Kohti turvallisempaa kuvantamista
28.11.2024
Lääketieteellinen kuvantaminen on keskeinen osa monen sairauden ja vamman diagnostiikkaa ja seurantaa, sekä kiinteä osa kokonaisvaltaista hoitoketjua. Mehiläisen kuvantamisen datassa havaitaan samanlaisia trendejä kuin alalla yleisesti – yksi keskeisimpiä asioita on magneettitutkimusten määrän lisääntyminen. Magneettitutkimuksilla päästään usein täsmällisempään ja varhaisempaan diagnostiikkaan ilman natiiviröntgenkuvausten tuomaa säderasitusta.
Natiiviröntgenkuvausten määrä on pysynyt puolestaan tasaisena suhteessa fyysisiin lääkärikäyntien määriin, vaikka merkittävä osa asioinnista on siirtynyt digitaalisiin kanaviin. Suhteessa kaikkiin lääkärikäynteihin natiiviröntgenkuvausten määrät ovat siis laskeneet.
Laskua röntgentutkimuksissa – magneettitutkimukset etusijalla
Lannerangan röntgentutkimusten määrä lääkärikäynteihin suhteutettuna on vähentynyt merkittävästi 20 vuoden seurannassa. Tätä seurataan erityisesti alle 40-vuotiaiden ikäryhmässä, sillä säteilyrasituksen välttäminen on sitä tärkeämpää, mitä nuorempi henkilö on kyseessä. Kyseisen tutkimuksen osuus kaikista röntgentutkimuksista on tänä vuonna ollut alle 40-vuotiailla potilailla vain 1,2 %. Suhteellinen osuus on laskenut noin viidesosaan vuodesta 2004 vuoteen 2024.
Asia on laadun näkökulmasta tärkeä, koska lannerangan röntgenkuvien aiheuttama säteilyrasitus on merkittävä ja magneettikuvaus lähes aina soveltuvampi tutkimus, mikäli kuvantamista ylipäätään tarvitaan. Yksi lannerangan röntgenkuvaus aiheuttaa säteilyrasitusta suurin piirtein saman verran kuin 30 keuhkojen röntgenkuvaa. Muihin natiiviröntgenkuvauksiin verrattuna lannerangan röntgen kuuluu siis eniten säderasitusta aiheuttaviin kuvantamistutkimuksiin.
On hienoa nähdä, että lannerangan röntgenkuvausten suhteellinen määrä on vuosien varrella laskenut merkittävästi Mehiläisessä etenkin nuorilla aikuisilla. Mikäli kuvantamista esimerkiksi alaselkäkipuisella potilaalla ylipäätään tarvitaan, on magneettikuvaus lähes aina ensisijainen menetelmä. Magneettikuvaus tuo potilaalle merkittävästi enemmän hyötyä, kuin usein hyödyttömäksi jäävä lannerangan röntgenkuvaus. Jatkamme kuitenkin yhä määrätietoista työtä kouluttamalla lääkäreitämme oikean kuvantamismenetelmän valintaan.
Laatua ja turvallisuutta vertaisarvioinnilla
Yksityissektorilla röntgenlääkäreiden työn laadunvalvonta on perinteisesti ollut haastavaa. Röntgenlääkäri tekee usein työtä yksin ja saa melko harvoin ylipäätään palautetta työstään. Mehiläisessä radiologisten lausuntojen laatua valvotaan vertaisarvioinnilla. Tämä tarkoittaa, että tietty prosenttiosuus valitun kuvantamistutkimuksen lausunnoista ohjataan satunnaisotannalla toiselle radiologille arvioitavaksi. Kuvauskohde vaihtelee kvartaaleittain ja toistaiseksi vertaisarviointia on tehty natiiviröntgenlausuntojen osalta.
Vuonna 2023 vertaisarviointiin valikoitui yhteensä 628 röntgenlausuntoa. Lausuntoihin ei ollut lisättävää tai kliinisesti merkitsevää lisättävää toisen radiologin mielestä 616 lausunnossa – eli 98,1 prosentissa.
Tänä vuonna vertaisarviontiin on tähän mennessä valikoitunut 563 röntgenlausuntoa. Lausuntoihin ei ollut lisättävää tai kliinisesti merkitsevää lisättävää toisen radiologin mielestä 549 lausunnossa – eli 97,6 prosentissa.
Radiologisten lausuntojen vertaisarviointi osoittaa, että Mehiläisessä radiologien natiiviröntgenlausunnot ovat yleisesti korkealaatuisia ja toistettavia, mikä on hyvä asia. Jatkuva laadunvalvonta luo myös tervettä toimintakulttuuria – ympäristöä, jossa ollaan valmiita arvioimaan omaa tekemistä ja kehittämään laatua jatkuvasti. Tavoitteena on kehittyä, parantaa laatua ja lisätä potilasturvallisuutta – ei etsiä virheitä tai kritisoida. Jatkossa mietimme, miten vertaisarviointia voisi laajentaa yhä kattavammin radiologisten lausuntojen osalta.
Blogin kirjoittaja Jonas Saraneva toimii Mehiläisen kuvantamissektorin johtajana. Töölön ja Tikkurilan Mehiläisissä työskentelevä Saraneva on toiminut radiologian erikoislääkärinä vuodesta 2010. Hänen kiinnostuksen kohteitaan ovat muun muassa rintakuvantaminen ja toimenpiteet, kartiokeila tietokonetomografiatutkimukset, muskuloskeletaalinen ultraääni, toimenpideradiologia sekä laaja-alainen yleisradiologia.