Työntekijän hyvinvointi
Työelämän asiantuntijoiden sisältöjä hyvinvoinnin edistämiseksi
Työelämä on muuttunut paljon viime vuosien aikana. Työelämä muutoksineenkin vaatii työntekijältä jaksamista, jatkuvaa sopeutumista ja mukautumista ja voi siten kuormittaa hyvinvointia. Työ voi välillä ulottua myös vapaa-ajalle.
Työterveyspalvelut ovat nykyään kokonaisvaltaisempia työhyvinvoinnin palveluita, jotka ovat tulleet perinteisen sairaudenhoidon rinnalle. Työnantaja tarjoaa erilaisia työterveyteen ja hyvinvointiin liittyviä palveluita, mutta omasta jaksamisesta ja palautumisesta kannattaa pitää huolta kokonaisvaltaisesti myös omalla ajallaan.
Olemme koonneet tälle sivulle asiantuntijoidemme tuottamia sisältöjä niin hyvinvoinnin kuin myös työhyvinvoinnin edistämiseksi. Löydät alta monipuolisia sisältöjä, kuten artikkeleita, blogeja, webinaareja ja podcasteja.
Mitä työhyvinvointi on?
Työhyvinvointi syntyy tekemällä työtä hyvässä työyhteisössä. Työhyvinvointia synnyttävät ergonomiset puitteet, kokemus työn hallinnasta ja mahdollisuudesta osallistua sekä hyvä esihenkilötyö ja johtaminen. Ihminen on kuitenkin ennen kaikkea kokonaisuus ja siksi työhyvinvointiin vaikuttaa jokaisen kokonaisvaltainen hyvinvointi. Jos vapaa-ajalla ei palaudu työstä tai mieltä vaivaavat henkilökohtaiset asiat, murheet tai väsymys voivat seurata myös työpaikalle ja vaikuttaa omaan, jopa työyhteisön työhyvinvointiin.
Fyysinen hyvinvointi
Palautuminen
Liikunta
Ravinto
Psyykkinen hyvinvointi
Itsensä johtaminen
Merkityksellisyys
Työ
Sosiaalinen hyvinvointi
Ihmissuhteet
Arvot
Harrastukset
Työntekijän hyvinvoinnin sisällöt
Kiire töissä tai arjen aikatauluttamisessa voi jäädä pysyväksi elämäntyyliksi, jolloin levolle ja unelle ei välttämättä jää riittävästi aikaa. Uni ja lepo vaikuttavat keskittymiseen, työtehokkuuteen, mutta myös mielentilaan. Tutustu tarkemmin unettomuuteen ja sen hoitoon.
Lue lisää:
Riittävästä palautumisesta, unesta ja päivärytmistä kiinnipitäminen on haastavaa nykypäivän kiireisessä arjessa. Palautumisvaje vaikuttaa autonomisen hermostomme tasapainoon negatiivisesti sekä useaan terveyden osa-alueeseen.
Yhdessä Mehiläisen asiantuntijavalmennus ja Firstbeat Life -palvelu tukevat parempaa jaksamista ja koko työyhteisön hyvinvointia ennakoivalla otteella. Firstbeat Life -mittaus antaa luotettavaa tietoa stressin ja palautumisen tasapainosta.
Palautumista pitää joskus harjoitella ja yksi tapa siihen voi olla esimerkiksi Mindfulness harjoittelu
Lue lisää:
- Työterveyspsykologin blogi: Onko sinun aivoillasi työrauha?
- Artikkeli henkisestä ja fyysisestä palautumisesta
- Lomalla alkoholin juomisesta tulee helposti tapa – Kuinka palata arkeen?
Webinaaritallenteet:
Joskus kiire, stressi ja ajanhallinta haasteet voivat ujuttautua työhön jopa salakavalasti ja olla pitkään jatkuessaan uhka työssä jaksamiselle. Tunnista väsymisen ja loppuunpalamisen oireet hyvissä ajoin ja hae tarvittaessa apua työterveydestä tai työpsykologilta. Keskustelun avulla voi löytää työkaluja ymmärtää toimintatapojaan ja keinoja muutokseen.
Lue lisää:
Webinaaritallenteet:
Työuupumus voi kehittyä pitkittyneen työstressin seurauksena. Uupumisen riski korostuu, jos työn olosuhteet ovat kuormittavat, työntekijä altistuu kiireelle ja jos esimerkiksi työilmapiiri aiheuttaa kuormitusta. Tutustu tarkemmin työuupumuksen oireisiin ja puuttumisen keinoihin.
Lue lisää:
Webinaaritallenteet:
Lounastauko, aamupala, riittävä vedenjuonti – hyvinvointi koostuu myös saamastamme ravinnosta, jolla on yhteys mm. vireystasoomme. Tutustu monipuoliseen ruokavalioon ja ruokarytmiin.
Lue lisää:
Työpäivän jälkeen voi väsyttää, eikä liikunta välttämättä maita. Liikunnalla on tutkitusti paljon terveysvaikutuksia ja moni saa liikunnasta apua mm. stressin hallintaan ja univaikeuksiin. Jo arkiliikunta lisää mielen vireyttä ja saattaa olla yllättäväkin helppo ja mielekäs tapa lisätä liikuntaa. Tutustu työfysioterapeutin vinkkeihin arkiliikunnan lisäämiseksi. Liikkuvan työntekijän kannattaa muistaa myös palautumisen tärkeys.
Webinaaritallenteet:
Työntekijöiden ja tiimiläisten välinen vuorovaikutus ei välttämättä synny itsestään, vaan sitä täytyy kehittää. Tutustu eri vuorovaikutustyylien merkitykseen työyhteisössä. Tärkeässä roolissa on yhdessä sovittu ja luotu työkulttuuri, joka luo pohjan hyvälle ja avoimelle työilmapiirille. Välillä kiire ja tiukat aikataulut eivät tahdo jättää tilaa vuorovaikutukselle ja toisten kohtaamiselle. Tiimikavereiden auttaminen saattaa jäädä kiireen jalkoihin. Aina työyhteisö ei siis ole ongelmaton, mutta yhteisönä se voi kehittyä. Mehiläinen tarjoaa työyhteisölle valmennuksia ja auttaa työyhteisöjä kehittymään.
Lue lisää:
- Työterveyspsykologin blogi: Viisi vinkkiä työyhteisön hyvän sykkeen ylläpitämiseksi
- Työpaikkakiusaaminen, sen ennaltaehkäiseminen ja puuttumistavat
Webinaaritallenteet:
Työpäiväämme ja keskittymistämme keskeyttävät sähköposti, tekstiviestit ja muut häiriötekijät. Työssä voi kokea muistin ja keskittymisen vaikeuksia jopa niin, että niiden vuoksi hakeudutaan työterveyteen. Muistin ongelmiin kannattaa suhtautua tietyllä vakavuudella, vaikka kyse harvoin olisikin muistisairaudesta. Tutustu tarkemmin siihen, mitä työmuisti on ja miten sitä hoidetaan sekä työikäisten muistiongelmiin.