Sukuelinherpes - oireet ja hoito
Sukuelinherpes eli genitaaliherpeksen on herpes simplex virus (HSV) aiheuttama tulehdus.
Sukuelinherpes eli genitaaliherpes tiiviisti
- Sukuelinherpes on tavallisin sukupuolielinten haavauman aiheuttaja.
- Sukuelinherpes voi uusiutua, mutta uusimista voidaan estää estolääkityksen avulla.
- Noin 20 prosenttia suomalaisista on saanut HSV-2-tartunnan, mutta vain pieni osa heistä oireilee.
- Yleensä huuliherpestä aiheuttava HSV-1-virus voi myös aiheuttaa oireita genitaalialueella.
Palvelut
Jos epäilet sukuelinherpestä tai muuta seksitautia, voit varata ajan ihotautien erikoislääkärille tartunnan selvittämiseksi.
Voit varata ajan ihotautien erikoislääkärillemme verkkoajanvarauksesta tai puhelimitse numerosta 010 414 00. (pvm/mpm)
Varaa aika ihotautilääkärilleSukuelinherpeksen oireet
Sukuelinherpeksen oireet ilmestyvät keskimäärin 4–14 vrk tartunnan jälkeen. Alkuoireet ovat kirvely ja kutina, sen jälkeen ilmestyvät rakkulat genitaalialueelle. Rakkulavaiheesta kehittyy haavavaihe ja sen jälkeen rupivaihe.
Ensimmäinen herpestulehdus on yleensä oirekuvaltaan vaikeampi ja siihen voi liittyä virtsaamisvaikeuksia. Yleisoireina voi olla kuumeilua, päänsärkyä ja lihassärkyä. Oireet kestävät 2–3 viikkoa. Ensimmäinen herpestartunta voi olla myös oireeton.
Sukuelinherpeksen hoito
Viruslääkkeillä voidaan lievittää herpeksen oireita ja lyhentää niiden kestoa sekä vähentää tartuttavuutta. Jos oireet ovat lieviä, viruslääkitystä ei kannata käyttää. Jos oireet ovat hankalat, kannattaa hakeutua lääkärin hoitoon. Tulehdukset, joihin liittyy yleisoireita ja virtsaamisvaikeuksia, voidaan ohjata sairaalahoitoon.
Usein uusiutuvaan herpeksen hoitoon voidaan käyttää estolääkitystä.
Asiantuntijana artikkelissa on infektiosairauksien ja sisätautien erikoislääkäri Veli-Jukka Anttila.
Usein kysyttyä sukuelinherpeksestä
Herpesoireet ilmestyvät keskimäärin 4–14 vrk tartunnan jälkeen. Herpeksen ensimmäiset oireet ovat kirvely ja kutina, sen jälkeen ilmestyvät rakkulat genitaalialueelle. Rakkulavaiheesta kehittyy haavavaihe ja sen jälkeen rupivaihe.
Ensimmäinen herpestartunta voi olla oireeton tai sen oireet voivat olla vaikeampia. Siihen voi liittyä virtsaamisvaikeuksia sekä yleisoireina kuumeilua, päänsärkyä ja lihassärkyä. Oireet kestävät 2–3 viikkoa.
Sukuelinherpeksen eli genitaaliherpeksen aiheuttaa HSV-2 (herpes simplex virus) ja huuliherpeksen aiheuttaa HSV-1-virus. Huuliherpestä aiheuttava virus voi aiheuttaa myös oireita genitaalialueella.
Sukuelinherpes oireilee yleensä rakkuloina genitaalialueen iholla.
Viruslääkkeillä voidaan lievittää herpesoireita ja lyhentää niiden kestoa sekä vähentää tartuttavuutta. Lievissä oireissa viruslääkitystä ei kannata käyttää. Hankalissa oireissa kannattaa hakeutua lääkärin hoitoon. Tulehdukset, joihin liittyy yleisoireita ja virtsaamisvaikeuksia, voidaan ohjata sairaalahoitoon Estolääkitys voi tulla kyseeseen usein uusiutuvan herpeksen hoidossa.