Be careful out there!
21.2.2017
Helmi-maaliskuun vaihteessa koulujen hiihtoloma-aika on totuttuun tapaan käsillä. Etelä-Suomen lomalaiset ovat jo tällä hetkellä kohteessa ja meillä muilla lomakuume hipoo huippulukemia. Mutta mitä kannattaa pitää mielessä kun itse lomaviikko on joko alussa tai vasta edessäpäin ja suksiboksin pakkaamista vasta suunnitellaan?
Suksia auton katolle ladatessani tai viimeistään niitä mökin suksivarastoon kantaessani olen yrittänyt käydä läpi harrastusvälineiden kuntoa. Ovatko siteet päällisin puolin kunnossa ja laskuvälineiden kohdalla oikein säädetyt? Laskettelusukset kääntyvät kovin paljon paremmin (ja turvallisemmin) kun kantit on teroitettu oikein. Vielä perilläkin on yleensä mahdollista kiikuttaa heikkokuntoiset välineet tarkastukseen ja huoltoon - yleensä priimakuntoiset (ja turvallisemmat) sivakat huolletaan kuntoon yön yli -toimitusajalla. Välineiden hyvään kuntoon kuuluu myös se, että ne ovat oikean kokoiset. Ainakin meidän perheessä on tehty yllättäviä havaintoja liian lyhyistä suksista tunturin juurella vaikka sivakat juuri viime vuonna olivat sopivan mittaiset…
Ennen ensimmäistä lenkkiä tai laskettavan mäen valintaa kannattaa hetki pohtia myös suksien kuljettajan kuntoa. Itse suunnittelen joka vuosi hiihtäväni vähintään sen 500 kilometriä ennen lomaviikkoa ja viettäväni parikymmentä päivää mäessä jotta suksi luistaisi ja kantti mäessä purisi. Ja löydän itseni hymyilemästä noille syksyisille suunnitelmille kun suunnittelen ensimmäisiä lomapäivien aktiviteetteja. Pieni itsepetos taitaa olla varsin inhimillistä mutta lomaa ei kannata pilata vetämällä reisiä jumiin viidenkympin mahtilenkillä kolmen tunturin ylityksineen, jos pisin hiihdetty matka alkutalvesta olikin 7.5 kilometriä lähiladulla. Ensimmäinen urheilupäivä on hyvä ottaa rennolla asenteella jo senkin vuoksi, että harva meistä asuu hiihtokeskuksen naapurissa ja niinpä takana tuppaa olemaan jonkinmoinen matkustuspäivä omine rasitteineen
Voi olla, että perhelomalainen ei harrasta humppaamista hiihtokeskuksen viihdeareenalla kello neljään asti yöllä mutta jo vähän pidemmän illanistumisen lomassa nautitulla alkoholillakin saattaa olla joskus yllättäviä vaikutuksia seuraavan päivän pelikuntoon. Tämä kannattaa muistaa kun kahviavecien lomassa kaivetaan esille latukarttaa ja ruvetaan suunnittelemaan seuraavan päivän koitosta. Urheilun ammattilaiset harvemmin lähtevät hakemaan kauden parasta suoritusta saunaillan kautta, eikä sitä voi suositella hiihtolomalaisellekaan. Jos tekee mieli suunnitella hyvästä ruoasta ja juomasta kertyneiden kalorien polttamista, niin parempi hetki sille on hyvin nukutun yön jälkeen. Rentoutuminen kuuluu lomaan siinä missä ulkoilukin, kyse on asioiden oikeasta rytmityksestä!
Kaikesta maltista ja varautumisesta huolimatta lomalla voi myös sattua. Sitä ajatellen suosittelen lämpimästi tekemään pikku tarkistuksen omaan vakuutusturvaan: Onko matkavakuutus voimassa? Onko matkavakuutuksessa poissulkupykäliä joidenkin lajien suhteen? Olen toiminut muutamana talvena hiihtokeskuksen lääkäriasemalla ortopedina ja noissa hommissa on tullut todettua, että rannemurtuma on harmittava takaisku odotetulle lomalle. Aavistuksenomaisesti harmistusta näyttäisi kuitenkin lievittävän, jos hoitokulujen maksaja ja hoitopolku on selvillä heti alusta lähtien ja huomion voi siirtää seuraavan hiihtoloman suunnitteluun!
Kirjoittaja Tero Yli-Kyyny on ortopedi, joka paikkailee ladulla ja rinteessä syntyneitä vammoja - silloin kun ei ole itse niitä siellä hankkimassa!
Jatka keskustelua blogin aiheesta Mehiläisen Facebookissa Ulkoinen linkki, TwitterissäUlkoinen linkki ja LinkedInissäUlkoinen linkki!