Muut unihäiriöt
Artikkelissa asiantuntijoina
Tarkistettu 27.9.2024
Muut unen häiriöt tiiviisti
- Muut unihäiriöt tarkoittavat erilaisia unenaikaisia häiriötä, kuten levottomat jalat, narkolepsia ja parasomniat.
- Hoito vaihtelee häiriön aiheuttajan mukaan ja voi sisältää elämäntapamuutoksia, asiantuntijan antamaa ohjausta ja joissain tapauksissa lääkitystä.
- Unihäiriöiden diagnostiikka ja hoito vaativat usein usean erikoisalan tuntemusta.
Aiheeseen liittyvät palvelut
CPAP-hoito
Ylipainehengityshoito vähentää tehokkaasti uniapnean oireita ja parantaa elämänlaatua.
Suppea yöpolygrafia
Luotettava kotona toteutettava tutkimus uniapnean toteamiseen ja sen vaikeusasteen määrittelyyn.
Uni ja unihäiriöt
Unen häiriötä voivat aiheuttaa sekä fyysiset että psyykkiset tekijät. Unen häiriöihin kannattaa hakea apua.
Uniapneakisko
Hoitomuoto erityisesti lievään uniapneaan.
Tutustu erilaisiin unen häiriöihin
Hypersomnialla tarkoitetaan liikaunisuutta eli poikkeavaa päiväsaikaista väsymystä, johon liittyy pakonomainen tarve nukahtaa. Poikkeavaa päiväväsymystä voivat aiheuttaa esimerkiksi univaje, tietyt lääkkeet, päihteiden käyttö, psykiatriset syyt sekä tietyt sairaudet.
Hypersomnian hoito
Liikaunisuuden hoito perustuu oireen aiheuttavan taustasyyn hoitamiseen. Itsehoitona on hyvä varmistaa säännöllinen vuorokausirytmi ja riittävä nukkuminen, kuten myös muiden elämäntapojen säännöllisyys.
Krooninen väsymysoireyhtymä (ME/CFS, jossa ME tulee sanoista Myalginen Enkefalomyeliitti ja CFS Chronic Fatigue Syndrome) tarkoittaa oireistoa, jossa hallitsevana piirteenä on pienenkin rasituksen jälkeinen voimattomuus (PEM – Post Exertional Malaise –oire) ja pitkäkestoinen, syvä uupumus. Oireyhtymässä väsymys ei hellitä lepäämällä ja se pahenee rasituksen seurauksena. Oireyhtymän laukaisevia tekijöitä on tutkittu pitkään, mutta sairauden varsinainen syy on edelleen epäselvä.
Koska elimistöstä ei toistaiseksi ole pystytty osoittamaan ME/CFS -sairauden aiheuttamia tyypillisiä löydöksiä, kuten biomarkkereita tai kuvantamislöydöksiä, ME/CFS -diagnoosi perustuu eri kriteeristöihin. Laboratoriokokeilla ja kuvantamistutkimuksilla voidaan kuitenkin rajata pois muita syitä oireiden taustalta ja tutkimukset ovat siksi monesti perusteltuja ennen diagnoosin asettamista.
Kroonisen väsymysoireyhtymän hoito
Kroonisen väsymysoireyhtymän hoidolla pyritään kohentamaan potilaan toimintakykyä lievittämällä ja hallitsemalla oireyhtymän oireita. Keskeistä on levon ja aktiivisuuden säätely yksilön rajojen mukaan, minkä lisäksi fysioterapeutin, toimintaterapeutin, ravitsemusterapeutin sekä psykososiaalisen ja psykiatrisen tuen hyödyntämisestä voi olla apua tilanteesta riippuen. Terveellinen ravitsemus yhdessä riittävän unen ja sopivan liikunnan kanssa ovat eduksi toipumisessa. Mahdollisen lääkityksen tarpeen arvioi lääkäri.
Alaraajojen epämiellyttävät tuntemukset nukkumaan asettuessa ovat melko tavallisia. Unta voi häiritä levottomat jalat-oireyhtymä (restless leg syndrome – RLS), jossa jalat tuntuvat levossa epämiellyttäviltä, kivuliailtakin ja tyypillisesti oire helpottuu jalkoja liikutellessa. RLS voi vaikeuttaa nukahtamista ja pahimmillaan johtaa hankalaankin unettomuuteen.
