Kuppa eli syfilis
Kuppa eli syfilis tarttuu suojaamattomassa seksissä, mutta voi tarttua myös veren ja istukan kautta äidistä sikiöön. Kuppa tarttuu suojaamattomassa seksissä jopa kahden vuoden ajan tartunnasta. Kuppa on tavallisempi miehillä kuin naisilla.
Kuppa tiiviisti
- Kuppa on tavallisempi miehillä kuin naisilla.
- Kuppa todetaan verikokeen avulla ja se voidaan hoitaa penisilliinipistoksilla.
- Hoitamaton kuppa muuttuu piileväksi, jolloin potilas on oireeton.
- Osa hoitamattomista potilasta saa jopa vuosia tartunnan jälkeen myöhäiskupan oireita.
Palvelut
Jos epäilet kuppatartuntaa, kannattaa mahdollinen tartunta selvittää laboratoriossa. Kuppa todetaan verikokeen avulla.
Varaa aika verinäytteenottoonJos epäilet kuppaa tai muuta seksitautia, kannattaa varata aika ihotautien erikoislääkärille tartunnan selvittämiseksi.
Voit varata ajan ihotautien erikoislääkärille verkkoajanvarauksesta tai puhelimitse numerosta 010 414 00 (pvm/mpm).
Varaa aika ihotautilääkärilleKupan oireet
Noin 3–4 viikkoa kuppatartunnan jälkeen tartuntakohtaan, yleensä penikseen, häpyhuuliin, emättimeen, peräaukolle, peräsuoleen tai suun limakalvolle, ilmestyy kivuton haavauma, joka parantuu itsekseen muutamassa viikossa. Aina henkilö ei itse huomaa haavaa. Yleensä tässä vaiheessa ei esiinny muita oireita.
Noin 6–8 viikon kuluttua tartunnasta infektio oireilee tavallisemmin pienitäpläisenä ihottumana (roseola). Kämmeniin ja jalkapohjiin voi ilmaantua muutaman millimetrin kokoisia syfilidejä eli kovahkoja papuloita. Limakalvoilla ne voivat muistuttaa jättikokoisia kondyloomia. Ihottuma kestää muutamasta viikosta muutamaan kuukauteen ja ihottuman aikana tartuntavaara toiseen henkilöön on suurimmillaan.
Muita kupan oireita tässä vaiheessa ovat esimerkiksi:
- lämmönnousu ja kuume
- pahoinvointi
- suurentuneet imurauhaset
- hiustenlähtö
Hoitamaton kuppa muuttuu piileväksi, jolloin potilas on oireeton. Osa hoitamattomista potilasta saa jopa vuosia tartunnan jälkeen myöhäiskupan oireita eli iho-oireita sekä vaurioita verenkiertoelimistöön ja limakalvoille. Kuppa voi pitkään hoitamattomana ollessaan aiheuttaa myös neurologisia oireita ja muutoksia keskushermostossa.
Kupan hoito
Kuppa todetaan verikokeen avulla.
Kuppa voidaan hoitaa penisilliinipistoksilla. Kuuri kestää muutaman viikon, minkä aikana kupan leviäminen pysähtyy ja bakteeri häviää elimistöstä.
Asiantuntijana artikkelissa on infektiosairauksien ja sisätautien erikoislääkäri Veli-Jukka Anttila.
Usein kysyttyä kupasta eli syfiliksestä
Noin 3–4 viikkoa kuppatartunnan jälkeen tartuntakohtaan, yleensä penikseen, häpyhuuliin, emättimeen, peräaukolle, peräsuoleen tai suun limakalvolle, ilmestyy kivuton haavauma. Haava parantuu muutamassa viikossa eikä henkilö aina edes huomaa sitä itse. Noin 6–8 viikon kuluttua tartunnasta infektio oireilee tavallisimmin ihottumana, joka kestää muutamasta viikosta muutamaan kuukauteen. Muita oireita voivat olla lämmönnousu ja kuume, pahoinvointi, suurentuneet imurauhaset sekä hiustenlähtö. Hoitamattomana kuppa voi aiheuttaa myöhäiskupan oireita vielä vuosia tartunnan jälkeen.
Kupan ensivaihe voi jäädä huomaamatta, jos kivuton haavauma tulee huomaamattomaan kohtaan. Hoitamaton kuppa muuttuu piileväksi, jolloin potilas on oireeton.
Osalla hoitamattomista potilaista kehittyy jopa vuosia tartunnan jälkeen myöhäiskupan oireita eli iho-oireita sekä vaurioita verenkiertoelimistöön ja limakalvoille. Pitkään hoitamattomana kuppa voi aiheuttaa myös neurologisia oireita.
Jos epäilet tippuritartuntaa, kannattaa mahdollinen tartunta selvittää laboratoriossa. Kuppa todetaan verikokeen avulla.
Kuppa voidaan hoitaa penisilliinipistoksilla. Kuuri kestää muutaman viikon, minkä aikana kupan leviäminen pysähtyy ja tauti häviää elimistöstä.