Karsastus haittaa lapsen elämää ja siksi sitä kannattaa hoitaa
17.10.2022
Näköaistilla on suuri vaikutus lapsen elämään. Oireet silmissä vaikuttavat jopa lapsen psyykeen ja itsetunnon kehittymiseen sekä viihtyvyyteen koulussa ja kavereiden kanssa.
Työssäni lasten silmälääkärinä kohtaan eri ikäisiä lapsia, jotka on ohjattu vastaanotolleni neuvolasta tai kouluterveydenhoitajalta silmiin ja näköön liittyvien oireiden vuoksi. Toisinaan vanhemmat varaavat suoraan ajan vastaanotolle.
Yksi tyypillinen syy, miksi lapsi tulee vastaanotolleni on se, etteivät lapsen silmät katso samaan suuntaan. Myös koulussa tai päiväkodissa on saatettu huomata, että lähityöskentelyssä tai lukemisessa on vaikeuksia. Syy oireisiin saattaa löytyä karsastuksesta.
Karsastuksen oireet vaihtelevat. Katseen harhailun lisäksi lapsi saattaa siristellä silmiään tai joskus nähdä asioita kahtena. Osalla lapsista karsastus on jatkuvaa, mutta toisilla oireita esiintyy ainoastaan ajoittain, esimerkiksi väsyneenä.
Taipumus karsastukseen on ihmisen ominaisuus siinä missä hiusten tai silmien väri, joten siitä ei varsinaisesti pääse eroon. Mikäli karsastuksesta kuitenkin aiheutuu häiritseviä vaivoja, on niitä mahdollista hoitaa. Ihmisen kahta silmää ohjailee yhteensä 12 lihasta – jos nämä lihakset eivät toimi tasapainossa keskenään, silmä katsoo väärään suuntaan.
Karsastukseen saa hoitoa
Karsastuksen oireita hoidetaan ensisijaisesti silmälasien avulla. Laseihin voidaan tarvittaessa myös hioa valoa taittava prisma, joka auttaa silmää pysymään lepoasennossa. Jos oireet eivät lievity silmälaseilla, voidaan karsastusta helpottaa leikkauksen avulla. Hoidon tavoitteena on minimoida karsastuksesta aiheutuvat vaivat ja parhaimmillaan päästä niistä kokonaan eroon.
Alle kouluikäisillä karsastus voi johtaa siihen, että karsastavan silmän näöntarkkuus ei kehity niin hyväksi kuin se voisi tai näkö voi jopa taantua. Tämän vuoksi on tarpeen ohjata alle kouluikäinen karsastava lapsi silmälääkärin tutkittavaksi, sillä myöhemmin heikkonäköisyyteen ei välttämättä voida enää vaikuttaa.
Lapselle kannattaa olla rehellinen
Kannustan vanhempia ottamaan asian puheeksi neuvolassa, kouluterveydenhoitajalla tai terveysasemalla, mikäli epäilee lapsen silmissä tai näössä olevan ongelmia. Vanhempi on tiiviisti mukana lapsen arjessa, joten hänellä on mahdollisuus huomata orastavatkin oireet.
Työni ja omien lasten kautta olen oppinut, että lapset ovat erilaisia persoonia siinä missä aikuisetkin. Toisten lasten kanssa kaikki sujuu mutkattoman helposti, mutta toisten kanssa pitää käyttää luovuutta ja löytää erilaisia tapoja viedä tilannetta vastaanotolla eteenpäin, jotta tarvittavat tutkimukset saadaan tehtyä. Jokaisen potilaan kohdalla ei voi toimia samalla tavalla ja tilanteen vaatiessa pitää osata olla joustava.
Tilanne silmälääkärin vastaanotolla voi olla lapselle uusi ja jännittävä, joten haluaisin muistuttaa myös vanhempia antamaan lapselle tilaa. Lapselle kannattaa olla rehellinen ja esimerkiksi kertoa, että silmätippojen laitto voi tuntua hieman epämiellyttävältä, mutta se on nopeasti ohi. On tärkeää luoda luottamusta ja onnistumisen kokemuksia, jotta lapsi uskaltaa tulla lääkärin vastaanotolle myös jatkossa.
Lempimuumihahmoni?
Mahtava ja rohkea Pikku Myy, joka innostuu kaikesta uudesta, eikä pelkää kokeilla erilaisia asioita. Vaikka Pikku Myy saattaa toisinaan olla teräväkielinen, on hän pohjimmiltaan hyväntahtoinen.
Blogitekstin kirjoittaja on lasten silmälääkäri Suvi Lähdeoja, jonka vastaanotto on Helsingin Töölössä ja Espoon Leppävaarassa.