Levottomat jalat -oireistoa esiintyy myös joihinkin sairauksiin tai lääkityksiin liittyen toissijaisena oireena. Tyypillisimmät sairaudet tai tilat, jotka lisäävät RLS-riskiä ovat raudanpuute, munuaisten vajaatoiminta, tietyt neurologiset sairaudet ja raskaus. Lääkkeistä esimerkiksi väsyttävät antihistamiinit ja tietyt mielialalääkkeet voivat provosoida RLS-oireita.
Levottomista jaloista kärsivillä voi esiintyä unessa myös jaksottaisia raajojen liikkeitä (periodic limb movements of sleep – PLMS). Jaksottaisessa yöllisessä raajaliikehäiriössä (periodic limb movement disorder – PLMD) näitä unen aikaisia raajojen liikkeitä esiintyy korostuneesti ja nämä voivat häiritä unta aiheuttaen päiväväsymystä.
Vaikka RLS ja PLMD esiintyvät usein yhtä aikaa, nämä ovat erilliset omat häiriönsä ja diagnoosinsa.
Levottomien jalkojen hoito
Jos oireisto on lievä eikä häiritse yöunta, ei lääkehoitoa tarvita. Tällöin riittää oireita pahentavien tekijöiden välttäminen. Erityisesti alkoholin, kahvin ja muiden kofeiinipitoisten aineiden sekä nopeasti imeytyvien hiilihydraattien välttäminen illalla voi olla eduksi. Venyttely ja kevyt liikunta, kuten kävely, voivat auttaa oireiden hallinnassa. Lisäksi itsehoitona voi kokeilla esimerkiksi lämmintä kylpyä, hierontaa, paikallisesti kohdistettua lämpö- tai kylmäpakkausta ja tarvittaessa kipulääkettä.
Levottomia jalkoja voidaan hoitaa tietyillä keskushermostoon vaikuttavilla lääkkeillä ja raudanpuutteesta kärsivillä rautalääkitys voi parantaa elämänlaatua. Koska levottomien jalkojen kaltaisia oireita voi esiintyä myös muissa sairauksissa, on tärkeää, että asiantuntija tutkii ja arvioi tilanteen ennen mahdollisen lääkityksen aloitusta.
Narkolepsia tarkoittaa harvinaista liikaunisuushäiriötä. Narkolepsia puhkeaa yleisimmin varhaisnuoruudessa, ala- tai yläkouluiässä, mutta voi ilmaantua myöhemminkin. Narkolepsiaan liittyy normaalista unimäärästä huolimatta poikkeavaa päiväväsymystä, jolloin nukahtelua tapahtuu poikkeuksellisen herkästi passiivisissa tilanteissa, mutta sitä saattaa tapahtua myös aktiivisuutta edellyttävissä tilanteissa. Narkolepsiaan voi liittyä esimerkiksi tunnereaktioiden laukaisemaa lihastonuksen ja refleksien hetkellistä menetystä (katapleksia), unihalvauksia, hallusinaatioita ja katkonaista yöunta.
Narkolepsian tutkiminen
Narkolepsiaa tutkittaessa potilaan oireet kartoitetaan tarkasti, minkä lisäksi tehdään unitutkimuksia. Unitutkimuksiin kuuluu narkolepsian selvittelyssä laaja unipolygrafia ja seuraavana päivänä tehtävä nukahtamisviivetutkimus. Unitutkimuksia täydennet ään tarvittaessa veri- tai selkäydinnestenäytteestä tehtävillä tutkimuksilla.
Narkolepsian hoito
Narkolepsian hoidossa ensisijaista ovat säännölliset elämäntavat ja riittävä unimäärä. Tarvittaessa narkolepsiaa voidaan hoitaa lisäksi lääkityksellä, jolla pyritään vaikuttamaan päiväväsymykseen, katapleksiaan ja/ tai rikkonaiseen yöuneen. Narkolepsiaa sairastava saattaa hyötyä suunnitellusti otetuista 10-30 minuutin mittaisista päiväunista sekä oireita laukaisevien tilanteiden välttämisestä. Tapaturma-alttiita tehtäviä saattaa myös olla tarpeen välttää.
