välttäminen ovat tehokkaimmat keinot ennaltaehkäistä ja hoitaa tyypin 2 diabetesta.
Hiljattain julkaistu kansainvälinen diabetessuositus korostaa diabetes tyypin 2 hoidossa jatkuvan hoidon- ja elintapaohjauksen merkitystä fiksun lääkehoidon lisäksi.
− Elämäntapaohjausta, motivointia ja erilaisia tukitoimia, kuten liikunnanohjausta ja ravintovalmennusta tulisi lisätä. Ohjauksen tulisi olla säännöllistä ja yksilöllisesti potilaan arkeen nivoutuvaa, diabetologi, yleislääketieteen erikoislääkäri Atte Vadén Mehiläisestä kertoo.
Suomessa on jo noin 300 000 diagnosoitua tyypin 2 diabetesta sairastavaa. Lisäksi arvioidaan, että peräti 150 000 ihmistä sairastaa sitä tietämättään. Tyypin 2 diabeteksen muotoja on erilaisia, sekä vakavampia että lievempiä.
- Diabetes tyypin 2 sairauden varhainen toteaminen ja sen hoitotasapainon ylläpito on tärkeää, sillä hoitamattomana diabetes aiheuttaa vakavia liitännäissairauksia, kuten aivo- ja sydäninfarkteja ja munais- ja silmäsairauksia sekä alaraajoissa verenkiertohäiriöitä ja hermovaurioita. Elintapamuutoksilla sekä säännöllisellä verenpaine-, kolesteroli- ja sokeriarvojen seurannalla voidaan ennaltaehkäistä liitännäissairauksien syntyä, Vadén toteaa.
Monipuolinen ja suomalaisen ravintosuosituksen mukainen ruokavalio
Mikäli kuuluu riskiryhmään tai on jo sairastunut tyypin 2 diabetekseen, voi sairauden etenemistä hidastaa pienilläkin elintapamuutoksilla. Hyvillä ruokavalinnoilla vaikutetaan veren rasvoihin, sokeriin ja verenpaineeseen siten, että lisääntynyt riski sairastua valtimotauteihin ja muihin verisuonisairauksiin pienenee.
Aterioiden sisältöjä ja energiamäärää on hyvä tarkkailla, jottei ylipainoa pääsisi kertymään. Sokeria, kovia rasvoja ja suolaa tulisi välttää.
Vadénin mukaan hyvä ruokavalio sisältää runsaasti kuitupitoisia ruokia eli kasviksia, hedelmiä, marjoja ja täysjyväviljaa. Kovaa rasvaa tulisi korvata pehmeällä rasvalla, kuten rypsi- ja oliiviöljyllä. Kalaa tulisi syödä 2–3 kertaa viikossa, proteiinipitoista lihaa pääaterioiden osana. Vähärasvaiset maitotuotteet toimivat puolestaan kalsiumin ja proteiinin lähteinä. Aterioita tulisi syödä vähintään kolme päivässä, tasaisin väliajoin.
Päivittäinen liikunta tärkeää
Pulssia nostattavaa liikuntaa tulisi harrastaa vähintään 30 minuuttia päivässä, sillä se pitää yllä tehokkaasti elimistön energia-aineenvaihduntaa.
- Reipas kävely, jossa pulssi nousee riittää hyvin. Lisäksi olisi hyvä nostella vaikkapa painoja. Kuntoliikunta myös ehkäisee ja hoitaa tehokkaasti hengitys- ja verenkiertoelimistön sekä tuki- ja liikuntaelimistön sairauksia, Vadén kertoo.
Verensokerin heilahtelut kuriin
Tyypin 2 diabetesta sairastavalla hoitotasapainon puutteet voivat ilmetä verensokerin heilahteluina. Verensokeri voi olla liian korkealla tai matalalla.
Korkea verensokeri eli hyperglykemia kertoo siitä, että oma insuliinituotanto on vähissä. Janon tunne on suuri ja virtsaamistarve tihenee, olo on tahmea ja unelias. Jos sokerit nousevat lyhytaikaisesti on yleensä syöty runsaasti hiilihydraattipitoista ruokaa, kuten vaaleaa vehnää ja sokeria tai juotu sokeripitoisia juomia. Korkeaa verensokeria hoidetaan tablettilääkityksellä tai insuliinipistoksella. Myös liikunta laskee sokeria ja kohentaa oloa nopeasti.
Matalaan verensokeriin reagoitava nopeasti
Matala verensokeri voi aiheutua liiasta diabeteslääkitysestä, vähäisestä syömisestä, alkoholista tai liian raskaasta liikunnasta suhteessa pistettyyn insuliiniin. Kun verensokeri painuu liian, alas seuraa hypoglykemia.
−Oireina ovat käsien vapina ja tärinä, heikotus sekä kylmähikisyys. Samalla voi ilmetä ärtymystä ja jopa aggressiivisuutta. Lopuksi pettävät kognitiiviset toiminnot ja pahimmillaan voi seurata tajuttomuus.
Oireiden ilmaantuessa tulisi saada nopeasti sokeria verenkiertoon. Glukoosigeelit ja -tabletit sekä sokeripitoinen mehu tuovat nopean avun. Myös suun limakalvoille siveltynä hunaja ja siirappi toimivat ensiapuna.
Verensokerin heilahteluja voi ehkäistä oikealla ruokavaliolla ja ateriarytmillä sekä oikeanlaisella lääkityksellä, mutta aina sekään ei riitä.
−Insuliinilla hoidetun potilaan verensokeriarvot saattavat vaihdella, vaikka noudattaisikin hyvää ruokavaliota ja harrastaisi riittävästi liikuntaa. Tärkeää on oppia tunnistamaan oireet ja kertoa niistä diabeteshoitajalle tai lääkärille, Vadén päättää.
Asiantuntijana jutussa toimi yleislääketieteen erikoislääkäri, diabetologi Atte Vadén.