5 vinkkiä parisuhteen hyvinvointiin
19.5.2017
Parisuhteen hyvinvointiin tepsivät miltei samat vinkit kuin omastakin hyvinvoinnista huolehtimiseen.
Vinkki 1: Positiivinen elämänasenne
Positiivinen elämänasenne koetaan käsitteenä paljon hoettuna kliseenä, mitä se ei ole. Se on tärkeä asia, joka toimii parisuhteen hyvinvoinnin kulmakivenä. Negatiivinen ja pessimistinen ilmapiiri tarttuu toisiin ihmisiin, varsinkin kumppaniin, jonka kanssa yleensä ollaan paljon yhdessä.
Turha taaksepäin katsominen, pieleen menneiden asioiden ja ongelmien vatvominen – näitä kannattaa välttää. Erehdyksistään voi ottaa opiksi, mutta niihin ei kannata juuttua. Useimmat ihmiset haluavat hyvää muille ja heihin voi luottaa. Huumori ja valoisa elämänasenne ovat tärkeitä asioita, jotta parisuhde voi hyvin.
Mikäli jostain syystä jotkut menneet asiat ahdistavat kohtuuttomasti, niistä yli pääsy tuntee vaikealta. Asiat voivat olla mielessä häiritsevän pitkään ja kuormittavat sinua ja suhdettasi. Tällöin kannattaa kääntyä ammattilaisen puoleen. Kuormittavista ajatuksista on turha kärsiä.
Vinkki 2: Stressin välttäminen
Varsinkin pitkäaikainen jatkuva liiallinen kuormitus uuvuttaa ihmisen ja sitä kautta parisuhde alkaa voida huonosti. Riittävän hyvä fyysinen ja psyykkinen hyvinvointi on tärkeää.
Työikäisillä ihmisillä sopivaan rajaan asti vaativatkin työtehtävät motivoivat ihmistä ja antavat palkitsevan tunteen, jolloin vapaa-ajasta on kiva nauttia yhdessä kumppanin tai mahdollisen muun perheen ja ystävien kanssa. Hyvin usein tänä päivänä työ voi olla hyvinkin kuormittavaa. Omiin työtehtäviin kannattaa vaikuttaa niissä rajoissa kuin se vain on mahdollista, jotta ihminen ei uuvu työtaakkansa alle.
Terveelliseen ravintoon ja riittävään unenmäärään kannattaa kiinnittä ä huomiota. Älypuhelimet ja tietokoneet ovat hyviä palvelijoita mutta huonoja isäntiä, jos työtä tehdään iltaisin ja viikonloppuisinkin.
Lue lisää: Erolta voi välttyä
Vinkki 3: Tunne- ja henkinen yhteys kumppaniin
Tunneyhteys omaan kumppaniin on ainutlaatuinen ja hieno asia, joka on yleensä muodostunut omanlaisekseen jo suhteen alussa. Ajan kuluessa välillä voi tuntua, että tuo yhteys häviää jonnekin – tullakseen taas takaisin.
Vuosikymmenienkin päästä rakkaus voi roihuta, ilo ja riemu kumppanista antaa energiaa ja voimaa elämään. Tämän tunteen vaalimiseen ja kunnioittamiseen kannattaa panostaa. Hyvä henkinen yhteys voi muodostua vieraaseenkin ihmiseen vaikkapa lyhyen satunnaisen kohtaamisen aikana.
Oman kumppanin kohdalla on tärkeää säilyttää ja kehittää henkistä yhteyttä. Keskustelu, kuuntelu, myötäeläminen ja välillä myös hiljaa olokin kumppanin kanssa, ovat kaikki tärkeitä asioita. Yhdessäolo, vaikkapa kivaa ohjelmaa katsoen, voi olla mitä parasta parisuhteen hyvinvointia ylläpitävää asiaa.
Yhteisiä harrastuksia, kuten kävelylenkkejä luonnossa, kannattaa kumppanin kanssa suosia. Aito kiinnostus myös siihen, mitä parin ulkopuolisessa maailmassa tapahtuu, on tärkeää. Tulee uusia mielenkiintoisia asioita, joista voi sitten keskustella ja vaihtaa ajatuksia kumppanin kanssa.
Vinkki 4: Onnellinen seksuaalisuus
Seksuaalisuuden toteutus on hieno rikkaus ihmiselämässä. Jos sen alueella ilmenee ongelmia, niihin on useimmiten saatavissa apua. Liian usein ihminen tai pari saattaa odottaa jopa vuosia ennen kuin apua haetaan. Toisinaan ongelma, jonka ihminen olettaa olevan hänen ”korviensa välissä”, onkin fysiologinen, jolloin lääkehoito voi auttaa. Tämän takia Mehiläisen terveydenhuolto on ihanteellinen avunsaannin osalta myös parisuhde- ja seksuaaliongelmissa; asiantuntijat voivat tehdä yhteistyötä keskenään.
Liian usein pari päätyy turhaan eroon, vaikka apua olisi ollut saatavissa. Haluttomuus, toisistaan eroavat halut, erektio-ongelmat, intohimon puute tai mikä tahansa ongelma, joka seksuaalisuuden alueella onkaan – apua on saatavilla. Terapiasta voi aloittaa. Hyvä terapeutti ohjaa eteenpäin oikean asiantuntijan luokse, jos hän epäilee fysiologisen vaivan olevan kyseessä.
Vinkki 5: Vastuu omasta parisuhteesta
Lähes kaikki parisuhteessa olevat ihmiset kokevat suhteessaan jossain vaiheessa myös ongelmia. Ilojen ja surujen ohella myös erilaiset vaikeudet ovat osa elämää eikä niitä pidä turhaan pelätä.
Lyhytaikaisista parisuhdeongelmista ihmiset yleensä pääsevät yli. Niistä on myös mahdollisuus ottaa oppia. Parhaimmillaan ongelmista ylipääsy lujittaa suhdetta. Kohdalle tullut vaikeus on yhdessä voitettu, elämä jatkuu. Mutta jos ongelma pitkittyy, se alkaa kohtuuttomasti kuormittaa suhdetta ja se alkaa häiritä myös kummankin osapuolen elämää kokonaisuudessaan. Jos tyytymättömyyden tila on kestänyt yli puoli vuotta, kannattaa kääntyä asiantuntijan puoleen.
Jatkuvan riitelyn noidankehästä on turha kärsiä. Äkillisissä kriiseissä, vaikkapa pettämisen ollessa kyseessä, apua kannattaa lähes aina hakea niin pian kuin mahdollista.
Lue lisää: Miten riidellä parisuhteessa oikein?
Blogitekstin on kirjoittanut parisuhde- ja seksuaaliterapeutti Jouni Pölönen, joka uskoo, ettei koskaan ole myöhäistä toimia ja hakea apua, jos ongelmia saa yksin ratkottua.
Jatka keskustelua blogin aiheesta Mehiläisen FacebookissaUlkoinen linkki, TwitterissäUlkoinen linkki tai LinkedInissäUlkoinen linkki!