Ylipainon ja vyötärölihavuuden mittarit
Painon vaikutusta omaan terveyteen voi arvioida laskemalla oman painoindeksinsä tai mittaamalla vyötärön ympärysmitan.
Painoindeksi (BMI, Body Mass Index) on yksinkertainen tapa arvioida, kuinka paljon painat suhteessa pituuteesi. BMI-luku kertoo, onko painosi normaali tai liian korkea.
Vyötärölihavuus on myös tärkeää tunnistaa, sillä vatsaonteloon kertynyt liikarasva aiheuttaa monia sairauksia. Vyötärölihavuus on yksi suurimpia aikuistyypin diabeteksen riskitekijöitä.
Mitä painoindeksini tarkoittaa?
- BMI 18,5-24,9 tarkoittaa normaalipainoa.
- BMI 25-29,9 tarkoittaa liikapainoa/ylipainoa. Tietyt terveysriskit ovat jonkin verran suurentuneet.
- BMI 30-34,5 Lihavuus. Suurentunut riski liitännäissairauksille.
- BMI 35-39,9 Vaikea lihavuus. Huomattavasti suurentunut riski liitännäissairauksille.
- BMI 40 ja enemmän tarkoittaa sairaalloista lihavuutta. Yli 10-kertainen riski kuolla ennenaikaisesti verrattuna normaalipainoon.
Vyötärön mittaaminen
Vyötärölihavuuden voi todeta yksinkertaisesti mittanauhalla, sillä vatsaonteloon kertynyt liikarasva pullistaa vyötäröä. Mittaaminen on aiheellista myös silloin, kun ylipainoa on vähän tai kohtalaisesti (painoindeksi 25–32). Vyötärölihavuudesta eroon pääsy on tärkeää, vaikka liikakiloja ei vielä olisi paljoa.
Vyötärön ympärysmitta mitataan noin 2 cm navan yläpuolelta uloshengityksen lopussa. Lisätietoa vyötärön ympärysmitan mittaamisesta ja raja-arvoista löydät Käypä hoito -suosituksesta.Ulkoinen linkki
Vyötärölihavuutta voi olla normaalipainoisilla
Joskus vatsaonteloon voi kertyä liikaa rasvaa, vaikka painoindeksin perusteella ollaan vielä normaalipainon alueella (painoindeksi alle 25). Tutkimusten perusteella liikarasva vyötäröllä aiheuttaa tällöinkin sairauksia.
Jos huomaa vyötärönsä kasvaneen, kannattaa mitata vyötärönympärys, vaikka vaa´an mukaan ei vielä olisi ylipainoinen. Jos vyötärönympärys osoittautuu liian suureksi, sen pienentäminen muutaman kilon laihduttamisella on terveyden kannalta hyödyllistä.