Parasomnioilla eli unen erityishäiriöillä tarkoitetaan ei-toivottuja fyysisiä tapahtumia, kuten liikehäiriöt tai poikkeava käyttäytyminen, tai kokemuksia, kuten tunteet ja unet, jotka ilmenevät uneen vaipuessa, unen aikana tai unesta havahtuessa. Parasomniat luokitellaan NREM- tai REM-uneen liittyviin tai näihin liittymättömiin parasomniohin. Unissaan puhuminen katsotaan kuuluvan normaaliksi unen aikaiseksi toiminnaksi, jota tapahtuu valtaosalla ihmisistä jossain vaiheessa elämää.
Parasomnioita ovat esimerkiksi sekavuushavahtuminen, unissakävely, hampaiden narskuttelu eli bruksismi, unikauhukohtaus, yöllinen seksi- tai syömishäiriö, toistuvat unihalvaukset, yölliset hallusinaatiot, painajaisunet, yökastelu ja katatrenia (uloshengitykseen liittyvä, voimakas ja pitkäkestoinen ääntely). Parasomia-oireet kestävät kerrallaan yleensä muutamasta sekuntista noin puoleen tuntiin. Ominaista parasomnioille on reagoimattomuus ulkoisiin ärsykkeisiin, pelko, sekavuus ja jonkinasteinen muistamattomuus.
Parasomnioiden hoito
Esiintyessään lievinä ja harvoin nämä ilmiöt ovat normaaleja eivätkä edellytä hoitoa. Jos parasomnioita esiintyy tiheästi, oireet ovat vaikeita tai aiheuttavat muuta merkittävää haittaa, on hoito tarpeen. Parasomnioiden hoidossa keskitytään erityisesti säännölliseen unirytmiin ja unen rikkonaisuutta lisäävien tekijöiden ja stressitekijöiden välttämiseen ja hoitamiseen. Parasominoille altistavan ja niiden aiheuttaman ahdistuksen hallinnassa apua voi olla myös oppimis- ja käyttäytymisterapioista.
Parasomnioihin lukeutuvaa hampaiden narskuttelua unen aikana eli unibruksismia hoitavat pääsääntöisesti aiheeseen erikseen perehtyneet hammaslääkärit.
Säännöllinen uni-valverytmi edesauttaa niin hyvää unta yöllä kuin sopivaa vireystasoa päivällä. Uni-valverytmiä säätelee aivoissa sijaitseva keskuskello. Elimistön rytmi asettuu lähelle 24 tuntia. Sen tahdistuksesta huolehtii voimakkaimmin valon ja pimeän vaihtelu. Muita tahdistavia tekijöitä ovat sekä säännölliset ruokailuajat että säännölliset nukkumaanmeno- ja heräämisajat. Eri-ikäisillä unen tarve vaihtelee ja erilaiset elämäntilanteet vaikuttavat siihen, mitkä tekijät saattavat häiritä uni-valverytmiä. Lapset ja nuoret tarvitsevat enemmän unta ja ikääntyessä unen tarve vähenee.
Uni-valverytmissä voi olla häiriöitä. Näihin kuuluvat muun muassa viivästynyt tai aikaistunut unijakso, kaamosunettomuus, epäsäännöllinen unirytmi, tahdistumaton unirytmi, vuorotyöunettomuus ja aikaerorasitus. Uni-valverytmin häiriöt ilmenevät tyypillisesti unettomuutena, liikaunisuuteena ja/ tai väsymyksenä.
Uni-valverytmin häiriön tutkiminen
Uni-valverytmin häiriön selvittelyssä tavallisesti haastatellaan ja tutkitaan potilas, hyödynnetään uni-valvepäiväkirjaa ja muita kysymyssarjoja ja voidaan tehdä liikeaktiivisuuden rekisteröinti (aktigrafia).
