Jatkuva kudossokerin seuranta ja diabetes
Jatkuvan kudossokerin mittauksessa (CGM = Continuous Glucose Monitoring) verensokerin mittaus tehdään ilman sormenpäähän pistämistä sensorin ja lukijalaitteen tai älypuhelimen avulla.
Kudossokerin jatkuva mittaus sensorilla
Nimensä mukaisesti mittausjärjestelmän avulla voidaan mitata glukoosiarvoa kudoksesta jatkuvasti ja automaattisesti. Mittaus tehdään pienellä ja huomaamattomalla sensorilla, joka asetetaan iholle erillisen asetinlaitteen avulla kivuttomasti. Sen vaihto on helppoa eikä se vaadi käyntiä diabeteshoitajan vastaanotolla. Sensori ei häiritse normaalia elämää, sillä sen kanssa voi uida, kylpeä, saunoa ja harrastaa liikuntaa.
Kudossokerilukema on helppo ja nopea lukea skannaamalla se sensorin päältä erillisellä lukijalla tai lukeman voi saada myös älypuhelimen sovellukseen suoraan. Laitteen sovellus näyttää reaaliaikaista tietoa omasta verensokerista. Sen hetkisen lukeman lisäksi skannaus näyttää glukoosiarvot viimeisten kahdeksan tunnin ajalta sekä aiempiin mittauksiin perustuen ennusteen siitä, mihin suuntaan arvo on muuttumassa.
Kenelle sensori on tarkoitettu?
Jatkuvan kudossokerin mittausta voivat hyödyntää kaikki diabeetikot, mutta eniten siitä hyötyvät ne, joilla on monipistoshoitoa ja jotka joutuvat seuraamaan tiheästi verensokeria. Myös raskausdiabeteksen seurannassa laite on erityisen hyödyllinen.
Muut diabetesta sairastavat hyötyvät laitteesta parhaiten niin sanotun sensoroinnin eli lyhytaikaisen seurantajakson muodossa, jolloin mittaus tehdään kahden viikon jaksoissa. Tällöin henkilö näkee reaaliaikaisesti, miten verensokeri käyttäytyy päivän mittaan ja oppii näkemään, mitkä ruoat tai juomat nostavat erityisesti verensokeria.
Sensorointia voidaan käyttää myös niillä, joilla verensokeri on todettu kohonneeksi, mutta ei vielä ylitä diabetesrajaa, jolloin sensorointijaksolla päästään tehokkaasti näkemään minkälaisia valintoja etenkin ruokavalion osalta kannattaa suosia.
Miten laitteen saa käyttöönsä?
Jos olet harkinnut sensorin hankintaa, voit saada käyttöösi varaamalla ajan Mehiläiseen diabeteshoitajalle tai -lääkärille. Mittausjärjestelmän käyttäminen Mehiläisen kautta vaatii hoitosuhteen meille.
Miten tuloksia luetaan ja käytetään?
Mittausjärjestelmän antamia lukeamia voi seurata reaaliajassa älypuhelimessa ja lukijalaitteella. Tulokset siirtyvät pilvipalveluun, jossa voi analysoida niitä kattavammin ja tarkastella myös pidemmän ajan trendejä. Tulokset voi jakaa myös oman diabeteslääkärin ja -hoitajan kanssa, jolloin niitä voidaan tarkastella yhdessä seurantakäynneillä sekä tunnistaa ja ratkoa hoitoon liittyviä haasteita.
Lue myös:
Diabetes
Tyypin 1 diabetes eli insuliininpuutosdiabetes
Tyypin 2 eli aikuisiän diabetes
Verensokeri ja diabetes
Insuliini diabeteksen hoidossa
Ketoasidoosi eli happomyrkytys
Diabetesvastaanotto