Kondylooman eli visvasyylän oireet ja hoito
Kondyloomat eli visvasyylät ovat yleensä sukuelinten alueella olevia syyliä naisilla ja miehillä. Niiden aiheuttaja on HPV- eli papilloomavirus, joka tarttuu seksikontaktissa, esimerkiksi yhdynnässä, suuseksissä tai käsien välityksellä. Kondomi ja suuseksisuoja suojaavat osittain viruksen tarttumiselta, mutta eivät anna täydellistä suojaa. Aiemmin sairastettu kondylooma ei myöskään suojaa uudelta tartunnalta. Sen sijaan HPV-rokotteella voidaan ennaltaehkäistä kondyloomia.
Kondylooma tiiviisti
- Kondyloomat eli visvasyylät ovat yleensä sukuelinten alueella olevia syyliä
- Kondylooman aiheuttaa HPV- eli papilloomavirus
- HPV- eli papilloomavirus tarttuu seksikontaktissa, esimerkiksi yhdynnässä, suuseksissä tai käsien välityksellä.
- Kondomi ja suuseksisuoja suojaavat osittain.
- HPV-rokotteella voidaan ennaltaehkäistä kondyloomia.
Palvelut
Kondylooma voidaan havaita naisilla esimerkiksi gynekologin tarkastuksessa. Jos havaitset kondyloomaa muistuttavia syyliä, voit varata ajan omalle gynekologillesi verkkoajanvarauksesta tai puhelimitse numerosta 010 414 00. (pvm/mpm)
Varaa aika gynekologilleJos epäilet kondyloomaa, voit myös varata ajan ihotautien erikoislääkärille tartunnan selvittämiseksi.
Voit varata ajan ihotautien erikoislääkärille verkkoajanvarauksesta tai puhelimitse numerosta 010 414 00 (pvm/mpm).
Varaa aika ihotautilääkärilleKondylooman eli visvasyylän oireet
Kondylooman oireet vaihtelevat yksilöllisesti ja esiintyvät eri tavalla miehillä ja naisilla. Monilla tartunnan saaneilla ei ole näkyviä oireita, minkä takia tartuntaa epäillessäsi on hyvä hakeutua tutkimuksiin.
Kondylooman oireet miehellä
Miehellä kondylooma voi aiheuttaa oireena syyliä esimerkiksi terskaan, siittimen varteen, peräaukon alueelle tai kivespusseihin. Osalla tartunnan saaneista ei todeta näkyviä kondylooman oireita. Tartunnasta syylien oireiluun ja ilmaantumiseen voi kulua kuukausia tai jopa vuosia.
Kondylooman oireet naisella
Naisella kondylooma voi tulla ulkosynnyttimiin tai emättimeen. HPV-tartunta on naisilla lähes aina täysin oireeton, ja papilloomaviruksen aiheuttama tulehdus voi löytyä sattumalta HPV-testillä tai papa-kokeessa. Gynekologisi auttaa sinua hoidossa eteenpäin ja käy kanssasi läpi, kuinka usein papa-koe kannattaa ottaa.
Kondylooman eli visvasyylän hoito
Kondylooma voidaan havaita naisilla esimerkiksi gynekologin tarkastuksessa ja miehillä lääkärin tutkimuksessa. HPV-tartuntaa ei voida todeta verikokeilla. Sukuelinten kondyloomia voidaan hoitaa esimerkiksi penslaus-, jäädytys- tai laserhoidoilla.
Asiantuntijana artikkelissa on infektiosairauksien ja sisätautien erikoislääkäri Veli-Jukka Anttila.
Usein kysyttyä kondyloomasta
Kondylooma eli visvasyylä on yleensä sukuelinten alueella oleva syylä. Kondyloomia voi esiintyä naisilla ja miehillä. Niitä aiheuttaa HPV- eli papilloomavirus, joka tarttuu seksin välityksellä.
Naisella HPV-tartunta on lähes aina täysin oireeton. Kondylooma voi tulla ulkosynnyttimiin tai emättimeen ja löytyä sattumalta HPV-testillä tai papakokeessa. Myös osalla HPV-tartunnan saaneista miehistä ei todeta näkyviä kondyloomia, mutta osalla virus voi aiheuttaa syyliä esimerkiksi terskaan, siittimen varteen, peräaukon alueelle tai kivespusseihin. Tartunnasta syylien ilmaantumiseen voi kulua kuukausia tai jopa vuosia. Jos havaitset kondyloomaa muistuttavia syyliä, voit varata ajan omalle gynekologillesi tai iho- ja sukupuolitautien erikoislääkärille.
Kondylooman aiheuttava HPV- eli papilloomavirus tarttuu seksin välityksellä, esimerkiksi yhdynnässä, suuseksissä tai käsien välityksellä. Kondomi ja suuseksisuoja suojaavat osittain tartunnalta, mutta eivät täysin. Ainoastaan HPV-rokotteella voidaan ennaltaehkäistä kondyloomia.
HPV-tartuntaa ei voida todeta laboratoriotutkimuksilla, vaan kondylooma voidaan havaita lääkärin kliinisessä tutkimuksessa, naisilla esimerkiksi gynekologin tarkastuksessa.