Jouluksi aivorauhaa
20.12.2018
Tänä jouluna toivon lahjaksi herätyskelloa: perinteistä pattereilla toimivaa herätyskelloa, joka tikittää sänkyni vieressä yöpöydällä näyttäen, kuinka monta tuntia aamuun on. Miksi odotan tätä lahjaa kovasti? Uskon, että pienen pieni muutos älypuhelimeni käytön vähentämisessä voi käynnistää suuremman positiivisen kierteen, jonka ansiosta oma ja läheisteni hyvinvointi lisääntyy huimasti.
Lääkärinä ja uneen perehtyneenä ihmisenä tiedän hyvin unen olevan ensisijaisen tärkeää aivojen hyvinvoinnin kannalta. Hyvänlaatuinen uni puhdistaa aivoista kuonan ja huuhtelee stressihormonit.
Kun uni kärsii, muisti pätkii ja mieli on kireä. Tiedän myös, kuinka haitallista puhelimen sininen valo on unenlaadulle ja miten sähköpostien ja viestien vilkuilu illalla lisää aivojen vireystilaa ja vaikeuttaa nukahtamista.
Jostain syystä en silti ole ostanut pientä herätyskelloa itselleni, vaikka sen avulla voisin siirtää herätykset puhelimestani herätyskelloon ja lopettaa puhelimeni vilkuilun juuri ennen nukahtamista. Olen luultavasti alitajuisesti vältellyt herätyskellon hankkimista, koska en ole halunnut luopua yöpöydälläni olevasta puhelimesta, vaikka se onkin verkottomassa lentokonetilassa öisin. Tämän ajatteleminen saa minut tiedostamaan, että minun ja puhelimeni välillä on voimakas side. Olen toistuvasti päättänyt olla avaamatta puhelintani enää kello 22 jälkeen, mutta silti olen toistuvasti rikkonut tämän itselleni tekemäni lupauksen. Uskon, että perinteisen herätyskellon avulla voisin vihdoin oppia uusille tavoille.
Haastattelin hiljattain ihannoimaani psykologian tohtori ja aivojen asiantuntija Mona Moisalaa podcast-ohjelmaani varten, ja puhuimme aivojen kuormittumisesta (kuuntele DocEmilia-podcast-jaksoUlkoinen linkki). Älypuhelin vaikuttaa voimakkaasti aivojen kuormittumiseen, koska laite mahdollistaa multitaskaamisen missä ja milloin tahansa. Kahvilassa ei enää olla vain kahvilla, vaan käydään läpi samalla sähköposteja. Kun kirjoitan tätä tekstiä huomaan, miten vieressä äänettömällä olevan puhelimeni näytölle ilmaantuu ilmoitus uudesta viestistä. Aivoissa vapautuva dopamiini ohjaa minua avaamaan viestin, ja keskittymiseni herpaantuu taas hetkeksi.
Edes työpaikan lounastauolla ei välttämättä enää keskustella työkaverien kanssa ruokapöydän ääressä, vaan moni selailee puhelintaan samaan aikaan, kun istuu omalla työpisteellään latoen salaattia naamaan muovisesta astiasta. Aivot hädin tuskin tunnistavat tällaista tilannetta ruokailuksi. Aivojen etulohkot jatkavat kuormittumistaan ja stressihormonit vapautumistaan. Näiden tapojen jatkuessa päivästä toiseen muutokset alkavat näkyä myös mantelitumakkeessa. Alamme reagoida ärsykkeisiin yliherkästi ja ylitunteellisesti, ja pelot ottavat helpommin vallan. Kotona riita lähtee käyntiin pienestä, ja tyyntyminen on vaikeampaa.
Kun kotona illallisen jälkeen olisi viimein otollinen hetki antaa aivoille ansaittua lepoa, tartumme rakkaaseen puhelimeemme ja alamme selata, mitä Facebookissa ja Instagramissa on tapahtunut päivän aikana. Dopamiini- ja serotoniinipuuskat antavat hetkellisiä hyvän olon tunteita ja saavat olomme tuntumaan rauhoittuneelta, mutta todellisuudessa aivomme kaipaisivat jotain aivan muuta. Aivomme tarvitsevat nimittäin aitoa kosketusta ja toisen ihmisen läsnäoloa. Kiitollisuuden tunnetta ja positiivisia ajatuksia. Nämä asiat saavat oksitosiinin virtaamaan ja huuhtelemaan stressihormoneja aivoistamme ja rauhoittavat myös mantelitumakkeen.
Aivojen ylikuormittumisen estämiseen ei tarvita ihmeitä, vaan muutoksen saa aikaan pienillä asioilla: Olemalla läsnä pienissä arjen hetkissä. Ottamalla pieniä taukoja älylaitteista. Tarttumalla kirjaan puhelimen sijasta. Jättämällä puhelimen kotiin metsälenkin tai joulukirkon ajaksi. Koskettamalla kumppania tai läheistä vähän useammin ja hieman pidempään. Leipomalla pipareita lasten kanssa. Makaamalla saunan lauteilla. Käpertymällä sohvalle tuijottelemaan joulukuusta. Miettimällä, mistä asioista kokee tänä vuonna kiitollisuutta. Näillä pienillä hetkillä ja ajatuksilla voi saada aikaan ihmeitä joulun aikaan. Niin, ja ostamalla joululahjaksi vanha kunnon herätyskello.
Levollista joulunaikaa,
Emilia
Kirjoittaja on Mehiläisen lääkäri Emilia Vuorisalmi.