Gynekologille missä vain – miten etävastaanotto toimii?
20.4.2020
Gynekologikäynnit on totuttu perinteisesti hoitamaan vain lähivastaanotolla, mutta tämän kevään poikkeuksellinen tilanne on tuonut muutoksen myös gynekologikäynteihin: moni gynekologinen vaiva on mahdollista hoitaa etänä. Etävastaanotolla onkin monia hyötyjä verrattuna perinteiseen lähivastaanottoon. Etävastaanotto ei ole paikkaan sidottua, mikä mahdollistaa vastaanotolle pääsyn myös syrjäseuduilta tai vaikkapa mökiltä käsin.
Etävastaanotolla pitää toki hyväksyä myös se mahdollisuus, että vaivan hoito ei onnistu pelkästään etänä, vaan saatetaan päätyä sopimaan seuraava käynti lähivastaanotolle. Etävastaanotto ei kuitenkaan ole hukkaan heitettyä aikaa, sillä lääkäri on saanut jo paljon arvokasta tietoa tulevaa vastaanottokäyntiä varten, jolloin aika vastaanotolla saadaan tehokkaasti käytettyä itse tutkimukseen.
Lue myös: Tietoa etävastaanotosta puhelimitse - miten varaan etävastaanoton?
Milloin gynekologin etävastaanotolle?
Gynekologin etävastaanotto tapahtuu yleensä puhelimitse. Etävastaanotolle voi tulla, jos kyseessä on esimerkiksi raskaudenehkäisyneuvonta, lievien limakalvo- tai kuukautisvaivojen hoito tai vaihdevuosioireiden arviointi. Jos vaiva ei vaadi gynekologista tutkimusta eikä vaivan taustalla epäillä mitään vaarallista syytä, voi asian hoitaa myös etänä.
Etävastaanotto ei sovellu esimerkiksi akuutteihin hätätilanteisiin, kuten silloin, jos kyseessä on runsas vuoto, voimakas infektio-oire, raskausongelma, monimutkainen tai pitkäkestoinen vaiva tai jos itse vaivan lisäksi on merkittäviä perussairauksia.
Etävastaanottoa voidaan käyttää myös tukemaan myöhempää lähivastaanottokäyntiä. Etänä voidaan kartoittaa potilaan oireita ja taustatietoja, käydä läpi aiempia tutkimustuloksia sekä antaa alustavia hoitoehdotuksia.
Koska tilanteen arviointi etänä ilman lääkärin tekemää fyysistä tutkimusta on vaativampaa, se asettaa erilaisia vaatimuksia. Etävastaanotto ei sovellu kokemattomalle lääkärille, koska kliinisen arviointikyvyn pitää olla etätyössä erittäin hyvä, mikä vaatii yleensä vuosien aiempaa lähivastaanottotyötä.
Et ävastaanotto vaatii hyvän kommunikaation sekä lääkäriltä että asiakkaalta. Tämän vuoksi yhteinen kieli on edellytys etävastaanotolla, sillä asiakkaan tulee pystyä kertomaan vaivastaan lääkärille riittävän hyvin, jotta lääkäri voi suunnitella sopivan ratkaisun tilanteeseen.
Lähivastaanotto kasvotusten on normaalitilanteessa edelleen ensisijainen tapa hoitaa gynekologiset vaivat ja sitä kannattaa suosia. Koska etävastaanotto soveltuu vain rajattuihin asioihin, sen tehtävä onkin vain täydentää gynekologin tarjoamia palveluja.
Vinkit gynekologin etävastaanotolle valmistautumiseen
Aivan kuten perinteisellekin vastaanotolle, kannattaa myös etävastaanotolle valmistautua, jotta vastaanotto onnistuisi sujuvasti. Alla vinkit valmistautumiseen:
1. Anna OmaKannassaUlkoinen linkki suostumus potilastietojesi luovutukseen. Näin lääkärisi voi nähdä tarpeellisia sairaskertomustietojasi
2. Kirjaa itsellesi seuraavat asiat ylös ja/tai ota esille:
- nykyinen lääkitys annoksineen
- tiedot kuukautisista (kuukautiskierron pituus, vuodon kesto, viimeiset kuukautiset)
- tiedot mahdollisista raskauksista ja synnytyksistä
- tiedot gynekologisista sairauksista ja leikkauksista
- lääkeallergiat
- mahdolliset perinnölliset riskitekijät (esimerkiksi syöpä tai veritulppa lähisukulaisella)
- sairaskertomustekstit ja tutkimustulokset, jos sinua on hiljattain hoidettu muissa hoitolaitoksissa.
3. Valitse sellainen paikka, jossa pystyt ilman häiriöitä keskustelemaan lääkärisi kanssa asioistasi.
4. Pidä puhelin ladattuna ja päällä sekä ole valmiina vastaamaan sovittuna aikana.
Etänä matalampi kynnys kysyä intiimeistä vaivoista
Etävastaanotto voi madaltaa kynnystä ottaa yhteys gynekologiin, kun ei tarvitse jännittää fyysistä tutkimusta. Osalle voi myös olla helpompaa puhua intiimeistä vaivoistaan etänä kuin kasvotusten. Lisäksi voi olla helpompaa tulla myöhemmin lähivastaanotolle, kun on ensin tutustunut lääkäriin puhelimitse eikä tarvitse jännittää, millainen tyyppi on myöhemmin vastassa.
Voikin todeta, että lähivastaanotoilla olemme asiakasta lähellä, mutta etävastaanottojen avulla nyt entistäkin lähempänä!
Blogitekstin on kirjoittanut Tuuli Soini, LT, joka on Mehiläisen valtakunnallinen vastuugynekologi.