Uni-valverytmin häiriön hoito
Hoito vaihtelee häiriön ja sen aiheuttajan mukaan. Hoidoissa käytetään muun muassa kirkas- ja/tai luonnonvalohoitoa, melatoniinia, työn ja arkimenojen rytmittämistä ja unettomuuteen keskittyvää kognitiivista täyttäytymispsykoterapiaa (CBT-I). Itsehoitona suositellaan riittävän pitkiä yöunia, iltasyömisen (etenkin runsasrasvaisten ruokien) ja alkoholin välttämistä, säännöllistä liikuntaa (raskaampi liikunta kannattaa ajoittaa päiväaikaan) sekä aamupainotteisesti luonnonvalon tai pimeään vuodenaikaan kirkasvalolampun hyödyntämistä.
Unitutkimukset ja unihäiriöiden hoito Mehiläisessä
Mehiläisestä löytyy osaamista unen häiriöihin. Kun kyse on tavanomaisesta unihäiriön aiheuttajasta, oma hoitava lääkäri tai yleislääkäri voi tehdä diagnoosin ja aloittaa hoidon. Jos häiriön taustalla epäillään olevan elimellistä syytä, saadaan Mehiläisen laboratorion kautta tehtyä tarvittavia laboratoriokokeita ja mahdollisia unitutkimuksia.
Mikäli tarvitaan hoitotoimenpiteitä, löytyy Mehiläisen lääkäreiltä ja hammaslääkäreiltä asiantuntemusta erilaisten toimenpiteiden tai uniapneakiskohoidon toteuttamiseen. Hankalan unihäiriön hoito saattaa vaatia usean alan erikoislääkärin tietotaitoa. Tarvittaessa Mehiläisessä voidaan yhdistää esimerkiksi neurologin, psykiatrin, keuhkolääkärin, korvalääkärin ja kliinisen neurofysiologin osaaminen unihäiriön selvittämiseksi ja potilaan hoitamiseksi.
Hinnat ovat alkaen hintoja ja riippuvat valituista tutkimuksista ja hoitomuodoista. Vastaanottokäynteihin lisätään poliklinikkamaksu ja Kanta-maksu.
Palvelu | Hinta-arvio |
---|---|
CPAP-laitehoidon aloitus (1. käynti uniapneahoitajalla) Asiakas ostaa CPAP-laitteen itselleen alk. 357,70 €. Asiakas vuokraa CPAP-laitteen käyttöönsä alk. 389,79 €. CPAP-hoidosta ei saa Kela-korvausta. Lue lisää CPAP-hoidosta | alk. 357,70 € Ei Kela-korvausta |
Kuorsauksen alkututkimus | alk. 64,60 € Ilman Kela-korvausta alk. 94,62 € |
Suppea yöpolygrafia Suppeasta yöpolygrafiasta ei saa Kela-korvausta. | alk. 506,90 € Ei Kela-korvausta |
Uniapneakiskon ensikäynti Uniapneakiskon kokonaishinta-arvio alk. 1173 €. Ilman Kela-korvausta alk. 1200 €. | alk. 57,00 € Ilman Kela-korvausta alk. 84,00 € |
Uniapnean alkututkimus | alk. 64,60 € Ilman Kela-korvausta alk. 94,60 € |
Unihäiriöiden alkututkimus | alk. 64,60 € Ilman Kela-korvausta alk. 94,60 € |
Usein kysyttyä muista unihäiriöistä
Levottomat jalat -oireyhtymä (Restless Legs Syndrome, RLS) on neurologinen häiriö, joka aiheuttaa vastustamattoman tarpeen liikuttaa jalkoja. Tämä tarve johtuu epämiellyttävistä tuntemuksista, kuten kihelmöinnistä, polttelusta tai pistelystä, jotka yleensä pahenevat levossa, erityisesti iltaisin ja öisin. Oireet lievittyvät tyypillisesti liikkeellä, kuten kävelemällä tai jalkoja heiluttelemalla.
Levottomat jalat –oireiston hoito voi sisältää esimerkiksi elämäntapamuutoksia ja lääkitystä, joka voi auttaa hallitsemaan oireita ja parantamaan unen laatua.
