Kiukuttaako tai väsyttääkö? Kyse voi olla andropaussista
11.6.2018
Kiukuttelu, väsymys ja fyysinen heikkous voivat olla merkki miehen vaihdevuosista, eli andropaussista. Iän myötä miessukupuolihormonin (testosteronin) tuotanto laskee, mikä voi näkyä monenlaisena oireiluna. Aina ei kuitenkaan tarvitse turvautua hormonihoitoon, vaan usein pelkkä ryhtiliike elintapojen suhteen voi auttaa vähentämään vaivoja ilman varsinaista lääkitystä.
Verrattaessa naisten menopaussia miesten andropaussiin, vaihdevuosivaivat ja oireet voivat olla hyvin samankaltaisia. Oireiden ilmenemisvauhti miehillä on kuitenkin merkittävästi hitaampi. Naisilla menopaussin oireet tulevat nopeammin – vain muutamassa vuodessa. Miehillä testosteronin tuotanto heikkenee sen sijaan hiljalleen, ja oireiden ilmaantumista ei välttämättä havaitse.
Testosteronin pitoisuus verenkierrossa laskee noin prosentin vuodessa 40 ikävuodesta lähtien. Muutoksen seurauksena 70-vuotiaalla miehellä hormonipitoisuus voi olla jopa 40 % alhaisempi kuin nuorella miehellä.
Andropaussin oireet muistuttavat stressioireita
Lyhyt pinna, ärtyisyys, unettomuus, fyysinen heikkous ja erektiohäiriöt – nämä oireet voisivat aivan yhtä hyvin luetella myös stressin aiheuttamiksi. Samat oireet ovat myös tyypillisiä andropaussin oireita. Nuorilla, kolmekymppisillä ja kiireisillä miehillä oireilun taustalla vaikuttaakin usein työstressi, kun taas yli 40- tai 50-vuotiailla miehillä taustalla voi olla myös testosteronitasojen laskun aiheuttama muutos kehossa.
Vaikka miehellä olisikin matala testosteronitaso, ei se aina tarkoita, että hormonitason lasku aiheuttaisi erektiohäiriöitä tai muita oireita. Elimistö voi myös tottua siihen, että hormonitasot ovat alemmalla tasolla eivätkä miehen vaihdevuodet vaikuta millään tavalla. Lisäksi on hyvä muistaa, että testosteronitason tulee olla merkittävästi alentunut, jotta se aiheuttaisi erektio-ongelmia. Sukupuolisen halukkuuden vähenemisen tai erektiohäiriöiden taustalta löytyy usein muita syitä.
Elintapaohjausta hormonihoidon sijaan
Miehet pohtivat vastaanotolla melko paljon sitä, voisiko epämääräisen oireilun taustalta löytyä testosteronivaje, joka selittäisi muun muassa väsymystä, erektiohäiriöitä ja lihasvoiman heikkenemistä. Monesti oireilun voi kuitenkin laittaa myös ylipainon tai kehnojen elintapojen piikkiin. Jos henkilöllä on laboratoriotutkimusten perusteella todettu testosteronivaje ja selvä ylipaino, harvoin päädytään testosteronihoitoon.
Tilannetta onkin aina hyvä tarkastella kokonaisuutena. Ennen hormonihoidon aloittamista on kartoitettava elintapojen mahdollinen vaikutus. Miessukupuolihormonin lasku voi löytyä oireilun taustalta, mutta epäterveelliset elintavat, kuten tupakointi, liikkumattomuus ja alkoholinkäyttö, vahvistavat oireita, jotka elämäntaparemontilla saadaan aisoihin.
Edelleen miehet hakeutuvat melko myöhäisessä vaiheessa – ja oireilua pitkään sietäneenä – vastaanotolle, vaikka juttuihin miehen vaihdevuosista törmää selvästi enemmän kuin vuosia sitten. Kynnys erektiohäiriöiden selvittämiseksi on selvästi madaltunut, sillä miehet ovat suhteellisen hyvin tietoisia siitä, että ne ovat usein helposti hoidettavissa. Useimmiten verenpaineeseen, ylipainoon tai sokeriarvoihin eivät miehet kuitenkaan suhtaudu aivan samanlaisella vakavuudella. Elintapojen vaikutus tulee monelle yllätyksenä.
Blogitekstin on kirjoittanut Felicitas Mehiläisessä vastaanottoa pitävä professori, naistentautien, synnytysten ja gynekologisen endrokrinologian erikoislääkäri Juha Tapanainen, jolla on andrologian erityspätevyys.