Tule kuntoon -toimintamalli
Suurin osa sairauden vuoksi menetetyistä työpäivistä ja heikentyneestä työkyvystä liittyy liikuntaelinoireisiin ja -sairauksiin. Tule kuntoon -toimintamallin tehtävänä on varmistaa yksilön paras mahdollinen fyysinen toiminta- ja työkyky. Tule kuntoon -toimintamalli on osa Mehiläisen Kuntoon-toimintamalleja.
Usein työhön liittyvä ruumiillinen kuormitus vaikuttaa osaltaan oireiden syntymiseen. Lisäksi sekä töissä että vapaa-ajalla tapahtuvat tapaturmat ovat liikuntaelinoireiden merkittäviä riskitekijöitä. Toisaalta tiedetään, että liikuntaelinsairauksissa lepo ei edistä kuntoutumista, vaan pitkä sairausloma jopa lisää riskiä syrjäytyä työelämästä kokonaan. Lue lisää tuki- ja liikuntaelinsairauksista ja työterveyden roolista
Liikuntaelinsairauksiin liittyvien sairauslomien ja työkyvyttömyyseläkkeiden vähentämiseksi tarvitaan
- ennaltaehkäisyä, jotta liikuntaelinoireita ei tulisi
- korjaavaa toimintaa, jolla alkavat oireet ja sairaudet saadaan hoidettua
- tukea työssä jatkamiseksi niille, joilla sairaus on jäänyt pysyväksi
Tule kuntoon -toimintamallilla liikuntaelinoireita vastaan
Tule kuntoon -toimintamalli auttaa työntekijää toimimaan ja pärjäämään työssään liikuntaelinvaivoista huolimatta, mikä on sekä työntekijälle että työnantajalle parempi vaihtoehto kuin toistuvat sairauspoissaolot.
- Ennakoiva toiminta suuntautuu koko henkilöstöön ja sillä halutaan parantaa sekä työhön että vapaa-aikaan liittyviä mahdollisuuksia välttää liikuntaelinoireet.
- Jos työkyky on uhattuna, oikea-aikaisella sairaanhoidolla käynnistetään tehokkaat hoidolliset ja kuntouttavat toimenpiteet työn muokkaamiseksi sopivammaksi.
- Mikäli oireet jäävät pysyviksi, voidaan hyödyntää ammatillisen kuntoutuksen keinoja omalla työpaikalla tai etsiä mahdollisuuksia jäljellä olevan työkyvyn hyödyntämiseen muissa tehtävissä.
- Työterveystiimin jäsenistä Tule kuntoon -toimintamallin rakentamisesta vastaa erityisesti työfysioterapeutti.
Tule kuntoon -toimintamallilla saadaan sairauspoissaoloprosentti alenemaan etenkin niillä työpaikoilla, joissa tilanne liikuntaelinsairauksien osalta on keskimääräistä huonompi. Yksittäisen työntekijän kannalta hyötynä on nopeampi kuntoutuminen, työstä syrjäytymisen estyminen ja työn kehittyminen tukemaan työssä suoriutumista.