Hoito voi sisältää seuraavia:
- Elintapamuutokset. Säännöllinen, kevyt liikunta. Hyvät iltarutiinit säännöllisine nukkumaanmenoaikoineen. Stimulanttien, kuten kofeiinin, tupakan ja alkoholin välttäminen. Jalkojen venyttely ja hieronta.
- Ruokavalio ja ravintolisät. Tarvittaessa esimerkiksi rauta-, magnesium- tai folaatti-lisät, mikäli lääkäri niitä suosittelee.
- Lääkehoito. Tietyissä tilanteissa lääkehoidosta voi olla apua.
- Lämpö- ja kylmähoito sekä rentoutumistekniikat.
On tärkeää keskustella lääkärin kanssa ennen minkään hoitomuodon aloittamista, jotta voidaan varmistaa, että hoito on turvallista ja sopii potilaan yksilöllisiin tarpeisiin. Lääkäri voi myös auttaa tunnistamaan mahdolliset taustalla olevat syyt, kuten raudanpuutteen tai muut sairaudet, jotka voivat vaikuttaa oireisiin.
Uni-valverytmin häiriö on tila, jossa ihmisen sisäinen kello on eri tahdissa ympäröivän ympäristön valo-pimeä-kierron ja sosiaalisten vaatimusten kanssa. Tämä voi johtaa siihen, että henkilö kokee vaikeuksia nukahtaa ja herätä tavanomaisina aikoina, mikä voi häiritä normaalia päivittäistä toimintaa.
Uni-valverytmin häiriöiden hoito voi sisältää esimerkiksi seuraavia:
- Valohoito. Altistuminen kirkkaalle valolle tiettyyn aikaan päivästä voi auttaa säätämään kehon sisäistä rytmiä.
- Melatoniini. Lääkärin suosituksesta voidaan kokeilla unta ja valvetta säätelevää melatoniini-hormonia.
- Lääkitys. Jossain tilanteissa lääkityksestä voi olla apua.
- Käyttäytymisen muutokset. Säännöllisyys nukkumaanmenossa ja heräämisessä, stimulanttien (, kuten kofeiini ja nikotiini) välttäminen iltaisin, rentoutumistekniikoiden käyttö ja hyvä unihygienia voivat auttaa nukahtamista.
- Elintapamuutokset. Säännöllinen liikunta ja terveellinen ruokavalio voivat osaltaan auttaa parantamaan unta ja säätämään unirytmiä.
On tärkeää keskustella lääkärin kanssa ennen minkään hoitomuodon aloittamista, jotta voidaan varmistaa, että hoito on turvallista ja sopii potilaan yksilöllisiin tarpeisiin.
Narkolepsia on neurologinen sairaus, joka aiheuttaa liiallista päiväväsymystä ja johon voi liittyä muita oireita, kuten katapleksiaa (lihasjänteyden menetys), hallusinaatioita ja unihalvauksia. Narkolepsia jaetaan kahteen päätyyppiin: tyypin 1 narkolepsia, johon liittyy katapleksia ja tyypin 2 narkolepsia, jossa katapleksiaa ei esiinny.
Narkolepsiasta kärsivällä poikkeavaa nukahtelua tapahtuu keskimäärin 1-8 kertaa päivässä ja kerralla uni kestää tällöin noin 1-30 minuuttia. Nukahtelua tapahtuu myös tarkkaavaisuutta ja aktiivisuutta vaativissa tilanteissa. Vuorokautinen unenmäärä on lähes normaali.
Narkolepsian hoito on yksilöllistä ja voi sisältää seuraavia hoitomuotoja:
- Elintapamuutokset. Säännölliset päiväunet ja hyvä unihygienia ovat tärkeitä narkolepsian hoidossa. Päiväunien nukkuminen on osa perushoitoa.
- Lääkehoito. Lääkityksellä pyritään vaikuttamaan päiväväsymykseen, katapleksiaan ja/ tai rikkonaiseen yöuneen.
On tärkeää keskustella lääkärin kanssa sopivasta hoitosuunnitelmasta, sillä narkolepsian hoito on yksilöllistä ja riippuu monista tekijöistä.